Maminka.czZdraví

Dejte si ruce na prsa!

Iva Endrychová 4.  2.  2016
Čtvrtý únorový den je od roku 2000 vyhrazen Světovému dni boje proti rakovině. Jeho cílem je upozornit na důležitost preventivních prohlídek. A kdy jste si vy naposledy prohlížela svá prsa?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rakovina prsu je nejčastější nádorové onemocnění u žen. Druhá příčka patří rakovině pohlavních orgánů. Naši muži jsou nejčastěji ohroženi rakovinou prostaty, plic a tlustého střeva. Každých osm minut přibude v Česku jeden onkologický pacient. Za rok jich je tak více než 77 tisíc a 27 tisíc jich na rakovinu umře. „S prodlužující se délkou života paradoxně narůstá i pravděpodobnost, že nás postihne zhoubný nádor. Zhruba každý třetí obyvatel České republiky tak v průběhu svého života onemocní rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře, přibližuje docentka Petra Tesařová, onkoložka a spoluzakladatelka Dialogu Jessenius. 

Tato společnost se soustřeďuje především na výše jmenované druhy nádorů a natočila o nich edukační filmy. Najdete je na webu 

www.pruvodceonemocnenim.cz

Všechna tato onemocnění se dají včas odhalit a některé zdravotní pojišťovny mají na tato onemocnění od určitého věku cílený screening. Přesto je však důležité se sám doma prohlížet, protože jen tak odhalíte hmatovou pamětí nádorové změny. K tomu slouží kampaň Ruce na prsa, která se zaměřuje na samovyšetření prsou. 

Jak na to můžete vidět v následujícím videu:

Témata: Zdraví, Video, prsa, Tesař, Onkologický pacient, Dej, Nádorové onemocnění, Zhoubný nádor, Samovyšetření, Zdraví na Heureka.cz