Co může exekutor zabavit?

Pokud jste odsouvali problémy s placením účtů nebo úvěrů, může se stát, že vám jednoho dne domů přijde exekutor. Když k něčemu takovému dojde, měli byste vědět, na co má exekutor právo a co by rozhodně stát nemělo.
Co může exekutor zabavit?
Než pustíte exekutora do bytu, vždy si vyžádejte jeho služební průkaz a exekuční příkaz. Pokud byste měli pochybnosti o tom, že je falešný, můžete vždy zavolat policii.
 
Co všechno smí exekutor zabavit
Způsobů exekuce je několik a záleží na exekutorovi, který z nich zvolí. Jako první nejčastěji zajistí peníze na účtu, akcie, úspory na stavebním spoření nebo životním pojištění. Každý měsíc vám také může exekutor strhávat určitou část výplaty – zbude vám pouze nezabavitelné minimum ve výši 6 252 korun. Pokud tyto prostředky nestačí, další na řadu přijde auto nebo motorka. Pak může přijít exekutor k vám domů a zabaví nadstandardní vybavení domácnosti. Může si odvézt televizi, sedačku, mikrovlnou troubu nebo myčku, dokonce i pračku a ledničku, ty Vám ale většinou ponechá. „Zajistit nesmíme oblečení, hotovost do 1000 Kč, snubní prsteny, léky nebo zdravotnické pomůcky,“ doplňuje soudní exekutor JUDr. Tomáš Vrána z Exekutorského úřadu v Přerově. Pokud prodej zabavených věcí nestačí k umoření vašich dluhů, může vám exekutor zabavit dům, nebo byt.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Kam má exekutor přístup
Exekutor smí zabavit všechny věci, o nichž se domnívá, že patří dlužníkovi. Může proto vstoupit kamkoliv, kde by dlužník mohl mít své věci. „Rozhodující je pro nás místo trvalého bydliště, dlužníkovo jméno na zvonku, nebo když mu na danou adresu chodí pošta. Potvrdit, že dlužník byt obývá, mohou také sousedé,“ upřesňuje soudní exekutor JUDr. Tomáš Vrána z Exekutorského úřadu v Přerově.

Tohle kolo je moje
Exekutoři vychází z předpokladu, že kdo věci používá, je také jejich majitelem. Pokud s vámi v bytě bydlí zadlužený člověk, může se tedy stát, že při exekuci zabaví věci i vám. V takovém případě se co nejdříve vypravte na úřad, který má exekuci na starosti, a vysvětlete situaci. Musíte však doložit, že dané věci jsou skutečně vaše (např. účtenkami nebo záručními listy). „V jednoznačných případech takovou věc po konzultaci s věřitelem zpravidla vyloučím z exekuce usnesením,“ dodává Tomáš Vrána. Pokud se vám s exekutorem nepodaří dohodnout, můžete podat žalobu na vyloučení věcí z exekuce.
 
PTEJTE SE NA VŠE, CO VÁS ZAJÍMÁ
 
Klepněte pro větší obrázekNa dotazy odpovídá: soudní exekutor JUDr. Tomáš Vrána, Exekutorský úřad Přerov.

Své dotazy vkládejte přímo do diskuze pod článkem. Pro přidání příspěvku není nutná registrace. 
 
Betynka na Facebooku


Nejčtenější články