Maminka.czTěhotenství

Čtenářky vzpomínají: Mé nejšílenější těhotenské chutě

Martina Machová 16.  5.  2016
Klára zbožňovala grepy a celaskon, Simona tajně chroupala živočišné uhlí, Eva pořádala řízkové orgie – a jaké neobvyklé chutě jste v těhotenství měly vy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

K prvním a nejčastějším příznakům těhotenství patří nejen ranní nevolnosti, nezvladatelný„vlčí hlad“, ale i neobvyklé chutě. Jídla, která vás doposavad nechávala chladnými, vás ze dne na den přivádějí do extáze a naopak.

Názory odborné veřejnosti na příčinu změny chutí a vnímání vůní v těhotenství se různí. Pokud bychom se přiklonili k tomu, že tělo si přirozeně říká o to, co potřebuje, dávalo by to smysl snad jen při zvýšené chuti například na droždí (vitamíny B), určité druhy ovoce a zeleniny (vitamíny, minerály a další cenné bioaktivní látky), tvaroh či dokonce omítku (vápník) – ale co by nastávající mamince chybělo při neodolatelném apetitu na hermelínový chlebíček s tunou majonézy, mastnou klobásu či „čínskou“ polévku? Že by tělo postrádalo salmonelu, majonézu, glutamát, drůbeží separát, či umělá dochucovadla a barviva?

Nevyzpytatelné těhotenské chutě. Aneb neohrožujte stravou své miminko

Anketa!

Řízková vánice

(Eva (27 let, knihovnice, 1 dítě)

Uf, ani se neptejte, jen si na sebe vzpomenu a je mi špatně! Snědla jsem snad tunu jako papír tenoučkých řízků. Byla jsem schopná si je smažit v půlnoci a pořádat, jak říkal manžel, řízkové orgie. Řízková posedlost mě neopustila až do konce těhotenství. Jen se k řízkům přidala ještě chuť na kysané zelí.

Manžel na tohle období strašně rád vzpomíná, já totiž maso moc nemusím a normálně skoro nesmažím, snažím se jíst hodně zdravě, a tak si manžel moje těhotenství opravdu užíval! Když nyní cítím řízky, vždy si vzpomenu, jak jsem čekala Jendu.

Tajný doping – živočišné uhlí a droždí!

Simča (60 let, účetní, 2 děti, 1 vnouče)

Už je to sice 40 let, ale některé věci opravdu nezapomenete! Při prvním těhotenství vše probíhalo úplně normálně; lehčí nevolnosti, sem tam nějaká kyselá okurka, zavináč na to pohár se šlehačkou… V druhém těhotenství jsem žádné podobně standardní chutě, ba ani nevolnosti neměla. Zato jsem spořádala horu krájeného droždí (tehdy chutnalo jinak, krájelo se z velké kostky a balilo do papíru) a také jsem měla neodolatelnou chuť na uhlí.

Ne že bych ho chtěla chroupat, ale alespoň olizovat, ale bála jsem se. A tak jsem potají cucala živočišné uhlí. Normálně jsem ho schovávala různě po kapsách, v takových těch těhotenských lacláčích jsem ho nosila v kapsičce na prsou jako krtek.

38 kg navrch

Zora (31 let, učitelka ve školce, 1 dítě)

Mé těhotenské chutě byly naprosto jednoduché, ale v konečném důsledku šíleně těžké. Přibrala jsem totiž 38 kg! A to jsem bývalá gymnastka s útlou a drobnou postavou. Vypadala jsem jako sněhová koule. Normálně mi jídlo nic moc neříká, občas si až odpoledne vzpomenu, že jsem vlastně ještě nejedla, ale v těhotenství mi chutnalo naprosto všechno v gigantických porcích!

Těhotenstvím jsem se doslova „prožrala“! Dokázala jsem zkonzumovat neuvěřitelné porce, přítel se mi smál a říkal mi Američanko. Prý kdyby o mně natočili dokument, byl by to trhák. Můj obrovský apetit zmizel jako mávnutím kouzelného proutku, vytratil se hned v porodnici. Rok kojení mě pak připravil o 30 kg.

Grepy a celaskon

Klára (33 let, grafička, dvojčata)

Bylo mi špatně snad celé těhotenství, všechna vařená jídla mi páchla, nemohla jsem chodit kolem restaurací a dokonce ani školní jídelny, když se vařil oběd. Zvedal se mi žaludek – brrr. Dokonce mi odporně páchla i naše poctivě mytá lednice. Jediné do čeho jsem byla šílená, byly grapefruity, grapefruitové džusy, prostě vše s příchutí grapefruitů. A pak jsem také milovala chuť celaskonu. Vtipné je, že grapefruit normálně nepozřu.

Co dítě, to „delikatesa“

Marta (38 let, v domácnosti, 3 děti)

S dětmi a manželem žijeme na malém statku. Máme domácí vejce, mléko, sýry, zeleninu i ovoce, peču pravidelně chleba, vyrábím těstoviny, maso máme vlastní, ale jíme ho málo. Každé mé dítě by mohlo mít v erbu nějakou specialitu, kterou jsem si nebyla líná uvařit klidně v noci.

Šimon by měl v erbu domácí paštiku s provensálskými bylinkami, na Matouškově erbu by byla mísa krupičné kaše se skořicí a meruňkový kompot a poslední Johanka by měla ve znaku máslo. Ano, máslo! Jedla jsem ho nejen na chlebu, ale dloubala jsem ho z hroudy i mrkví, řapíkatým celerem, plátky kedlubny (abych nebyla jako koule).

Pica syndrom, aneb když chutná hlína čí písek

Máte-li neodolatelnou chuť na nezvyklé, nepoživatelné nebo dokonce odporné látky (hlína, písek, omítka, mýdlo, papír apod.), vězte, že s největší pravděpodobností trpíte tzv. pica syndromem. Ten postihuje nejen nastávající maminky, ale i malé promile běžné populace včetně malých dětí. Jeho příčina je neznámá. Takové chutě mohou v mnoha případech pochopitelně nebezpečné, proto je vhodné, tyto chuťové preference konzultovat s lékařem. Pica syndrom je někdy dávaný do souvislosti s chudokrevností.

Pica syndrom aneb Nejkurióznější těhotenské chutě

Zpříjemněte si vaše těhotenství soutěží o výbavičku za 42 000,- Kč. Vyhrát můžete kočárek, autosedačku a spoustu dalších praktických věcí pro vás i vaše miminko.  

Více informací najdete na: www.feedobriskoroku.cz 

 

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Výživa a stravování, Chuť, VZP, těhotenské chutě, Kyselá okurka, Matouš, Živočišné uhlí, Separát, Grafička, Chlebíček, Ranní nevolnost, Kysané zelí, Simča, Hlína, Nejčastější příznak, NEJ, Zora, Omítka, Vlčí hlad, Hermelín, Extáze, Řapíkatý celer, Okurka, Zdraví na Heureka.cz