Chlamydie: Neviditelný nepřítel

Být považován za simulanta není jistě nic příjemného, ale přesně to se může stát každému, kdo se stane nechtěným hostitelem chlamydií. 
Chlamydie: Neviditelný nepřítel

Ačkoliv si pacient stěžuje na dlouhodobé vyčerpání, únavu a jiné obtíže, lékař nemusí pravého viníka identifikovat a doporučí pak návštěvníkovi své ordinace jen odpočinek a klid.

Není to chřipka!
S těmito mikroorganismy se potkáme snad všichni, ale ještě nemusíme onemocnět. Obtížně se diagnostikují, takže mnoho lidí netuší, že je má. Závažnější obtíže se objevují jen u 20 % napadených. Nákaza se podle druhu šíří pohlavním stykem (Chlamydia trachomatis) nebo kapénkovou infekcí (Chlamydia pneumoniae). Plicní formu se podařilo lékařům odhalit až v roce 1983. Záludnost chlamydiového onemocnění spočívá v tom, že si první příznaky lehce spleteme s únavou či stresem.

Další stadium můžeme zaměnit třeba za ošklivou chřipku, či silný zánět průdušek a plic s dusivým kašlem. V době, kdy chlamydie napadnou plíce, je velmi infekční. Typické jsou vedle dlouhodobých a intenzivních pocitů únavy, bolesti kloubů nebo břicha, ale také třeba angína nebo bolesti zubů. Následky neléčené infekce jsou nepředvídatelné. Chlamydie se mohou šířit do nervových tkání a mozku, ale také do svalů, mnohdy napadají i imunitní systém. Poškozují plíce, klouby, srdce a dokážou způsobit další závažná onemocnění.

Nenápadný viník neplodnosti
Chlamydiové infekce jsou považovány za častou příčinu neplodnosti a patologických změn v reprodukčních orgánech. Protilátky proti chlamydiím se často najdou u žen s poruchou průchodnosti vejcovodů, se srůsty v břišní dutině, ale i u mužů po prodělaném zánětu nadvarlete nebo močové trubice. Nepříjemné je, že naprostá většina onemocnění probíhá bez výraznějších příznaků. Většina žen nepozná, že jsou nositelkami nějaké infekce. Typické je, že je nákaza chlamydií vypátrána, až když se zjistí, že žena nemůže mít děti. Zvýšené riziko potratu hrozí i těhotným. Chlamydie však nepůsobí problémy jenom ženám. U mužů mohou způsobit vážné urologické záněty, které, pokud se neléčí, mohou také vést k neplodnosti.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články