Co jíme, když kojíme

Kojíte a nevíte, co jíst a kolik, abyste měla dostatek mléka a vaše miminko bylo spokojené? Provedeme vás základními pravidly stravy kojící maminky.
Co jíme, když kojíme

Dáte-li si květákovou polévku, počítejte s tím, že miminko bude mít pořádné nadýmání. V době plného kojení zkrátka platí, že co sníte vy, jí s vámi i vaše miminko. Proto je třeba se nad jídelníčkem více zamyslet.

Důležité vitaminy

Strava by měla být především pestrá. V jídelníčku kojící maminky by měl být dostatek zeleniny, ovoce, mléčných výrobků a přiměřeně masa a mořských ryb. Důležité je do stravy zařadit pečivo z celozrnné mouky, které obsahuje důležité vitaminy a minerály. Pečivo není vhodné jíst úplně čerstvé, protože jinak způsobuje nadýmání, a může tak miminku dělat problémy.  Nezapomínejte ani na mléčné výrobky, přičemž jsou lepší ty kysané, například kefír, jogurty, různé zákysy apod. Jako zdroj železa, kterého může být po porodu málo, volte červené maso a dostatek zeleniny.

Zapomeňte na diety

V době kojení byste neměla omezovat stravu jen proto, abyste se rychle dostala na předporodní váhu. Teď na diety není vhodná doba, protože mléko by ztratilo potřebné živiny. À propos, kojením většina maminek zhubne, ani neví jak, takže nejlepší dieta je v tuto chvíli krmení vašeho miminka. Neznamená to ovšem, že byste musela jíst za dva. Není totiž pravda, že zvýšeným příjmem potravy zvýšíte také tvorbu mléka. Miminko bude mít dostatek kvalitního mléka, pokud jíte zdravou a pestrou stravu a dostatečně pijete.

Co vynechat

Zpočátku je důležité vynechat všechny potraviny, které nadýmají. Jsou to například zelí, květák, brokolice, cibule, česnek a především luštěniny. Malá miminka totiž mívají s nadýmáním potíže. ‚Nadýmavou‘ zeleninu začněte zavádět po třetím měsíci a jděte na to pomalu, abyste zjistila, jak na to miminko bude reagovat. Dále je při kojení dobré vynechat z jídelníčku příliš slaná a kořeněná jídla. Nedoporučují se ani jídla příliš tučná a sladkosti.

Pitný režim

itný režim je v době kojení zvláště důležitý. Maminka by měla hodně pít, aby se jí tvořil dostatek mléka. Ideální množství je vypít 2,5–3 litry tekutin denně. V době velkých veder přidejte ještě litr. Nejvhodnější je neperlivá voda, slabé bylinné či ovocné čaje. Pokud máte potíže s tvorbou mléka, pak můžete laktaci podpořit také pitím nápojů a mlék podporujících kojení. Naopak zapomeňte na alkohol, černou kávu, sladké limonády a velké množství neředěných džusů, které mohou dítěti způsobit průjem nebo alergickou reakci.

Pozor na alergie

Pakliže je vaše dítě alergické, má atopický ekzém nebo předpoklad, že se mu alergie vzhledem ke genetické zátěži nevyhne, pak musíte jídelníček zvážit ještě pečlivěji. Nejčastějším alergenem je bílkovina kravského mléka a lepek. V takových případech musíte obojí z jídelníčku vynechat. Alergickou reakci mohou vyvolat také pomeranče, citrony, šípek, mořské ryby a již zmiňované koncentrované džusy. Reakce na alergen bývá rychlá ve formě vyrážky nebo průjmu. Jakmile se objeví, musíte v jídelníčku zapátrat a zjistit, co mohlo být spouštěčem reakce. Při kojení zkrátka platí, že co jíte, to kojíte, a proto je třeba být neustále ve střehu.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články