Císařský řez na přání

V mnoha vyspělých zemích, jako třeba v sousedním Německu, je běžné, že si žena po zvážení všech rizik sama rozhodne, jak přivede své dítě na svět. Může si vybrat i císařský řez. Proč to v České republice stále není oficiálně možné? Co na to říkáte?
Císařský řez na přání

Máme právo na umělé ukončení těhotenství bez udání důvodu, můžeme si nechat zredukovat plody, můžeme ukončit těhotenství, můžeme se nechat uměle oplodnit, ale nemůžeme si zvolit císařský řez na základě našeho přání.

Zařídit jde všechno

Císařský řez by si podle odhadů přála každá desátá rodička, ale zařídit si jej nelze. „Je to velmi kontroverzní téma a mnoho kolegů se k tomu staví kriticky. O císařském řezu na přání se vedou v odborných kruzích diskuse, ale zatím je situace taková, že se prostě legálně neprovádí. Vím ale, že někteří kolegové jej pacientkám „ordinují"," říká pražský lékař, který si nepřeje být jmenován. „Lékař mi řekl, že budu rodit císařským řezem, protože miminko je špatně otočené. Při příjmu v porodnici v Neratovicíh mě ale přítomný porodník podrobil téměř křížovému výslechu, co a jak a proč. Asi mě chtěl nachytat a vymámit ze mě přiznání, že jsem si operaci přála. Možná měl své zkušenosti, ale já jsem se cítila ponížená," říká maminka Jana, jejíž císařský řez byl oprávněný. Znamená tahle její zkušenost, že někteří lékaři skutečně „císaře" na přání umožňují?

Příznivci a odpůrci

Právo ženy na rozhodnutí o tom, jak přivede své dítě na svět, je častým argumentem i v odborných diskusích o tomto tématu. „Je s podivem, že rozhodování ženy o způsobu vedení porodu jejího dítěte není přípustné a že optimální porodní cestu volí a ženě překládá k formálnímu schválení porodník," komentoval situaci kolem císařských řezů na přání například primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Jihlava Aleš Roztočil v odborném serveru Medical Tribune. Častým protiargumentem odpůrců je ale námitka, že porodnictví není společensko – zábavní akt, a že porod by měl probíhat především přirozeně. Názory na císařský řez se neliší jen mezi jednotlivými odborníky. Na dva tábory jsou v tomto směru rozdělené i světově uznávané lékařské organizace: Mezinárodní federace gynekologů a porodníků (FIGO) je proti volitelnému císařskému řezu. Na druhou stranu Organizace amerických porodníků (ACOG) se zase přiklání k názoru, že to jsou rovnocenné možnosti a žena si může vybrat. Co si myslíte vy? Měla by žena mít právo se rozhodnout, zda rodit přirozenou cestou nebo císařským řezem? Pusťte se s námi do diskuse na našem facebooku.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články