Cysta není vždycky nebezpečná

Slovo cysta je doprovázeno obavami. Ne že by šlo o úplně banální onemocnění, ale mnohdy je strach zbytečný. Pokud vám tedy lékař diagnostikoval cystu, nevěště hlavu, není to katastrofa.
Cysta není vždycky nebezpečná
Kláře Petrové našli cystu na vaječníku, když jí bylo pouhých dvacet sedm let. Pro její maminku i tehdejšího přítele to byla doslova pohroma. „Maminka měl zamžené oči, jako kdybych umírala, přítel se se mnou „hrdinně“ pro jistotu rozešel, myslel si totiž, že nebudu moct mít děti. I já se trochu bála, ale všechno dobře dopadlo. Pořád jsem na světě, mám nového a skvělého partnera a už dvě děti, takže tragédie se nekonala. Z osobní zkušenosti bych všem ženám ale doporučila dvě věci – pravidelné kontroly u gynekologa a optimismus. Čím díve vám totiž cystu najdou a vy budete optimistická, tím snazší a rychlejší léčba bude následovat,“ radí mladá čtenářka Betynky.

Cysta, cysta, ale co to znamená?
Cystou nazýváme dutinu vyplněnou nejčastěji tekutým či smíšeným obsahem, jenž se vytvoří v již existující ale objemově výrazně menší dutině. Její zvětšení je vyvoláno hromaděním a chemickou reakcí obsahu, jenž z nějakého důvodu nemůže z této dutiny odcházet a podléhá biologickým změnám. „O cystách v gynekologii nejčastěji hovoříme v souvislosti s vaječníky, jejich struktura je tvořena velkým množstvím (několik stovek tisíc) tzv. primordiálních folikulů, jenž na hormonální impuls pravidelně v ovulačním menstruačním cyklu dozrávají a uvolňují zralé vajíčko. V případě abnormálního průběhu ovulace, nejčastěji z hormonálních či zánětlivých příčin, může dojít k zadržení vajíčka uvnitř zralého dominantního folikulu a k hromadění tekutiny uvnitř jeho dutiny. Výsledkem je vznik vaječníkové cysty,“ vysvětluje gynekolog Zdeněk Ryšavý.
 
Klepněte pro větší obrázek 

„Normální“ cysta
O většině cyst ženy nemusejí vůbec vědět a přijde se na ně náhodným vyšetřením. Přijde se na ně díky vaginálnímu ultrazvukovému vyšetření. „Příznaky cysty vaječníku se profilují jako nejrůznější poruchy menstruačního cyklu, zejména provází-li je i častá bolest v podbřišku často vázaná na fyzickou aktivitu,“ tvrdí MUDr. Ryšavý.

Léčbu to chce
I když nejde o smrtelní onemocnění, určitě se léčit budete muset. Pokud cystu na vaječníku provází zánět, neminou vás antibiotika a klid v posteli. Takže žádné přecházení „vždyť jen sedím v kancelář.“ To byste si zadělala na pořádné problémy.
 
Bohužel dost často vás také může čekat malý zákrok. Po odeznění akutního zánětu provést laparoskopickou revizi pánve a zkontrolovat oblast vaječníků a vejcovodů, popřípadě odstranit pozánětlivé srůsty. Ultrazvukově „nepodezřelá“ cysta s více než 5 cm v průměru, která přetrvává po dobu několika měsíců a sama se neztratí, pak také musí „ven“. Lékaři vám ji odstraní nejčastěji laparoskopicky a posléze provedou kyretáž. Není to sice příjemné, ale dá se to přežít, tak se nebojte.
 
Někdy to není jen cysta…
Bohužel některé cysty vykazují už při ultrazvukovém vyšetření vykazuje „podezřelý“ vzhled. To vyvolává obavy, že se jedná o zhoubný nádor. „Taková cysta, která spíš připomíná nádor, musí být co nejdříve odoperována na pracovišti gynekologické onkologie a po histologickém rozboru, potvrdí-li se zhoubná diagnóza, je zahájena léčba cytostatiky. Ale ani tady není nic prohrané. Léčba zhoubných nádorů se lepší rok od roku a úspěšnost je čím dál vyšší. Ovšem za předpokladu, že ženy chodí pravidelně na gynekologické prohlídky a na případné komplikace se tak včas přijde,“ uzavírá gynekolog Ryšavý.
 
Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články