Co znamená rodit dlouho? Tipy, jak si můžete porod urychlit

Proč se někdy vleče déle, než je zdrávo? A co pomůže, aby porod netrvalou celou věčnost? Zde je „dlouhý porod“ v několika stručných bodech.
Co znamená rodit dlouho? Tipy, jak si můžete porod urychlit

1. Ještě v normě

Běžně trvá osm až patnáct hodin, než se narodí první dítě. Pokud od počátečních kontrakcí do vypuzení placenty uběhlo jedenáct hodin, dá se mluvit o průměru. Když vám kamarádka bude líčit, jak v porodnici „prohekala skoro celou noc a miminko si pochovala až ráno“, řekněte jí, že byla naprosto v normě.

2. Příčiny dlouhého porodu

Většinou porod nepostupuje kvůli slabým kontrakcím, což se v porodnicích obvykle řeší medikamenty. Příčinou může taky být méně běžné tzv. naléhání plodu (? vysvětlit) nebo nepoměr mezi velikostí plodu a velikostí  pánve. Porod může zpomalit i velká dětská hlavička, nebo tzv. deflexe hlavičky (miminko má bradu výš a netiskne ji k hrudi) nebo tzv. hyperflexe (když je hlavička moc pokrčená k hrudníku).

Video: Novorozenec se "dere" na svět císařským řezem, stejně jako při klasickém

3. Půjde císařem?

Vleklý porod bývá indikací k císařskému řezu. Například v USA se kvůli nepostupujícímu porodu provádí 25 % císařských řezů. V Česku je na třetím místě mezi důvody k provedení „císaře“. (V poslední době stále častěji zaznívají hlasy, že by stačilo jenom víc trpělivosti a dalo by se mnoha císařským řezům předejít.)

4. Poslíčky nejsou porod

Často rodičkám porod „opticky“ prodlužují poslíčky – ty se ale ještě za součást porodu nepovažují. „Zvlášť u prvorodiček bývá fáze poslíčků, na kterou porod bezprostředně navazuje, hodně dlouhá,“ uznává porodní asistentka Kristina Neubertová Zemánková. Zná ženy, které vypravují, že rodily tři dny, ale z toho dva a půl dne ve skutečnosti „poslíčkovaly“ a skutečné rození miminka trvalo jen posledních pár hodin.

5. Nesebedůvěra zpomaluje

Při porodu to chce důvěru nejen v personál a doprovod, který vás má povzbuzovat a uklidňovat, že si vedete dobře, ale hlavně důvěru v sebe. „Častým blokátorem porodu je strach,“ tvrdí Kristina. „Proto je dobré se na porod dobře připravit, chodit na kvalitní předporodní kurz, poslouchat pozitivní porodní příběhy, číst pozitivní porodní knížky. Pěstovat si porodní sebevědomí.“

Výstižně to popsala spisovatelka Caitlin Moran v knížce Jak být ženou. Docela jasně vystihla hrůzu svého prvního hodně vleklého porodu. Nevěřila si, utvrzovala sama sebe, že ho nemůže zvládnout. K druhému porodu se ale postavila optimisticky – a hádejte. Ano, šlo to mnohem líp a rychleji.

6. Poprvé vs. Podruhé

Druhý porod bývá obvykle kratší – podruhé ženy rodí v průměru pět až dvanáct hodin, ale není to samozřejmě pravidlo. Roli hraje interval mezi porody, velikost miminka a spousta dalších věcí. Například herečka Zdeňka Žádníková Volencová porodila bez problémů tři holčičky, přesto se pak porod nejmladšího Jiříka nepříjemně protáhl.

7. Jak urychlit porod?

  • Pomocník číslo jedna: teplá voda. Nahřívejte podbřišek, aby se děloha hezky prokrvila a pánevní dno se uvolnilo.
  • Když má žena silné kontrakce a otevírání jde pomalu, může pomoci klystýr.
  • Obecně platí pravidlo, že cokoli ženu při porodu ruší, brzdí porod. Zajistit podmínky při porodu a komunikovat s personálem je úkol pro tatínky.  
  • Ve druhé polovině porodu, to znamená od cca 5 cm, kdy už ženy mívají silné kontrakce, doporučuji chůzi nebo měnit polohy – zvlášť ty vertikální jsou užitečné. 
  • Vhodné je vizualizovat si, jak miminko klesá do porodních cest. Mluvte s ním - taky potřebuje podporu a dodat kuráž. Při kontrakcích doporučuji volat „Pooojď, miminko, pooojď!“ - je to taková porodní píseň.
  • Mám dobrou zkušenost s Bachovými krizovými kapkami – stačí čtyři kapky pod jazyk.
  • V závěru porodu pomůže sestupování miminku a jeho dorotování poloha na boku, na kterém má miminko záda.
  • Další účinnou technikou je stlačování boků, což může dělat třeba tatínek. Stoupne si k partnerce zezadu, a dlaněmi jí tiskne boky nahoře tam, kde končí pánevní kosti, čímž se pánev uvolňuje a otevírá.
  • Velmi důležité je při porodu pravidelně čurat, aby plný močový měchýř miminku nepřekážel v průchodu porodními cestami.
  • Jako prevenci pomalého porodu doporučuji už v těhotenství fyzickou aktivitu, naučit se relaxovat a především uvolnit pánevní dno. Ženy velmi oceňují cvičení s balónkem epino či aniball. Často pomáhají také techniky hypnoporodu. A pít čaj z maliníku a jíst lněné semínko.

Začátek porodu, nebo poslíčci?

Poslíčky bývají spíše nepravidelné, kratší než minutu, časem mohou být i pravidelnější. Podle Kristiny Neubertové Zemánkové začne být mnoho žen hned na začátku příliš aktivní (např. hopsat na míči), přitom by měly spíš odpočívat.

„Zvlášť pokud se celý proces začne rozbíhat v noci, zůstaňte v posteli a odpočívejte. Ideálně na boku s polštářem mezi stehny, aby se pánev pěkně uvolnila. Mnohým ženám se daří mezi kontrakcemi usínat, což je skvělé.“ Hlavní je nespěchat, nepopohánět začátek porod.

Kdy vyrazit do porodnice?

Až když už se žena opravdu otevírá, tedy když už jsou kontrakce pravidelné cca po třech minutách, každá trvá alespoň minutu a jsou natolik intenzivní, že si žena musí nějak aktivně ulevovat.

„Obvykle ženy v této fázi potřebují vydávat zvuky. To je dobré znamení. Dokud žena nepotřebuje vydávat zvuky, do porodnice bych nejezdila.“ Přijet brzy může být totiž stresující, protože první centimetry otevírání trvají zvlášť u prvorodiček velmi dlouho. Je dost deprimující, když ženu v porodnici každou chvíli někdo vyšetřuje a říká, že se žena vůbec neotvírá...  

Jak urychlit porod: Zeptali jsme se vás, co pomáhá

Jak urychlit porod: Zeptali jsme se vás, co pomáhá

Existují rozdíly mezi porodem chlapce a holčičky?

Existují rozdíly mezi porodem chlapce a holčičky?

GALERIE: Miska, ze které se jídlo nevysype, a dalších 25 vychytávek. Tyto věci vám ulehčí život s miminkem

GALERIE: Miska, ze které se jídlo nevysype, a dalších 25 vychytávek. Tyto věci vám ulehčí život s miminkem

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články