Chci mít s Tebou dítě… za každou cenu!

Chcete mít dítě a váš partner o něm zatím nechce ani slyšet. V zoufalství tajně přestanete brát antikoncepci v domnění, že těhotenství se potom nějak vysvětlí. Jenže je dítě za cenu podvodu opravdu správnou cestou jak upevnit váš vztah?
Chci mít s Tebou dítě… za každou cenu!
Třicetiletá Lena z Prahy zoufale toužila po dítěti. S přítelem Markem měli pěkný byt, slušné výdělky a za sebou léta bezstarostného života. Najednou se zdálo, že není nač čekat. „Jenže jediný, kdo chtěl dítě, jsem byla já. Marek miminko odmítal, tvrdil, že je ještě mladý, že toho máme spoustu před sebou, že se ještě necítí zralý. Jenže zralý na co? Celý rok jsem se ho snažila přemluvit. Ale marně. A pak jsem dostala nápad, že to vlastně mohu zařídit sama. Naoko jsem dál brala antikoncepci, ale tajně ji vyhazovala. Za čtyři měsíce jsem přišla do jiného stavu. Marek byl v šoku. I když jsem se mu snažila vysvětlit, tedy spíš nalhat, že se to prostě někdy může takhle stát, že žádná antikoncepce není stoprocentní, nechtěl nic slyšet. Nutil mě jít na potrat a když jsem nechtěla, náš vztah dostával trhliny, až jednoho dne skončil úplně. Marek se sbalil a opustil mne i přes mé těhotenství. Tenkrát jsem to nemohla pochopit, dnes už to cítím jinak. Byl to trest za můj podvod. Za to, že jsem Marka obelhala a snažila se ho donutit k něčemu, co sám nechtěl,“ otevřeně přiznává Lena, která dnes žije sama s tříletou holčičkou.
 
Klepněte pro větší obrázekPodvod se nevyplácí
I když hrozně po dítěti toužíte, za každou cenu byste ho mít neměla. A to zejména v případě, že váš protějšek se k „rozrůstání rodiny“ prostě nemá. Měla byste k sobě být spíš upřímná a položit si otázku, proč chcete mít dítě? Protože už je vám třicet? Chcete se vyrovnat těhotným kamarádkám? Chcete, aby vás měl někdo opravdu rád? Ráda byste drahého nasoukala do manželství? Nevíte, co se sebou? Má dítě vyléčit vaše trápení? „Tohle jsou velmi časté, možná i nejčastější důvody, proč se ženy vrhají do mateřství. Bohužel hájí jen své potřeby a vůbec neberou v úvahu zájmy budoucího dítěte. A o tom, že vysazením antikoncepce vědomě podvádí svého partnera a tlačí ho do kouta, ani nemluvě,“ míní psycholog Radim Opatrný.

Dítě nic nevyřeší
Pokud chcete díky dítěti postavit na nohy skomírající vztah, tak se vám to bohužel stejně nepodaří. Ani to nejsenzačnější miminko na světě vám rozpadající partnerství prostě nezlepší. Spíš naopak, problémy, které příchod nového člena rodiny na svět provázejí, někdy nezvládnou ani pevné svazky, natož ty na chatrných základech. „Existují ženy, které rodí další děti, jako by to byla záruka bezpečí a to bez toho, že by se zeptaly partnera, co si o tom myslí. Prostě jen tak vše zařídí samy a svého muže postaví před hotovou věc. Nejenže tak předstírají, že je všechno v pořádku, ale také se touto cestou pokoušejí uvést věci do pořádku, nebo udělat alespoň něco tzv. normálního v nenormální situaci, v jaké žijí. A tak tu tedy máme děti vyrůstající v neudržitelné situaci a ženy, které tvrdí, že ze vztahu nemohou odejít kvůli dětem. A to nedává smysl,“ vysvětluje americká psycholožka Laura Schlessingerová ve své knize Deset největších hloupostí, jimiž si ženy komplikují život.
 
Navíc by bylo bláhové si myslet, že vás jednou nedoženou výčitky svědomí. Doženou. I když milujete své dítě, i když máte ráda svého partnera, kdesi „vzadu“ bude znít hlas, že jste nejednala fér. Že s vámi váš milovaný je jen kvůli dítěti a nikoli kvůli vám samotné. A kdyby miminka nebylo, možná byste se už dávno rozešli. A to není moc dobrý důvod ke společnému soužití, že…?
 
Klepněte pro větší obrázek 

Cítím se podvedený
Dosud jsme probírali jen úlohu ženy v celé té honbě za dítětem za každou cenu. Ale jak se asi cítí muž, když zjistí, že se miminko nenarodilo jen tak náhodou? Jistě, můžete doufat, že se trik se špatnou antikoncepcí nikdy neprovalí, ale jisté to tak není. Stejně jako se to stalo Martinovi ze Strakonic: „Otevřeně přiznávám, že já dítě nechtěl. A dost možná jsem ho nechtěl s Alicí. Ta jednoho dne otěhotněla. Bylo mi to sice divné, protože brala antikoncepci, ale uznal jsem, že nic nemůže být stoprocentní. S novou situací jsem se smířil, Alici si vzal a na miminko se začal těšit, když se malá narodila, byl jsem vlastně rád. A pak jsme se jednou hrozně pohádali, Alice mi vyčetla, že nebýt jí, ani to dítě by nebylo. Tehdy mi to došlo. Cítím se podvedený, svou ženu považuji za lhářku, nemám k ní už vůbec žádnou důvěru. Naši dceru mám rád, ale s Alicí už žít nemohu. Odstěhoval jsem se a chodím navštěvovat jen naši malou. Takový podvod prostě nemůžu tolerovat,“ dokončuje Martin.

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články