Co jíst a pít, když děti trápí bacily?

Věděli jste, že správná výživa může podpořit rychlejší vyléčení některých zdravotních potíží vašich dětiček?
Co jíst a pít, když děti trápí bacily?

Pokud je dítě kojeno, je mateřské mléko tou nejvíce posilující stravou. Vůbec nevadí, pije-li častěji a odmítá cokoli jiného. Mateřské mléko díky propojení imunitního systému kojící matky a dítěte již obsahuje hotové protilátky proti aktuální nemoci, kterou děťátko prodělává.

Hrubou chybou je zejména přerušit kojení při průjmu dítěte (nebo matky). U starších dětí v zásadě platí, že pokud někdy třeba při přechodné nemoci nemá chuť k jídlu, nenutíme ho. Dětský organismus se v první řadě musí vypořádat s nečekanou zátěží. Nebojíme se, když dítě výrazně omezí jídlo i na pět dnů, ono to pak spontánně samo dožene.

Nachlazení
Nachlazení je onemocnění virového původu, které nelze přeléčit léky, tělo ho musí překonat vlastním obranným mechanismem. Kojené děti dostávají protilátky mateřským mlékem, starší děti, ale i nekojená miminka mají velké problémy: ucpaný nos, těžké a rychlé dýchání, kašel, případně bolení ucha a zvýšená teplota.

Nosní kapky vašemu dítěti ihned uleví, kapeme před jídlem, aby při kojení nebo při krmení mohlo již volně dýchat. Organismus posílí také vyšší množství vitaminu C, pokud možno z přirozených zdrojů, kde tvoří komplex s dalšími ochrannými látkami:

-teplý čaj s mrkvovou šťávou (později s medem a citronovou šťávou)
-čerstvé ovocné i zeleninové džusy ředěné horkou vodou
-teplé zeleninové polévky a později masové vývary
-šťáva z krájené cibule prosypaná hroznovým cukrem

Zvýšená teplota a horečka
Toto je vlastně přirozená obrana organismu, pomáhá likvidovat patogenní mikroorganismy, a proto se nesnažíme ihned ji potlačovat. Dítě uložíme do postele a kromě léčebných procedur (např. vlažné zábaly lýtek) se snažíme o dostatečný přísun tekutin, zejména teplého čaje. Tekutiny podáváme raději v krátkých intervalech a v malých dávkách, jen několik lžiček.

Velmi účinný, mírně ochlazující je odvar z ječných krup. Pro doplnění živin můžeme formou nápoje podat také zeleninový vývar nebo čerstvou zeleninovou šťávu. Občas dítěti podáme i slabší bylinné čaje, třeba z černého bezu nebo lipový, které podporují pocení. Pokud má dítě hlad, nesmíme ho zatížit těžkými pokrmy. Raději zcela vypustíme živočišné produkty a sladkosti.

Pokrmy mají být vlažné a mít spíše kašovitou konzistenci, může to být např. nastrouhané ovoce, kompoty nebo ovocná pyré (čerstvě připravené, slazené hroznovým cukrem nebo medem), nemléčná ovesná kaše, rýžová nebo jahelná, které můžeme vařit dohromady se strouhanou mrkví a nakonec jemně přisladit, nemléčný obilný pudink nebo ovocné želé.

Průjem
Průjem může mít různé příčiny, od špatného jídla po virové, bakteriální, parazitární nebo jiné závažnější onemocnění. Vedle opatření doporučených lékařem se snažíme šetřit zažívací trakt dítěte a kompenzovat ztrátu tekutin. Mezi vhodné potraviny patří zejména:

-rozvařená rýže (kulatá, která obsahuje více škrobu), samostatně nebo s mrkví, jemně osolená
-ječné krupky a kroupy, dobře uvařené s jablky, mírně osolené
-mixovaná strava z brambor
-jablečné, mrkvové nebo banánové pyré
- u starších dětí pak kuřecí maso, suchary a starší bílé pečivo
-silný hořký černý čaj
-dostatek iontových nápojů a střídavě voda, čaj a minerálka

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články