Co byste měli vědět o koupání

K létu patří neodmyslitelně vodní hrátky. Všichni, kdo mají malé děti, vědí, jak vodu zbožňují. Celý den by nejraději strávily různým cachtáním, šploucháním a skákáním ve vodě. Otázkou je, v jaké vodě by měly být...
Co byste měli vědět o koupání
Ideální nejen pro pokožku, ale celý organizmus, je mořská voda a vzduch. Většina rodin pravidelně k moři odjíždí, ale znáte to – strávíte tam týden, dva a co po zbytek léta. Zvlášť když bude horké jako to loňské.

Kvalita vody
Rybníky a koupaliště v našich končinách nezaručují vždy stoprocentní jistotu, že si nepřinesete domů nějaký suvenýr v podobě infekcí a jiných nepřátelských mikroorganizmů. Vždy před návštěvou koupaliště zjistěte kvalitu vody příslušného místa. Informace o kvalitě vody v přírodních koupalištích najdete na internetových stránkách krajské hygienické stanice daného místa, případně na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR – www.mzcr.cz v rubrice ochrana veřejného zdraví. Vzhledem k tomu, že v parných dnech se voda rychle „kazí“, řešením je pořídit si koupání vlastní.

Oblíbená je ledvinka
Nabídka je tak široká, že záleží jen na vašich možnostech prostorových a finančních. Bazény se vyrábějí v nejrůznějších tvarech: kruh, ovál, elipsa, ledvinka, čtverec, některé firmy přizpůsobí tvar přání zákazníka.

Na co dát pozor
Stejně tak materiály se liší (lamináty, plasty, ale i železobetonové konstrukce, které se upravují obkladem, stěrkou nebo fólií. Důležité je, aby byl povrch bazénu bezpečný (bez ostrých hran, nejlépe bez napojování dílů), příjemný na pohled i dotyk (většina bazénů se vyrábí ve světle modré barvě, což působí velmi pozitivně) a vyrobený z hygienicky nezávadných materiálů (firma by měla doložit atestem). K dobré firmě patří i pomoc při instalaci přímo na zahradě, délka záruky a servis.

Vybavení
Samozřejmostí je filtrace, určitě nezapomeňte (zvlášť pokud se budou koupat malé děti) na zařízení pro ohřev bazénové vody, bazénovou chemii, případně lze bazén vybavit osvětlením, protiproudem či vířivkou. K bazénu patří schůdky nebo žebřík (podle stáří dětí věnujte pozornost jejich sklonu, bezpečnosti ukotvení, madlům a kluzkosti materiálu), dokoupit můžete odrazová prkna, skluzavky a další příslušenství (příjemným tipem může být románské schodiště, které usnadní přístup do bazénu, zároveň slouží jako dětský koutek nebo si v něm můžete zchladit chodidla bez celkového koupání).

Co s vodou?
Dřív se stavěla většina bazénů bez filtračního zařízení. na začátku sezony se bazén napustil čistou vodou a v případě znečištění se musel vypustit a umýt.
Na bazénovou vodu působí řada faktorů, které mění její kvalitu. Mikroorganizmy ze vzduchu, další mikroorganizmy přímo od plavců, Vhodné prostředí přispívá k jejich množení a vytváření různých kultur a řas. Vzduchem a deštěm se do vody zanáší prach, bláto, listí a voda se zakalí. Během několika dní se voda stane hygienicky nevyhovující, navíc je samozřejmě pro plavce odpudivá.

Jak tomu předejít
Nadávkovat do vody potřebné množství chloru, které zničí mikroorganizmy ve vodě už přítomné.
 
Lze použít i jiné metody (jod, brom, ozon, iontovou výměnu).
 
Novinkou, kterou nabízejí některé firmy, je solonizační jednotka, která nejenže dezinfikuje, ale dodá vodě jemně slanou chuť, která má léčivé účinky.
 
Vybavit bazén filtrem, který zadrží všechny nerozpustné látky!
 
Na noc či v chladných dnech přikrývat bazén sítí (igelitovým krytem), případně si pořídit pevný kryt.

Hlavně bezpečí
Bazény můžete zapustit do země nebo koupit levnější variantu nadzemní. Záleží na tom, zda ho chcete užívat po generace nebo se ho zbavit, až děti odrostou. V každém případě je na prvním místě bezpečí našich nejmenších. Zábradlí, částečně krycí lamelová roleta, to jsou bezpečnostní prvky, ale nenahradí váš neustálý dozor. Nenechávejte potomky v bazénu bez dozoru v žádném případě. Nezbytná je úprava bezprostředního okolí bazénu. Povrch nesmí být kluzký, nebezpečné mohou být kamenné a keramické dlažby bez protiskluzové úpravy.

Hra čísel
Velikost 6x3 metry vyhovuje už rodinnému koupání.
 
Kondičním plavcům lze doporučit i menší bazén.
 
2,5x4,5 m, když je v něm nainstalován protiproud.
 
Standardní hloubka se pohybuje 1,1 – 1,4 m, pro skoky se doporučuje hloubka 2,5 m. Dětská brouzdaliště mají mít jen několik desítek centimetrů hloubky.
 
Náklady na vybudování bazénu se pohybují od několika tisíc až třeba do půl milionu korun.

HROZBY NA KOUPALIŠTÍCH
Nezapomeňte chránit i dětská chodidla. Na podlahách šaten a ve sprchách veřejných koupališť totiž mohou být infekce, ze kterých vzniknou plísně či bradavice.
 
Vezměte s sebou gumové pantofle s protiskluzovou podrážkou a nenechte děti běhat bosky. Po koupeli jim vysušte záhyby kůže na nožkách.
 
V přírodních koupalištích mohou být mikroskopické organizmy – sinice. Ty jsou nebezpečné i pro lidi – ohrožují játra, nervový systém, mohou přivodit ekzémy, alergie a další kožní problémy. U těhotných žen hrozí riziko předčasného porodu a ohrožení vývoje plodu.

HRAČKY K VODĚ
Nafukovací míče a zvířátka patří k favoritům mezi hračkami do vody.
 
Vybírejte kvalitní, s atesty, hygienicky nezávadné, odpovídající normám EU.
 
Mezi nejznámější a nejprodávanější v oblasti nafukovacích hraček patří výrobci: Intex, Bestway, Hi Day, Swim Ways a licenčně trendové produkty Barbie, Spiderman či Nemo.

VÝHODY MALÝCH BAZÉNKŮ
Dají se položit téměř na jakýkoliv povrch (samozřejmě vhodné jsou měkčí, např. tráva).
 
Když stavíme bazének na tvrdý povrch, je dobré ho podložit např. netkanou textilii.
 
Jednoduchá údržba – stačí jen vyměnit vodu. Při větších nečistotách lze použít např. čisticí prostředky na nádobí či úklid domácnosti (Jar, Cif, Bref a další).
 
Snadná manipulace (skládání, převoz z místa na místo).
 
Když dojde k protržení, existují lepidla, která závadu rychle odstraní.
 
Velký výběr nejrůznějších dětských bazénků a hraček najdete na www.maxik.cz.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články