Co mohou jíst nekojené děti

Kdy začít s dokrmováním nekojených dětí? Je vhodné podávat jim zeleninu a ovoce nebo dokonce maso dříve než v šesti měsících?
Co mohou jíst nekojené děti
Ne každá maminka má to štěstí, že může miminko kojit. Má-li mateřského mléka málo, či dokonce žádné, měla by zvolit takovou výživu, která by miminku neublížila. V takovém případě je nejlepší poradit se s pediatrem.

Náhradní mléka
Mléka pro miminka jsou označena čísly 1, 2 a 3. Jednička (počáteční mléko) je určena pro děti do 3 měsíců. Počáteční mléko nesmí obsahovat jiný než mléčný cukr. Splňovat musí např. přísné požadavky na obsah minerálů a bílkovin, aby nebyly přetíženy ledviny dítěte. Dvojku nesou mléka pro miminka od 4 do 10 měsíců. Trojka je vhodná pro děti od 11 měsíců. Mléka jsou zpravidla obohacena vitaminy, minerály a „hodnými bakteriemi“ s bifidus efektem a dalšími látkami, které přispívají ke zdárnému vývoji dítěte a obranyschopnosti organizmu. Pokud trpí dítě alergiemi či jinými problémy, je možné nabídnout mu mléka s označením H.A.

Příkrmy do 6 měsíců
První příkrm můžete zdravým nekojeným dětem nabídnout už na začátku 5. měsíce. Doporučí-li to pediatr, u alergických dětí začínáme zhruba o měsíc později a striktně dodržujeme třídenní intervaly mezi novými druhy potravin kvůli případné alergické reakci. Jako první většinou podáváme malou dávku vařené zeleniny. Pokud nemáme zeleninu bez dusičnanů, dáme přednost raději hotovým příkrmům. Jako první příkrm použijeme raději jednosložkový výrobek, přednost dáme mrkvičce. První den sní dítě 1 až 3 lžičky, každý další o několik lžiček víc. K mrkvi po 3 dnech přidáme brambor a po 3 dnech další zeleninu. Jestliže si příkrmy připravujete sami, dobré je přidat trošku kvalitního rostlinného oleje. Pokrm zásadně nesolíme. Dítě krmíme lžičkou, pak mu dáme ještě napít náhradního mléka. Zelenina, která je vhodná v prvním období a většinou nezpůsobuje alergie: mrkev, brambor, zelený hrášek, brokolice, cuketa, dýně, baklažán, patizon, okurka, kedluben, zelené fazolky. Po 2 týdnech bezproblémového přijímání zeleniny začneme s masem a ovocem, které zavádíme jako další nemléčnou dávku. Maso zpočátku nahrazujeme jen kuřecím vývarem, nepoužíváme nikdy maso i s kůží, pouze libové. Ovoce můžeme postupně kombinovat s jogurtem, zpočátku ho podáváme dušené (jablka, hrušky, broskve, meruňky), čerstvý lze zkusit jen banán.
 
V 5 měsících můžeme dítěti nabídnout bezlepkové kaše. Lepek není obsažen například v rýži, pohance, jáhlech. Začínáme vždy rýží, která je dobře stravitelná a téměř nikdy nealergizuje. Koupit se dají i kaše s podílem mléka, eventuálně kaše nemléčné, které pak připravíme s kojeneckým mlékem.

Příkrmy do 12 měsíců
V období od 6. měsíce můžeme vyzkoušet více druhů ovoce, ale počínáme si opatrně. Dítěti bude určitě chutnat i jablečné pyré bez podušení. Příkrmy (ovocné) nesladíme. Je-li opravdu někdy doslazení třeba, nepoužíváme řepný cukr, ale raději čistý hroznový (glukóza, Glukopur).
 
Od stravy dohladka mixované přejdeme v 7. měsíci k jídlům s měkkými drobnými kousky. Pečivo podáváme teprve tehdy, když dítě zcela jistě samo sedí. Použijeme např. sušenky pro kojence, které neobsahují vejce. Klasické piškoty nejsou vhodné.
 
Od ukončeného 8. měsíce, máme-li jistotu, že v rodině není alergie na lepek, můžeme zkusit pokrmy s lepkem. Ráno a večer by mělo dítě dostat celou mléčnou dávku, minimálně 500 ml mléka za 24 hodin. Ostatní porce již tvoří zelenina, ovoce, mléčné výrobky a obiloviny (většinou kaše, později i pečivo a těstoviny). Z mléčných výrobků preferujeme živé bílé jogurty a měkké sýry typu žervé. Tavené ani tvrdé sýry, sladké smetanové krémy a termizované mléčné výrobky vhodné nejsou. Vybíráme výrobky bez obsahu aditiv, nepřislazované, nebarvené, bez konzervantů, optimálně v kvalitě bio. Do jednoho roku nepodáváme ryby, bílek, ořechy, mák, neupravené kravské mléko, uzeniny, solené potraviny, smažená jídla ani později.
 
Pitný režim
Čím více mléka a řídké kašovité stravy dítě přijme, tím více má strava vody. Kojenec potřebuje zhruba 150 mililitrů na kilogram tělesné váhy a 24 hodin. V horku a při horečce se potřeba tekutin zvedá. Z tekutin mimo mléka jsou nejlepší kojenecké vody, kojenecké čaje a ovocné kojenecké šťávy. Až do jednoho roku používáme vodu s označením „kojenecká“. Voda se nemusí převařovat, někteří odborníci však doporučují přivést ji těsně k bodu varu a zchladit. Otevřenou vodu skladujeme v ledničce maximálně 3 dny.
 
Klepněte pro větší obrázekMUDr. Lenka Smetanová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články