Co musí vědět každá máma, když si myslí, že není dobrá máma?

První pomoc pro mámy, které si myslí, že nejsou dobré, má 5 bodů. Fungují. A možná po přečtení článku zjistíte, že to vlastně všechno víte. A budete mít pravdu.
Co musí vědět každá máma, když si myslí, že není dobrá máma? | Shutterstock

Co musí vědět každá máma, když si myslí, že není dobrá máma? 

1. Dokonalost neexistuje

Žádný člověk nemůže být dokonalý. Zvláště vezme-li si žena za měřítko své dokonalosti vlastní dítě, varují psychologové. Každé dítě je jedinečnou osobností, kterou nelze vměstnat do vývojových tabulek ani psychologických pouček. Úplně stejně jste dokonalá jako máma vy. Fakt. Takže prostě buďte v klidu. 

2. Naučte se respektovat sebe i dítě 

Matka se musí naučit respektovat celou svou osobnost i se svými nedostatky a stejně tak i osobnost svého dítěte. Matky se musejí naučit vnímat svět kolem sebe takový, jaký je, a nesnažit se jej za každou cenu měnit k obrazu svému. Prostě vy jste taková, jaká jste a vaše dítě je takové, jaké je. 

3. Vypněte. Můžete si to dovolit

Jsou situace, kdy si může dovolit vypnout. Dítě, které je milováno, v žádném případě neutrpí vážnou psychickou újmu, když jeho matce občas ujedou nervy a zcela nevýchovně se na něj rozječí. Spontanita je ve výchově daleko lepší než chladná dokonalost. Dítě navíc potřebuje zažít všechy emoce nejen své, ale i u svých rodičů, aby je umělo pochopit a aby s nimi umělo ve svém životě pracovat. 

4. Nezapomínejte na koníčky a zájmy bez rodiny

Jde o to, aby jste své mateřství nepojala jako jediný životní úkol a cíl. Neměla byste zapomenout na své zájmy a profesi. Být mámou e fantastická věc na světě, ale nejste jen máma. Prohloubení svých zájmů, koníčků a profesi oceníte zvlášť tehdy, až děti vylétnou z hnízda. 

5. Milujte je i s chybama, to prostě k životu patří 

Dělají naschvály, úmyslně narušují váš řád. To bývá typické zejména v pubertě a dospívání, kdy si dítě nutně vyhraňuje svou osobnost. Netrapte se kvůli tomu. I vy děláte chyby. I děti dělají chyby. No a chyby dělají i tátové. Všichni na ně máte právo. 

Děláme chyby? No a co 

  • dělat chyby je normální, čas od času se jich dopouští každý
  • není ostuda chybu udělat, horší nepřiznat ji (sobě i ostatním)
  • z každé chyby si můžeme vzít nějaké poučení pro příště
  • své blízké milujeme, i když se chyb dopouštějí

Že jste se vlastně nic extra nedozvěděly? Správně. O tom to totiž tak trochu je. Odpovědi na všechny otázky máte dávno v sobě a jsou vlastně překvapivě jednoduché. 

14 věcí, které nejsou uplně košér, ale dělává je každá máma

14 věcí, které nejsou uplně košér, ale dělává je každá máma

Deník zasloužilé mámy: Pro děti jste jako máma dokonalá, i když to tak necítíte

Deník zasloužilé mámy: Pro děti jste jako máma dokonalá, i když to tak necítíte

Partneři nebo jen máma a táta? Nezapomínejte na sebe

Partneři nebo jen máma a táta? Nezapomínejte na sebe

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články