Co by měla obsahovat domácí lékárna?

Dobře zásobenou domácí lékárnu by měl vlastnit každý. Obzvlášť, jste-li rodič, v takovém případě je přímo nutností mít vše potřebné stále při ruce.
Co by měla obsahovat domácí lékárna?

Lékárnička patří mezi základní vybavení každé rodiny. Pro případ onemocnění či poranění by tedy rozhodně neměla chybět v žádné domácnosti, protože k více než polovině obtíží dochází právě doma či v blízkém okolí.

Základní výbava
• teploměr

• roztok na dezinfekci kůže: postačí líh, na odřeniny roztok s jodem - dnes k dostání Betadine ve formě roztoku či masti, obě formy děti dobře snáší, protože neštípou

• hydroaktivní gel na léčbu odřenin a spálenin, gel vytváří optimálně vlhké prostředí, díky němuž se rány hojí o 40 % rychleji než ty suché. Z rány se vyplaví veškeré nečistoty, při hojení nevzniká strup a tudíž ani žádné jizvy. Zkuste třeba Flamigel, který také pomáhá při spáleninách od sluníčka. 

• lék proti překyselení žaludku - postačí soda bikarbona

• lék proti průjmu - nejlépe Smecta, příp. živočišné uhlí - u něj je však velká nevýhoda, že barví stolici do černa a může tak překrýt krvácení do zažívacího traktu

• lék na snížení teploty - paracetamol (Panadol, Mexalen, Dafalgan, Paralen), ibuprofen (např. Ibalgin, Nurofen), acylpyrin (pouze u dětí nad 15 let věku)

• kapičky na rýmu či roztok mořské vody. Při rýmě je ideální nejdříve vyčistit nos pomocí mořské vody například Stérimar, vysmrkat a poté aplikovat léčivo – kapičky či sprej proti rýmě. Nasivin Sensitive 0,05% je určen pro dospělé a děti od 6 let.

• léky k vypláchnutí očí - borová voda, popř. oční kapky Ophthalmo - Septonex

• elastické obinadlo

 balíček první pomoci, který má obsahovat:

o balíček sterilní vaty
o 2 sterilní obvazy
o balíček sterilních gázových čtverečků
o polštářkové náplasti různých velikostí
o spínací špendlíky
o pinzeta
o nůžky
o gumové škrtidlo
o trojcípý šátek
o kotouč náplasti, kterou lze snadno rukou trhat podél i napříč

Léky podávané dětem by měly být doporučeny či předepsány lékařem a měla by je podávat pouze dospělá osoba z rodiny.

Nejlepším místem pro uskladnění všech přípravků je uzamykatelná skříňka umístěná v suchu a mimo dosah zvědavých dětí. Obsah lékárničky je nutno kontrolovat nejméně 2x ročně.

Léky u dětí se léky dávkují na kg tělesné hmotnosti, případně na tělesný povrch. Dávky pro děti jsou vždy uvedeny v příbalovém letáku, proto se jimi přesně řídíme a doporučenou dávku nikdy nepřekračujeme.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články