Chcete rodit v dobré kondici. Jak na to?

Považujete pozitivní těhotenský test za omluvenku z tělocviku a každou ‚břichatou‘ sportovkyni za bláznivku, která si zadělává na problémy v těhotenství i při porodu? Pak si přečtěte názor gynekoložky.
Chcete rodit v dobré kondici. Jak na to?

Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Tahle stará moudrost platí i v případě sportování během těhotenství. Ne náhodou strašáci typu příliš pevné svaly prodlužují a komplikují porod kolují hlavně mezi těhotnými, které podnikají pěší túry leda tak od cukrárny k cukrárně.

Jestli je vytrénované břišní svalstvo v těhotenství a při porodu spíš pomocníkem, nebo překážkou, jsme se zeptali gynekoložky z ÚPMD Nicol Mardešićové, která je sama maminkou i trenérkou aerobiku a dalších disciplín.

„Skutečně existuje teorie, že ženy, které mají extrémně vytrénované pánevní dno, mají prodlouženou první i druhou dobu porodní. Pánevní dno je tak pevné, že se porodní cesty rozšiřují obtížněji, což zpomaluje postup hlavičky. Z vlastních zkušeností však toto potvrdit nemohu. A myslím, že běžně sportující ženy se toho bát nemusejí. Proto během těhotenství pravidelné cvičení vřele doporučuji, samozřejmě pokud je žena zdravotně v pořádku a gravidita probíhá zcela fyziologicky, tedy bez komplikací.“

Budete-li v dobré kondici, mnohem lépe zvládnete nepohodlí, které těhotenství zejména v třetím trimestru přináší. Vyhnete se zácpě, bez naříkání zad unesete rostoucí bříško, při běžném pohybu se nebudete zadýchávat, a navíc vám tak fyzicky náročný výkon jako porod nebude dělat velké problémy.

„Sport vyplavuje endorfiny zlepšující náladu a to se také odráží na průběhu těhotenství i porodu,“ připomíná lékařka. „Vytrénované břišní svalstvo, tzv. břišní lis, se pak více zapojí a rodičce pomůže plod snáze vytlačit.“

Pro náročné

Jestli jste si jednou týdně zašla do tělocvičny, pak vám bude nejspíš stačit běžné těhotenské cvičení, případně se můžete dál věnovat svému sportu, pokud zrovna neděláte judo, skoky na trampolíně nebo jiný vysloveně pro těhotenství nevhodný druh. Pozor, i otřesy při jízdě na horském kole mohou miminko předčasně vytřást. Pokud jste zvyklá na intenzivní trénink, pak se řiďte svými pocity a rozumem a dávky úměrně svému stavu zmírněte. Rozhodně zapomeňte na extrémní silový trénink.

„Pro gravidní ženu je ideální plavání, taková zátěž ale asi sportovkyni neuspokojí. Proto je možné plavání kombinovat s jinými typy cvičení, jako je například European Spin Gym, European Muscle Power a nevyhýbala bych se ani European Aerobiku, samozřejmě s omezením poskoků. Stále je však zásadní, že těhotenství musí probíhat bez problémů. V případě komplikací je nutné konzultovat typ cvičení s gynekologemporodníkem. V případě hrozícího předčasného porodu je jakékoli cvičení vyloučeno.“

Sportovat bezpečně

Vyhněte se nárazům těla na tvrdý podklad a nezapomeňte ani na další bezpečnostní opatření:

1. Hlídejte si tělesnou teplotu, přehřátí škodí plodu. Maximální bezpečná pro těhotné je 38,3 °C, proto sportujte ve volném lehčím oblečení, ve větším teple si dejte kratší a méně intenzivní lekci.

2. Buďte ještě více než dřív šetrná ke kloubům a vazům, které jsou vlivem těhotenských hormonů uvolněné, a tím i snáze poranitelné – dbejte na přiměřenou rozcvičku a správnou techniku cvičení, vyhýbejte se trhavým pohybům s prudkými změnami směru, nikdy svaly neprotahujte do krajních poloh, vyhýbejte se krajnímu ohýbání a rozpínání.

3. Soustřeďte se na plynulé a pravidelné dýchání a vyvarujte se jakéhokoli přepínání.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články