Čím nám prospívá med?

Med obsahuje spoustu užitečný látek jako železo, zinek, mangan, jod, vitaminy B2, B6, C pantotenovou kyselinu a biotin.
Čím nám prospívá med?

Historie medu má dlouhé kořeny, což dokládá dvanáct tisíc let stará malba, která se dochovala v jeskyni u španělské Valencie, a na které je znázorněn sběrač medu. Med má dlouhou tradici také u nás. Není to jen sladká pochoutka, ale podle lidového léčitelství pomáhá při nachlazení, uklidňuje nervy a posiluje celý organismus. Bylinkový čaj s medem a citronem utiší bolavý krk, kašel a rýmu.

Na rozdíl od  rafinovaného cukru obsahuje med glukózu, vitaminy, draslík, enzymy a baktericidní látky, je to tedy mnohem zdravější zdroj energie. Tyto cenné látky ale zůstanou zachovány jen do teploty 40 stupňů, neměl by se proto zahřívat na vyšší teplotu. 

Oblíbeným výrobkem z medu je medovina, kterou znali už staří Řekové a Římané, jejž ji považovali za nápoj bohů, který dodává sílu a moudrost. Kvalitnější je medovina, která během přípravy neprochází varem, protože v ní zůstane zachována řada prospěšných látek.

Med je možné podávat dětem až od 1 roku, ideálně lehce do čaje, nebo vyrobit medové máslo, ne silnou vrstvu medu. Pokud dítě poté netrpí atopickým ekzémem nebo bolestmi břicha - průjmy - nejsou u něj patrné projevy alergie, můžete mu zkusit podat 1/4 lžičky medu do čaje 1x denně.

Med se doporučuje přednostně vybírat tmavý neboli lesní, který by neměl mít zbytky pylu, který právě způsobuje onu alergickou reakci. Vhodné je kupovat med přímo od včelaře, který je schopen vám přesně sdělit, odkud med pochází, např. pohankové pole, akátový les… Víte-li, že je dítě alergické např. na pyl břízy, je nutné se vyhýbat medu, který by mohl pocházet z takovéto lokality.

Léčivé účinky medu:
- působí antibioticky a protizánětlivě
- zlepšuje trávení
- posiluje nervy a psychiku
- posiluje srdce
- pomáhá odbourávat škodlivé látky z těla
- je to zdroj okamžitě využitelné energie
- zlepšuje hojení ran
- mírní průjem a zácpu
- pomáhá při usínání
- má příznivý vliv na pleť
- účinkuje na migrénu
- pomáhá při chorobách jater a slinivky - podporuje imunitu
- pomáhá při virových nemocech a katarech horních cest dýchacích

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články