Dámská (intimní) jízda

I docela malé „ženy“ mají své speciální potřeby. Zejména, když jde o hygienu. Pohlídáš mi malou, viď? To zvládneš, jsi přece zkušená matka. Zakňučela kámoška a zaklaply za ní dveře. Potěšena společností malé dámy jsem suverénně opáčila: Žádný problém. Ale spletla jsem se.
Dámská (intimní) jízda
Prověřte hlídačky!
Sotva došlo na výměnu plenky s „voňavým“ nákladem, pochopila jsem svůj omyl. Zkušená matka ano, ale kluků, nikoli holčiček. Až dosud jsem netušila, jak velký je v tom při hlídání mimina rozdíl. Otřít hovínka a umýt zadeček – to je jasné. Ale jak mám důkladně a šetrně zároveň očistit tu její „pipinku“? Selský rozum a ženský instinkt sice velel: Hygiena musí být! Ale jak na to, co mám udělat a co ne – o tom mlčel. Zmatena výběrem vlhkých, suchých a olejem napuštěných ubrousků vyskládaných na přebalováku jsem Baruščino intimní místo šoupla pod vlažnou sprchu, osušila a „celý problém“ opět zabalila do pleny. Barča si natažené moldánky schovala na jindy, ale já jsem návod na ošetření „malé ženské“ hledala hned. Jenže jasno jsem neměla ani po konzultaci se dvěma mámami stejně starých slečen. Jedna totiž radila: Jen osprchuj, na nic nesahej, a kdyby byla opruzená ve slabinách, namaž mastí. Naproti tomu druhá pravila: Důkladně vytři všechny záhyby kůže a namaž olejíčkem.... Nikdy mě nenapadlo, že může kolovat víc manuálů k holčičí hygieně.
 
Jak je to správně?
To jsem se dozvěděla až od odborníků. Nakonec jde jen o dodržování několika jednoduchých zásad.
 
Oplachovat svrchu nestačí. Hrubší vytírání škodí.
 
Už od narození je nutné při každém přebalování genitálie omýt, nejlépe rukou pod tekoucí vodou. Pokud chcete použít textilní žínku, pak jednu vyhraďte jen na omývání těchto míst a po použití ji vždy důkladně vyperte. Pokud bude pokožka vaší holčičky dobře snášet speciální miminkovské vlhčené ubrousky, pak jsou ideálním pomocníkem, zejména na cesty, kde je tekoucí pitná voda problém.
 
Stydké pysky je třeba vždy při mytí jemně rozevřít a jejich pokožku také dobře opláchnout, stejně jako všechny další kožní záhyby v intimních místech. „Když to neuděláte, zcela jistě tam zůstanou zbytky moči, u plenkových holčiček i stolice, potu či bílého mázku a ty pak části zevních rodidel slepí,“ zdůrazňuje dětská gynekoložka z pražské porodnice Na Bulovce MUDr. Hana Brtnická (www.fnb.cz). Sliznice kolem poševního vchodu jsou totiž v dětském období bez pohlavních hormonů, a proto tenké a snadno slepitelné.
 
Pokud je slepení dlouhodobé, delší než dva tři týdny, může dojít až k pevnému srůstu. Odborně se mu říká synechie a je nutné jej řešit chirurgicky. Srůst poznáte buď vy sama, nebo na něj přijde dětská lékařka a pošle vás k dětskému gynekologovi. Pokud je slepení „čerstvé“ a ještě ke srůstu nedošlo, pak stydké pysky gynekolog jemně rozevře i bez „operace“ a sliznici ošetří.
 
Chcete-li použít mýdlo, pak je vhodné jen dětské bez parfemace. Pro slečny starší tří let můžete zakoupit i speciální kosmetiku pro intimní hygienu dívek, například Fytofontána Gyntima. Její cena se pohybuje kolem stokoruny a k dostání by měla být ve vaší nejbližší lékárně. S ještě starší dcerkou se můžete podělit i o svoje intim-mýdlo. Jen zpočátku důkladně sledujte, zda její pokožku nedráždí. Reakci pokožky byste měli respektovat i při výběru vlhčených dětských ubrousků. Když jeden tip vyhovuje prckovi vaší sousedky, ještě nemusí být tím pravým pro vaše miminko.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Pozor na písek
Všude vleze a může i škodit. Takže nezapomeňte na důkladnou hygienu během dne, i když malého holčičího naháče zrovna nebalíte do pleny. Právě „zapomenutý“ jemný plážový písek může špatně omyté sliznice genitálií podráždit a způsobit nepříjemné svědění či pálení.
 
Posviťte si na to
Naučit dcerušky správně se utírat po čurání i po stolici směrem odpředu dozadu, měnit si pravidelně spodní kalhotky, neškrábat se na „pipince“ ani v zadečku, ale říct o svědění nebo pálení mámě, to patří k holčičí hygienické abecedě. Ale často neškodí vědět víc. Vše o gynekologii malých i větších slečen se můžete dozvědět nejen přímo v ordinaci dětského gynekologa, kam vám dá spojení váš pediatr, ale i v knížce prof. MUDr. Jana Hořejšího, DrSc. Gynekologické problémy u děvčátek a dospívajících dívek, kterou vydalo nakladatelství Grada.
 
Nepopulární výtok
Je vaše holčička ještě novorozenec? Přesněji řečeno kouká na svět sotva šest týdnů? Pak je výtok z jejích rodidel normální a dočasný. Po šestinedělí zmizí. Způsobuje ho pozůstatek pohlavních hormonů z těla matky. Objeví-li se ale u starší dívenky – kojence, batolete, předškolačky, může být způsoben nejspíše zhoršenou hygienou. Pohlavní hormony se v té době v jejím těle netvoří, a tak nejsou pravděpodobné ani kvasinkové infekce časté u dospělých žen. Příčina může být i jiná.Výtokem z rodidel se hlásÍ i například cukrovka. Proto s holčičkou zajděte za lékařem.
 
Bolavý nočník
Jestli jste někdy spadla rozkročmo na rám kola, dosud si asi tu bolest pamatujete. Batolecí holčičky se sice na pánské kolo asi nedostanou, ale stejně nebezpečným jim podle dětského gynekologa prof. Jana Hořejšího může být nočník, zvláště ten plastový, jehož přední část je výrazně zvýšena. Děťátka totiž často z nočníku vstávají a zase na něj dosedají. Když se přitom nočník posune, a holčička prudce dosedne právě na tento výstupek, dochází k bolestivým pohmožděninám choulostivých míst. Proto se možná vyplatí vyměnit moderní nočník za starý babičkovský „hrnec“ nebo od malé slečny na trůně neodcházet či naučit ji rovnou chodit na velký záchod s dětským prkénkem.
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články