Co s sebou do školy?

Poslední týden v srpnu je ideální k nákupu školních potřeb. Ale zbytečně se neunáhlete, ať svému školákovi nekoupíte zbytečnosti. I začátkem září se dá sehnat vše, co bude potřeba.
Co s sebou do školy?
Požadavky škol na školní potřeby se v dnešní době značně liší. Proto je rozhodně lepší počkat na zářijovou informativní schůzku, kde dostanete podrobný seznam, jaké sešity, geometrické pomůcky či knihy budete muset dokoupit. V srpnu je tedy lepší zaměřit se jen na základní vybavení do školy, které děti mít musí bez ohledu na typ zařízení, který navštěvují.
 
Batoh nebo aktovka?
První tři roky ve škole by mělo dítě používat aktovku, která má na formování páteře příznivější vliv než batoh. Volte vždy kvalitní výrobek, jehož cena je samozřejmě výrazně vyšší než ceny aktovek prodávaných například v tržnici, ale splňuje určitá bezpečnostní kritéria. A rozhodně je aktovka pro malé neposedy přehlednější než batoh s jednou hlubokou kapsou.
 
Penál
Velké třípatrové penály s atraktivním motivem a kompletní výbavou ke koupi přímo vybízejí. Podle odborníků jsou ovšem pro malé děti nevhodné. Jsou nejen zbytečně těžké a odvádějí pozornost při vyučování, ale navíc je zatěžuje neustále dávat pozor na tolik věcí. Takže je lepší koupit penál základní jen na psací potřeby. Pokud koupíte prázdný penál a psací potřeby do něj budete dokupovat, vyjde vás to zřejmě dráž. Ale na druhou stranu u naplněného penálu výrobcem je nutné prověřit kvalitu vybavení, která bohužel není vždy ideální.
 
Do tělocvičny
Bez cvičebního úboru se školák opravdu neobejde. Na tělocvik děti potřebují tričko s krátkým rukávem a kraťasy a pro chladnější měsíce teplákovou soupravu. Při pohybu venku stačí běžná sportovní obuv, ale do tělocvičny je nutné zakoupit sálovou obuv s bílou nebo jinou podrážkou, která nezanechává stopy. Vše je uloženo v látkovém pytli a musí být podepsané.
 
Boty na přezutí
Na přezůvkách opravdu nešetřete. Je nutné si uvědomit, že dítě v nich stráví denně několik hodin včetně pobíhání po chodbách a přesunů do jídelny. Takže určitě vybírejte kvalitní a zdravotně nezávadné přezůvky u renomovaných výrobců. Pro menší děti se hodí pevné boty a naopak by neměly nosit tzv. nazouváky nebo jakékoliv boty, které mohou lehce sklouznout, neboť hrozí nebezpečí úrazu.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Sáček na přezůvky
Pamatujete si na látkové pytlíky, co vám kdysi do školy šila babička? Tak jsou stále tu. Ovšem v novém. Většina výrobců nabízí mnoho doplňků ve stejném designu jako aktovka. Nespornou výhodou je, že si školák pak bez problémů svoje věci pozná, nevýhodou je vyšší cena takových setů.

Jak by měla vypadat správná aktovka
Měla by být co nejlehčí. Uvědomte si hmotnost svého dítěte a zátěž, kterou bude denně nosit. Může se stát, že po naplnění aktovky prvňáček nosí na zádech až čtvrtinu své hmotnosti. To může mít negativní vliv na vývoj páteře a klenby nohy.
 
Nezbytná jsou anatomicky tvarovaná a vyztužená záda. Popruhy by měly být vyztužené, dostatečně široké a dlouhé. Nesmí se dotýkat krku a musí být výškově nastavitelné. Vnitřek popruhu by měl být opatřen protiskluzovou úpravou. Ucho pevné a vypolstrované. Nemělo by chybět poutko na zavěšení a jmenovka. Uvnitř ani vně aktovky nesmějí být žádné ostré hrany. Kovové části by měly být upraveny tak, aby nedocházelo k jejich odlupování. Ideální je pevné dno s plastovými hranami. Výrazné bezpečnostní prvky na přední i boční části.

Co do penálu
Některé pomůcky je kupovat dopředu zbytečné, ale základní psací potřeby by každý školák mít měl. A jaké to jsou?
 
dvě pera (jednorázová nebo plnicí)
tři měkké tužky
měkkou gumu
obyčejné pastelky v základních šesti barvách
dostatečně ostré ořezávátko
zmizík
malý rozvrh hodin
krátké pravítko
hadřík na otírání inkoustu

Text: Zuzana Aidomoan

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články