Čím si ulevit

Jak zvládly šestinedělí? Na to vzpomíná několik mladých maminek.
Čím si ulevit
Porod a následné období šestinedělí se do máminy paměti zapíše nesmazatelně. Postupem času ustoupí nepříjemné zážitky a vzpomínky na porodní bolesti do pozadí, a překryjí je pocity naplnění a spokojenosti: půl roku po porodu z úst žen zaznívají věty jako: „vlastně jsem to zvládla docela dobře“, „zpětně se mi průběh porodu zdá docela hladký“ apod. Se vzpomínkami na šestinedělí to nebývá tak jednoznačné. Pověstná hra hormonů, zvykání si na novou životní situaci, posuny rolí v partnerství - jedna změna vedle druhé. Přesto některé ženy i v těchto zátěžových týdnech vše zvládnou bez vážných otřesů, některé dokonce v pohodě a s úsměvem.
 
Povídaly jsme si se čtyřmi mladými maminkami, kamarádkami, které řeší případné potíže hlavně mezi sebou. Pravidelné setkávání s kamarádkami by si měla naordinovat každá novopečená máma, vyhne se tak společenské izolaci a při obyčejném ženském klábosení se pěkně uvolní. Bonusem pak jsou cenné rady a inspirace, které možná přispějí k odblokování nepříjemných problémů.
 
Pokud v šestinedělí prožíváte stres: omezte se na činnosti, které jsou opravdu důležité, poslouchejte uklidňující hudbu, poplačte si, když potřebujete, smějte se, když se vám chce, zkrátka pusťte ven emoce - pozitivní i negativní, provozujte dechová cvičení, dopřejte si příjemnou masáž zad a unavených nohou, neizolujte se od společnosti a choďte ven, inspirujte se maminkami s více dětmi – zvládly to, a vy to také zvládnete!
 
Vzpomínání na šestinedělí by mohlo pokračovat donekonečna, dvě těhotné kamarádky a jedna čerstvá maminka, které se také účastní přátelského babského setkání, se dál a dál ptají: A co vitaminy? Užívaly jste je při kojení? A jak vám pomáhali partneři? A jak dlouho trvalo, než jste zhubly nabraná kila? Následují desítky otázek na péči o miminko atd. atd.
 
Novopečená maminka Zdeňka, která před dvěma týdny rodila císařským řezem, zakončila dámský potlach jedinou radou, kterou podle jejích slov mohla trumfnout zkušené maminy Pavlu, Dášu, Janu a Lucku: po císařském řezu několik týdnů nekýchat, nekašlat, nezívat, neškytat a nesmát se...

Pavla M. (30), maminka malého Kryštůfka (6 měsíců)
Žije se svou rodinou nekonformně a alternativně. Rodila doma, používá textilní pleny, hračky synovi vyrábí sama. Nedívá se na televizi, ani ji doma nemá. Nikdo ji neviděl jinak oblečenou než v přírodních materiálech, kamarádky si ji dobírají, že ani jablka nenosí v igelitovém pytlíku, vždycky použije ručně šitý látkový. Pavla vzpomíná na své šestinedělí s klidem. Díky zdravým stravovacím návykům z předtěhotenského období, umění meditace a schopnosti zrelaxovat se vždy, když by se o ni pokoušel nějaký ten stres, zvládla i narození Kryštofa báječně. „I dřív jsem pila bylinkové čaje, v šestinedělí jsem si vybírala hlavně ty na podporu kojení. Mám mléka dost, ale chtěla bych kojit co nejdéle. Jsou docela dobré, většinou obsahují fenykl, anýz, jeřabiny, zlatobýl, meduňku, maliník atd.“ A to jsi byla celé šestinedělí opravdu úplně v pohodě? Vyzvídají kamarádky. „Prožila jsem všehovšudy dva špatné dny, kdy jsem osmačtyřicet hodin probrečela,“ konstatuje Pavla. „Ale byla jsem na nával hormonů připravená, odezněl docela rychle.“
Tip Pavly: Relax a meditace, pít bylinkové čaje podporující kojení a navozující pocit pohody, užívat si pozitivně skvělou životní etapu.

Dagmar K. (32), maminka malého Kubíka (5,5 roku) a Johanky (3 roky)
S větším časovým odstupem, ale zdaleka ne tak idylicky jako Pavla, vnímá období šestinedělí Dagmar. Při porodu Kubíka ji lékař špatně zašil a ona si ještě půl roku poté nemohla bezbolestně sednout. Když rodila Johanku, porodníci se prý zděsili z její potrhané rány. Používala pak mast z vepřového sádla, která pomohla jizvu zacelit, a cachtala se v odvaru z dubové kůry. Ani v jednom šestinedělí se prý moc nevyspala. „S Kubíkem jsem nic nestíhala, nedokázala jsem si uspořádat čas.“ Johanka zase vyžadovala přiložit k prsu každou hodinu až hodinu a půl, takže šanci na vyspání měla Dáša ještě menší. „S Jakoubkem jsem fungovala ve dne, s Johankou v noci. Aby žárlivý Kuba neměl pocit, že se mu nevěnuji, při každém denním kojení jsem mu četla knížky.“ I když Dagmar přiznává, že s dvěma dětmi bylo najednou mnohonásobně víc práce, paradoxně druhé šestinedělí zvládla fyzicky i psychicky líp. Uměla si říct o pomoc prarodičům, efektivněji rozvrhovala čas na práci. Říká: „Dvě děti jsou lepší než jedno.“
Tip Dáši: Na jizvu: dubová kůra a mast s obsahem vepřového sádla, oplachovat se vlažnou vodou, naučit se hospodařit s časem.

Lucie Š. (35), maminka Tomáše (14), Veroniky (13) a Julinky (7měsíců)
Starší děti vychovávala sama, pak si „pořídila“ se svým novým partnerem ještě Julinku. Přivydělává si překlady z angličtiny, rozhodla se dokončit studium na vysoké škole. Ale naučila se prý výborně zvládat stresové situace a časté bolesti hlavy, které ji v šestinedělí hodně trápily, takže Lucie je vždy „nad věcí“. Už v šestinedělí se jí podařilo nenásilným způsobem zaúkolovat do chodu domácnosti starší dvě děti. Kamarádky obdivují hlavně Verunku. O malou Julinku se totiž kompletně postará a zaneprázdněné mámě tím samozřejmě nesmírně pomůže. „A jak sis poradila s těmi bolestmi hlavy?“ ptá se Jana, která občas trpívá migrénami. „Naučila jsem se hodně pít, když jsem najednou vypila půl litru vody, do půl hodiny se mi ulevilo. Přes den jsem se snažila pohybovat se na čerstvém vzduchu a večer uléhat co nejdřív. Nedělaly mi dobře hluk a ostré světlo - zkrátka nic světoborného...,“ krčí Lucie rameny. Vzápětí se rozesměje a dodává: „Abych nezapomněla, nikdy nezklamal mokrý ručník na hlavu a špetka sexu!“ Pobouřené Dáše, namítající, že „v šestinedělí by přece...“, okamžitě skáče do řeči: „Sex se neomezuje jen na pohlavní styk!“ Kvůli bolestem hlavy musela zainvestovat do kvalitní obrazovky počítače, tehdejší manžel jí zařídil pravidelné masáže krční páteře, což Lucie nadšeně doporučuje proti bolestem hlavy, ale i k celkovému uvolnění.
Tip Lucie: Proti bolestem hlavy: dodržovat pitný režim masáže krční páteře a dopřát si s partnerem chvilku mazlení.

Jana Š. (28), maminka Aničky (18 měsíců) a Filipa (8 měsíců)
Janě se po prvním porodu objevily na rukou ekzémy. Říká, že to byl pro ni dost velký problém, při každém koupání malé Aničky, při mazání mlékem nebo dětským olejíčkem ji ruce pálily, svědily a až k ramenům nápadně zrudly. Nemluvě o mytí nádobí či přepírání oblečení. Brzy po porodu znovu otěhotněla, a když se narodil Filip (dnes 8 měsíců), ekzém se po krátkém klidovém období znovu objevil. A v plné síle. Ekzémy ustoupily až nedávno, možná díky bezlepkové dietě. „Je to vždycky běh na dlouhou trať,“ komentuje Jana, „je dobré vyzkoušet cokoli, každému pomůže něco jiného. Třeba i nechat pro jistotu dvakrát vymáchat prádlo a místo aviváže kápnout ocet.“ Jana si navíc stěžuje na silné krvácení po porodu. Brzy si ale vzpomněla na radu instruktorky z předporodního kurzu, že krvácení zmírňují listy z malinovníku. S pro ni příznačnou ironií a humorem popisuje svoje šestinedělní nalitá prsa, která jí manžel povinně masíroval ve sprše, aby nezatvrdla, a jak si místo speciálních vložek pro kojící matky musela do podprsenky vrstvit textilní pleny. A i ty byly do třiceti minut prosáklé mlékem. Doma chodila „nahoře bez“, aby prsa větrala.
Tip Jany: Na zmírnění krvácení čaj z malinovníku.
Na ekzémy: vynechat některé rizikové potraviny a hledat a zkoušet, který přípravek bude vyhovovat, snažit se brát problémy s humorem.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články