Deformovaná hlava miminka: Dá se napravit?

Bádáte nad tím, po kom má vaše miminko šišatou nebo placatou hlavu? Tvar do značné míry určují jak geny, tak okolnosti, za kterých se dítě vyvíjí. Dobrou zprávou je, že u kojenců se dá obvykle ovlivnit.
Deformovaná hlava miminka: Dá se napravit?

Miminka mají měkké kosti, které tak trochu připomínají stavebnici. Ještě nejsou úplně napevno pospojované v kulatou, celistvou lebku. Mezi jednotlivými lebečními kostmi jsou malé mezery, které umožní, že se lebka může deformovat podle vnějšího okolí. Příčiny vzniku deformit mohou být různé. Vliv může mít například poloha dítěte v děloze, ale třeba také různé abnormality tvaru dělohy či vícečetné těhotenství. Hlava se ale může deformovat i během prvních měsíců života. 

Záleží na okolnostech 

Dokonale kulatou ji má po narození málokteré dítě. Není divu. Prubířským kamenem je už samotný porod. Následkem tlaku v porodních cestách může dojít k deformaci lebky, která pak často připomíná vajíčko. Nemusíte mít obavy, nejde o nic nebezpečného a nemá to vliv na mozek dítěte. Tvar se do přijatelné podoby obvykle srovná zhruba do dvou dnů. Ale i po porodu může dojít k nežádoucí deformaci. Nejčastěji proto, že miminko vleže na zádech stáčí hlavu stále na stejnou stranu. 

 

Dokonale symetrickou hlavu nemá nikdo. Mrkněte do zrcadla.

 

Náprava je možná 

Jako prevenci, ale i nápravu lehkých deformit odborníci doporučují polohování hlavičky vyváženě na obě strany. Můžete k tomu využít i různé pomůcky. Super jsou speciální polštářky, které seženete v obchodech, ale vypomoci si můžete i srolovaným ručníkem. Když je dítě vzhůru, přetáčejte je na břicho, při krmení zase měňte stranu, na které miminko držíte.

Při léčbě závažnějších deformit se využívá rehabilitace, někdy je účinné také nošení remodelačních ortéz. Vyrábějí se individuálně na míru pacienta a jsou hrazeny pojišťovnou. Děti jejich nošení příliš nezatěžuje. Zajímavé informace k tomuto tématu najdete na stránkách www.plagiocefalie.cz

Těžko pochopitelné 

Zatímco v naší civilizaci se snažíme o to, aby se hlavička dětí vyvíjela přirozeně a byla „normální“, existuje řada záznamů o záměrném deformování hlaviček. Jen těžko si lze představit, že rodiče úmyslně přivazovali na hlavu dětí prkna či kameny, vkládali je do těsných kolébek nebo jim ovazovali hlavičku těsnými ozdobami, aby tak změnili tvar lebky. 

  • Často byly důvody rituální a náboženské, jako například u skupiny obyvatel žijící poblíž posvátných And. Tvar své hlavy deformovali proto, aby se připodobnili k uctívaným horám. 
  • U egyptských faraonů a vyšších společenských vrstev byla důvodem deformace víra ve vyšší důstojnost a vznešenost tvarované hlavy.
  • Mexičtí domorodci chtěli deformacemi dosáhnout zuřivého a divokého vzhledu. Ve válkách chtěli působit děsivě na nepřítele podobně jako Hunové, kteří si zakládali na svém ukrutném zvířecím vzhledu. 
  • Někdy se hlava tvarovala i z estetických důvodů. Například obyvatelé Panamy považovali za krásný tvar hlavy připomínající okurku. 
  • Na některých místech Evropy byla široce rozšířená domněnka, že delší hlava zajišťuje více místa pro paměť a zvyšuje intelektuální schopnosti. 
  • Jindy byly příčiny deformace lebky čistě praktické. Například kojenci indiánských kmenů na jihozápadě USA byli pevně přišněrováni k prkénku, které mělo nahrazovat kolébku. Matka toto prkénko nosila během dne na zádech a při práci na poli jej odložila. Dlouhodobá fixace dítěte na tvrdý povrch však deformovala hlavičku. 

Lebka pod drobnohledem

Lebka pod drobnohledem Podle pediatričky Marty Šimůnkové nestačí po narození dítěte sledovat jen jeho růst do délky a hmotnost. Stejně pečlivě je nutné měřit obvod hlavy. Při tzv. mikrocefalii (vývojová vada, součást některých vrozených vad) nebo předčasném srůstu lebečních kostí roste obvod hlavy pomalu. To se projeví i na psychomotorickém vývoji. Naopak roste-li hlava rychleji, než má, vzbuzuje to podezření na tzv. hydrocefalus. To je stav, kdy mozkomíšní mok, který se tvoří v mozkových komorách, neodtéká a hromadí se v nich. Tekutina pak utlačuje mozkovou tkáň, působí rozestup švů mezi lebečními kostmi a hlava rychle roste. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články