Co mám dělat? Jsem těhotná, partnera jsem opustila, bydlím u rodičů

Řešíte problém ve vztahu? Pošlete nám i vy svůj dotaz do partnerské poradny! Otázky zasílejte na email: lucie.fumfalkova@mojebetynka.
Co mám dělat? Jsem těhotná, partnera jsem opustila, bydlím u rodičů

Dobrý den,
tak nějak nevím, co mám dělat. Jsem třetí měsíc těhotná a s přítelem jsem se rozešla - nebyl schopný se postarat už teď natož potom. Jenže se s ním nedá normálně mluvit ani nic zařídit.

Byla bych ráda, kdyby se zřekl otcovství, jenže vím, že pak přijdu o alimenty a veškeré peníze od něj. Ale bojím se potom té výchovy - u nich doma je to nic moc a on je ještě takové dítě, které věří, že láska zvítězí snad i nad válkou. Jsem z toho tak nějak nesvá a nevím prostě, jak dál a co bych měla dělat.

Bydlím u rodičů v 2+kk, soukromí žádné, ale sama bydlet nemůžu - to finančně přece nezvládnu.

Děkuji za jakoukoliv radu a pomoc.

S pozdravem,
Denisa L.

ODPOVĚĎ:

Milá Deniso,
děkuji vám za váš dotaz. Chápu, že vaše situace věru lehká není. Chci vás velmi ocenit za to, že, ač je vaše situace taková, jaká je, rozhodla jste si dítě nechat a to je zásadní životní rozhodnutí. Děti sem na svět přicházejí mimo jiné i také pro to, abychom se od nich něco naučili (moje děti mě například učí trpělivosti) a jistě to bude i pro vás výtečná škola.

Ve vaší otázce mi chybí osvětlení, co váš bývalý partner na to, že čekáte miminko. Má chuť se podílet na výchově, staví se k otcovství čelem, nebo spíše nikoliv? Také mi zde schází, kolik je vám let, protože to je docela potřeba, abych vám dokázala rozumně poradit. Z dotazu cítím, že jste mladý pár a budu z toho tedy, s dovolením, i tak vycházet. To, že váš bývalý partner věří, že láska zvítězí nad válkou, se může zdát někomu nesmyslné, ale na druhou stranu je šťastným člověkem, pokud v to věří, co myslíte? To je věc, která může být možná pro dítě spíše ku prospěchu, viďte? Píšete, že jste se s přítelem rozešla, že není schopen se o vás postarat a ani nebude v budoucnu. Dokonce přemýšlíte o tom, jak to udělat, aby se vzdal otcovství… To mi dává tak trochu najevo, k čemu jste se vlastně už dávno rozhodla.

S přítelem žít nechcete a rodinu s ním založit nechcete. Tedy chcete žít odděleně, v současné době, především kvůli financím, jiná varianta než bydlet s rodiči není. Otázka je, jestli je toto opravdu vaše rozhodnutí, nebo spíše rozhodnutí vašich a jeho rodičů...

Vidím zde čtyři zásadní roviny, kterých se vaše situace týká: váš osobní život, finanční stránka věci, zapojení vašeho expřítele do výchovy dítěte a vhodné životní podmínky pro dítě.

Ve vašem osobním životě bych doporučila, abyste se zaměřila na to, co vám říká vaše intuice, vaše srdce, vaše duše. Tedy, prosím, v současné době si užívejte toho pocitu, že budete maminka. Je to opravdu nádherný pocit, který zná jen žena, která ho zažila. Navíc i pro děťátko je moc fajn, když maminka myslí spíš na pěkné věci. Doporučuji ovšem, abyste se také zamyslela nad tím, jaký byste chtěla žít do budoucna život – s kým (myslím tím, jak ideálně by měl váš partner vypadat a jaké by měl mít vlastnosti), kde, co budete dělat, až vaše dítě – děti povyrostou, v čem se skrývá právě váš talent. Doporučuji, abyste prostě a jednoduše s pěkným pocitem plánovala vaši budoucnost. Protože jak říká zkráceně OSHO: Mateřství je požehnané, ale je „práce na dobu určitou“ a ještě navíc je to „práce na částečný úvazek“. Vysvětlím vám to zjednodušeně: My rodiče jsme zodpovědní za to, že se děti narodí, poskytujeme jim útočiště, bezpečí, zabezpečení, bezpodmínečnou lásku a další věci, které se k dětství vztahují. Za jejich životy ovšem zodpovědní nejsme. Ve chvíli, kdy jsou děti samostatné, mají právo ony i my na to, aby vylétly z hnízda a plně se staraly samy o sebe, stejně tak jako máme právo my rodiče se o sebe starat. K této mateřské „práci“ bychom ovšem měli mít na mysli po celou dobu „práci na plný úvazek“ a to je péče o nás samotné, náš osobní rozvoj. A to proto, abychom mohli říct, až budeme sedět v křesle v pozdním věku a rekapitulovat život – jo, tenhle život za to stál, ano, hodně jsem toho zažila a ten život jsem si opravdu užila!

Finance jsou jistě důležité pro současný západní život. Otázka je, o kolika penězích zde mluvíme a zdali jsou tou správnou hnací silou proto, abychom jim podřizovali svůj život či život našich dětí. Vnímáte opravdu, že jsou peníze tak moc zásadní v této otázce? Pokud ano, označte vašeho expřítele za otce a on bude povinen ze zákona vám alimenty platit. Pokud ne, můžete jej neoznačit a případně možná získat jakousi finanční podporu od státu. Jistě v brzké budoucnosti najdete partnera, který s vámi založí rodinu, podpoří vás finančně a možná budete mít ještě další děti.

Váš expartner ovšem nemá pouze jen povinnost platit příspěvky na dítě, pokud ho označíte otcem. Na miminku jste se podíleli stejnou měrou vy i on. Tudíž toto miminko přichází k vám oběma a přináší cenné životní zkušenosti pro vás pro oba. Jak bude miminko růst, tak i vy budete čerpat nové zkušenosti, nové informace spojené nejen s tím, jak se miminko vychovává. Přeji vám, ať máte dost síly a odvahy k tomu, abyste si výchovu řídila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, protože každá maminka má uvnitř sebe tu informaci, jak se má o své miminko starat. Tak to příroda zařídila. Jistě to nebude jednoduché, budete se potkávat s různými názory, ať rodičů z obou stran, tak i expartnera včetně. Tedy, když se vrátím k tématu, k alimentům se taky pojí společná radost z toho, jak děťátko roste, nové zkušenosti z pohledu otce, nové povinnosti s výchovou a péčí spojené atd. V tuto chvíli máte vy toto právo zvolit, která cesta bude správná. Vás ani vašeho partnera osobně neznám, tedy zda jej označíte za otce je právě na vás. Co si zvolíte?

Co se bydlení u rodičů společně s vaším dítětem týče, nepíšete, že by byli vaše rodiče zásadně proti tomu, abyste s nimi bydlela. Na jednu stranu píšete, že tam nemáte soukromí, na druhou stranu však mohou být vaši rodiče cennou pomocí při péči o děťátko. Bude to pravděpodobně jednodušší, než kdybyste se rozhodla ze dne na den bydlet sama na vlastní noze, viďte? Zároveň si můžete občas odpočinout, případně můžete získávat nové cenné informace v oblasti, která vás zajímá, abyste mohla při nebo po mateřské dovolené začít vydělávat peníze potřebné pro rodinu a zároveň si práci užívat. Tak toho plně využijte.

V Prana studiu bych s klientkou pracovala pomocí koučování a vedla bych jí k tomu, aby si zařídila život podle vlastních představ. Zároveň bych se zaměřila na posílení sebevědomí a sebedůvěry, abychom podpořily pozitivní životní změny.

Tedy, co doporučuji. Věřte své intuici, užívejte si přítomného okamžiku těhotenství a plánujte, jak byste si přála, aby váš život vypadal v brzké i pozdější budoucnosti. Myslete na pěkné věci. Ve věci otcovství vám přeji, ať se rozhodnete, jak nejlépe umíte. Pamatujte, že se ve svém životě většinou obáváme věcí, které ani nikdy nenastanou…

Držím palce, ať vše dopadne tak, jak si sama přejete.

Vaše Renée Lavecká
Prana studio, Praha

Prana studio je privátní studio na Bělohorské ulici v Praze 6. Ve studiu se starají o celkovou pohodu klientů. Setkáte se tu s celou řadou individuálních terapií - počínaje psychikou a tělem konče. V Prana studiu je vám nabízena pomoc při řešení osobních i vztahových problémů a to za pomoci TFT terapie, hypnózy, koučování, reiki, relaxační a sportovní masáže, omlazujících rašelinových zábalů, Dornovy a Breussovy metody, medové detoxikační masáže a dalších terapií. V neposlední řadě se studio věnuje seminářům, přednáškám, školením a týmovému koučování. V brzké době se můžete těšit na e-shop se spoustou zajímavých výrobků a služeb. Více informací naleznete na www.pranastudio.cz.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články