Chcete rodit klasicky, nebo alternativně?

Porody doma, s dulou nebo třeba do vody. Možností, jak rodit jinak než na porodním sále, je v posledních letech čím dál více. Porod se prostě z „operace“, za jakou ho dlouho naše zdravotnictví považovalo, stal opět přirozenou součástí života ženy.
Chcete rodit klasicky, nebo alternativně?
Ale i v nemocnicích se mnohé výrazně zlepšilo, takže pokud se chystáte rodit „klasicky“, nemusíte mít strach. A pokud byste chtěla miminko přivést na svět jinak, je tu pro vás pár tipů ohledně alternativního porodu. 
„Zkušenost s narozením naší Rozárky byla tak otřesná, že jsem roky odmítala mít druhé dítě. Když mne v roce 1990 odvezli do porodnice, byl to pro mne jako pro dvacetiletou holku šok. Nikdo se na nic neptal, nikdo se se mnou nebavil, hned mne oholili, odvezli na „hekárnu“ a nechali o samotě. Občas se zastavil doktor, který v družném hovoru s kolegou zkontroloval, jestli už není čas rodit. A u samotného porodu to byla také lahůdka. Bodrá a „laskavá“ sestřička na mne zvyšovala hlas a pronášela věty typu: „Neřvi, už to vydržely jiný před tebou, tak to vydržíš taky!“ Pak mi Rozárku odnesli a viděla jsem ji skoro až za osm hodin. Manžel za mnou také směl až druhý den a to ještě na dvacet minut,“ popisuje Lucie Mráčková svou zkušenost s českým porodnictvím před dvaceti lety. Naštěstí od té doby se mnohé změnilo a kromě toho, že už tzv. nespadáte pod oblast, ale máte možnost si vybrat porodnici podle svého, můžete si vybrat, jak chcete rodit.
 
Co to znamená alternativní porod?
Alternativní porod je takový porod, který probíhá jiným, než běžným klasickým způsobem, kdy do něj zasahuje lékař. „Alternativní neboli přirozený průběh porodu vychází ze schopnosti matky porodit své vlastní dítě. Zdravotnický personál je od toho, aby ženě pomohl, ulehčil, aby ji podpořil a povzbudil, nikoliv však od toho, aby jí diktoval, co má dělat, jak se má položit, že má být potichu. Lékař a porodní asistentka respektují intuitivní chování rodičky, která má volnost pohybu. Snaží se minimálně zasahovat a nerušit intimní prostředí rodičky, případně rodičovského páru. Vychází vstříc jejím či jejich přáním a požadavkům, což podporuje pozitivní emoce a usnadňuje ženě porodit bez stresu a strachu,“ vysvětluje pojem alternativního porodnictví Petra Schwaberrová z asociace českých dul – což jsou vlastně takové průvodkyně přirozeným porodem.
 
Jinými slovy jde o to, aby se maminka cítila co nejlépe a zásahu stran lékaře bylo co nejméně. V rámci alternativního neboli přirozeného porodu se nepodávají žádná analgetika či epidurál ke ztišení bolesti. Celý porod je vedený přirozenou cestou, kterou si určí rodička. A jak můžete v rámci tak trochu jiného porodu rodit?
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Alternativně ovšem v nemocnici
Samozřejmě, že to jde. Alternativní porod neznamená, že musíte rodit doma nebo na zahradě. Jen si musíte dopředu zajistit porodnici, která vám vyjde vstříc. Takže si jich pár obvolejte a vyptejte se, jaké jsou možnosti rodit třeba na míči, vestoje, do vody, jestli je nutná přítomnost lékaře u porodu po celou dobu, zda můžete při porodu pít a mít u sebe své blízké atd…
 
Porody do vody
Porody do vody umožňuje již také řada nemocnic. Je to takový způsob vedení porodu, kdy vypuzovací fáze 2. doby porodní probíhá pod úrovní hladiny. Miminko tak „přepluje“ z jedné vody do druhé, porod se tak pro něj může stát jemnějším zážitkem. Úkolem porodní asistentky je zachytit miminko u dna vany a beze spěchu během několika sekund ho vynést na hladinu do náruče maminky. Pupeční šňůra stále zásobuje dítě kyslíkem. Jakmile se dostane hlavička na vzduch, děťátko se poprvé nadechne a začne křičet. Do vody ovšem může rodit jen maminka, která má fyziologicky probíhající těhotenství jen s jedním miminkem v děloze v poloze podélné hlavičkou a jedná se již o ukončený 37. týden těhotenství.
 
Porod doma
Velmi diskutované téma, která má v poslední době hodně zastánců ovšem stále velmi mnoho odpůrců zejména stran lékařů. „Já bych svým pacientkám rodit doma sice nijak zvlášť nerozmlouval, protože respektuji jejich přání, ovšem rozhodně s nimi nesouhlasím. Ačkoli nechci nijak zlehčovat schopnosti porodních asistentek, které porody doma vedou, nikdy nevíte, co se může stát a jestli nepřijde komplikace, která bude vyžadovat zásah lékaře“ tvrdí porodník Martin Cejnar k FN Hradec Králové. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články