Chodíte doma nazí?

Potkávat se doma tak, jak nás „pánbůh stvořil“, zdaleka nepovažuje za normální každý rodič. Nahota je přitom přece tak přirozená! Proč je dobré se jí nevyhýbat, a kde jsou naopak její zdravé hranice?
Chodíte doma nazí?

Zkuste si udělat anketu mezi svými kamarádkami a známými a zeptejte se jich, nakolik je u nich nahota „jako doma“. Pravděpodobně jim zaděláte na chvilku rozpaků. Proč? Protože my dospělí máme se svou nahotou problém. Nemáme rádi svá těla, zkoumáme jejich nedostatky, stydíme se i před zrcadlem, natož před partnerem nebo dětmi, pro které si myslíme, že musíme být perfektní!

Také nás vychovávali tak, že tělo je dobré skrývat, zvlášť samozřejmě jeho intimní partie. A moc bychom o nich ani neměli mluvit. Ne, tohle není přednáška o tom, jak se stát exhibicionistou a jak k tomu vést i své děti. Spíš jde o pobídnutí, abyste se spolu s námi podívali na nahotu dětskýma očima a případně ještě jednou uvážili, jak ji nastavíte právě u vás!

Cesta do hlubin naháčkovy duše

Faktem je, že pro děti je nahota normální. Nahé přišly na svět (vy taky, samozřejmě!), nahé se cítí nejlépe. Ony si oblečení nevymyslely, a pokud znáte to jejich vztekání při oblékání, jistě nám dáte za pravdu, že by takové oblečení také nejraději zrušily. Nahota jim umožňuje i sebepoznávání, které nás rodiče také dokáže pěkně potrápit pocity studu.

Co asi tak uděláte, když si vaše dítě najednou sáhne do rozkroku nebo se začne hladit? Něco, co my dospělí děláme jen za zavřenými dveřmi, patří k dětskému vývoji, ale pro nás je to „divné“. A tak jim to zakazujeme, rozpačitě se chichotáme, odvracíme se nebo smějeme… a dáváme tak svým dětem první impulz k tomu, aby začaly i ony mít jednou se svou nahotou problém.

Místo toho by stačilo spíše poukázat na to, že některé věci je lépe dělat v soukromí. Nekárat, nezesměšňovat, akceptovat tenhle stupeň vývoje a možná si z něj vzít taky malou lekci.

Jistě, pokud vás v tom nevychovávali, a vy se přesto odhodláte, není to nejjednodušší. To se tak promenádujete po bytě v rouše Evině a dítě se najednou postaví přímo před vás, rozumějte váš klín, prstíkem ukáže přesně do míst, z nichž se narodilo, a zavalí vás kupou zvědavých otázek. Zvlášť tatínci jsou pak v nevýhodě. Za penis je leckteré zvědavé dítě zatahá a oni jsou „v pasti“.

Přitom za „ideální“ se dá považovat spíš hluboké nadechnutí a trpělivé vysvětlování s ohledem na právě dosaženou věkovou hranici, která v případě otázek týkajících se vaší nahoty a lidské sexuality i množení přijde někdy kolem čtvrtého roku. Mluvte o všem otevřeně a v předškolním věku zkuste také opustit ta komická pojmenovávání všech „pipinek, buchtiček nebo bimbásků“. Prostě vagina a penis. Vyhnete se spoustě těch komických situací, kdy jedno dítě vidí pod „buchtičkou“ tu makovou od babičky a další své pohlavní orgány!

 

Nahota je pro děti normální. Důkazem je jejich vztekání při oblékání. Prstíkem ukáže přesně do míst, kde se narodilo a zavalí vás kupou zvědavých otázek. 

 

Dejte nahotě prostor

Chystáte se na další lekci mateřského sebeobětování a přemýšlíte, jestli naráz odhodíte všechny svršky, nebo si necháte aspoň prádlo? Klid. Jestliže vám to opravdu není vlastní, netlačte ani sama na sebe, ani na partnera.
Nutit se kvůli nějakému článku v časopise do nahoty, to opravdu nemusíte. Dělejte, co cítíte, jen při svém případném stydlivém přístupu k životu nezapomínejte i nadále dávat prostor nahatosti svých dětí.

I ti největší naháčci začnou také časem bažit po svém soukromí. A vůbec na to nebudete čekat až do nástupu hormonů a puberty, kdepak! S mírou jejich stoupající socializace a pravděpodobně v době, která připadá na nástup do školy, si vaše děti začnou hájit své soukromí kolem šestého sedmého roku. Zatímco jeden den ještě lítají nahé po bytě a nechtějí ani ponožky, o pár dní později je přistihnete, že se chtějí zamknout v koupelně a mýt by se chtěly nejraději samy. Dozrávají, uvědomují si společenská pravidla a vy dostanete najednou úplně jiný úkol.

I když vám to bude připadat roztomilé nebo komické, zase si musíte zachovat kamennou tvář, neposmívat se ani jejich přání nezlehčovat, ale spíš hledat kompromisy – protože nechat sedmileté dítě zamykat se v koupelně přece jen není dvakrát bezpečné. Tak domluvte raději nová pravidla (slibte, že třeba do koupelny nepřijdete dřív, než dá dítě vědět, že už je z vany venku).

Může se vám stát i to, že také vás dítě požádá, abyste doma přestali s nahotou, že už se bude stydět dívat se na mámu a tátu „jen tak“. Nevadí-li vám to, oblékejte se, ale je-li vám to proti srsti, po adekvátním vysvětlení všechno s dětmi proberte a najděte kompromis.

Doma je doma, ale...

Ve všech těchto méně nebo více nahatých obdobích pak dětem vštěpujte ještě jednu, zcela zásadní věc: To, že doma nahota funguje jako něco normálního, neznamená, že je nahota mezi dětmi a dospělými v pořádku mimo bezpečné zázemí rodiny. Co máte doma, je něco výjimečného, jste ti nejbližší a vzájemně se akceptujete. Tam venku je ale jakékoli setkání s dospělou nahotou špatné. Rozumějte – mimo nudistické pláže a tak. Však vy víte! Lidé jsou bohužel zlí a svět dětské pornografie naneštěstí pro nás rodiče děsuplně „kvete“. Ale jen kvůli tomu to doma s nahotou nevzdávejte.

Kromě jiného, může báječně přispět k pohodovému vztahu vás všech, k pocitu důvěry a těsnějšího pouta a možná vám usnadní i tu zatracenou pubertu. Protože když roky před ní budete opravdu otevření a féroví, máte mnohem větší šanci na to, že se vám i v těch hormony poblázněných letech dítě odvděčí svou důvěrou a otevřeností.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články