Co prozradí malý naháč?

Nechejte miminko protahovat a bedlivě ho pozorujte jako maminka Ingrid svého osmiměsíčního Simonka. Můžete tak ochránit jeho záda před bolestí v dospělosti.
Co prozradí malý naháč?

Péče o miminko potřebuje mimo jiné i naše pozorné oko, aby sledovalo motorický vývoj děťátka a zachytilo případné odchylky.

„Bolesti páteře a končetin, na které si stěžují dospělí, mají velice často původ ve vývojové kineziologii dítěte do jednoho roku,“ vysvětluje fyzioterapeutka Ingrid Palaščáková Špringrová a připomíná: „Maminky mají tendenci porovnávat svoje děťátko s jinými a všímat si, zda jsou na tom v daném vývojovém období stejně. Ale vývoj každého miminka je závislý na zrání centrálního nervového systému, a tak do jisté míry individuální.“

Navíc nezáleží jen na tom, CO všechno miminko v daném věku dělá, ale také JAK konkrétní pohyb provádí. Každé děťátko by mělo projít všemi stadii vývoje a poloh, žádné by nemělo přeskočit.

Nejčastější chyba – nedočkavost
Protože toužíme vidět rychlé pokroky našeho človíčka, často nerespektujeme přirozený vývoj poloh a vlastně mu ubližujeme:
● brzy dítě posazujeme do lehátka nebo jeho dosud vrávorající tělíčko vsedě podpíráme polštáři
● pomáháme mu postavit se tím, že ho taháme za ruce
● obouváme mu botičky, když ještě nechodí a jen leze po čtyřech
● dáváme spíš na rady „zkušených“ matek, místo abychom se řídili více vlastní intuicí, potřebami dítěte a informacemi od odborníků.

Kdy navštívit lékaře či terapeuta?
Přestože s miminkem chodíme pravidelně k pediatrovi, měli bychom si sami všímat kvality jeho motorického vývoje.

„Když je mimino svlečené, je možné snáze odhalit asymetrie ve vývoji – otáčí se jen na jednu stranu, uklání hlavičku k jedné straně, nakračuje stejnou nohou, nadlehčuje jen jednu ručičku nad podložku, když sahá po hračce. Dále si můžete všimnout, že nezvedá hlavičku k hrudníku při přitahování za ruce (2. měsíc), že se nezvedá na čtyři, ale rovnou se staví, že chodí po vnitřní straně nohou a při chůzi vtáčí palce dovnitř,“ upřesňuje fyzioterapeutka s tím, že pokud odchylku objevíme, měli bychom co nejdříve navštívit fyzioterapeuta, který se zabývá Vojtovou metodou nebo podobnou terapií.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články