Chcete hodně dětí? Kupte si větší auto

Možná jí vaše dítě nesnáší, ale má smůlu. Autosedačku musí mít ve voze všechny děti, i kdybyste jeli jen za roh.
Chcete hodně dětí? Kupte si větší auto
Autosedačku musí mít zkrátka všechny děti. A to i v případě, že máte ratolesti tři nebo více a autosedačky se na zadní sedadla ani při nejlepší vůli nevejdou. Podle zákona si musíte prostě koupit větší vůz, protože jízda bez sedačky je z bezpečnostního hlediska protizákonný hazard. A s ohledem na pokuty a bodový systém taky dost drahý špás.

Jak vybrat autosedačku
Základním kritériem při výběru je váha a výška dítěte. Proto jsou autosedačky rozděleny podle hmotnosti dítěte do čtyř základních skupin. Pokud vaše dítě dosáhne maximální hmotnosti sedačky, nebo sedačku přeroste, je potřeba sáhnout do kapsy a pořídit novou. Oddychnete si až v momentě, kdy váš potomek doroste 150 cm a bude vážit 36 kg. Pak už stačí jen bezpečnostní pás.

Jak vybírat
Nespekulujte s tím, že vaše dítě rychle roste a pořiďte mu opravdu autosedačku odpovídající jeho váze a věku, i kdyby to mělo být pouze na pár týdnů. Uvědomte si, že špatný výběr autosedačky opravdu ohrožuje nejméně zdraví dítěte! Též vzhled autosedačky by neměl být kriteriem při výběru, ale spíše si uvědomte, že dítě by nemělo z autosedačky nijak vyčuhovat. Při výběru si dejte pozor i na to, jestli je autosedačka vhodná pro váš automobil. Sice většina autosedaček je univerzální, ale může se stát, že ta vámi vybraná nepůjde správně do auta připoutat. Při montáži vždy důsledně dodržujte návod pro instalaci autosedačky do auta. Nikdy si nevymýšlejte vlastní způsob upoutání!

Zkušební značka
Bez výjimky si pořiďte pouze takovou autosedačku, která je označená Zkušební značkou. Ta informuje o následujícím: jméno výrobce, jméno produktu, použití (Universal znamená, že schválená autosedačka je použitelná téměř v každém autě), hmotnost použití, číslo v kroužku označuje zemi, kde byla autosedačka vyzkoušena (E8 – ČR, E1- Německo, E4 – Itálie…), číslo zkušební značky (první dvojčíslí udává současnou verzi normy /03/sériové číslo).
 
Klepněte pro větší obrázek

Typy autosedaček
 
Skupina 0 a 0+
Základní skupina je vhodná pro úplná miminka a batolata do hmotnosti 13 kg. Sedačka svým tvarem připomíná skořepinu. Děti jsou v takových sedačkách vždy úplně skryté a tak jsou při případné kolizi maximálně chráněny. Musíte je ale připoutat na zadní sedačku a to vždy proti směru jízdy. Pokud chcete mít své miminko vepředu, tak vypněte airbagy!

Skupina I
Hodí se pro děti od jednoho zhruba do čtyř let, které váží mezi 9 a 18 kg. Nejvhodnější je stále jízda proti směru. Většina autosedaček této třídy bohužel tuto variantu nepodporuje. Ale i zde jsou bezpečná řešení, zejména speciální systémy se záchytným tělesem.

Skupina II
V této skupině musí jezdit děti do sedmi let, které váží maximálně 25 kilo. Autosedačky většinou mají zvýšené sezení a variabilní zádovou oporou. Děti se poutají klasickým tříbodovým pásovým systémem auta.

Skupina III
Největší děti do 150 cm a 36 kg pak jezdí většinou jen na zvýšeném sedáku neboli „podsedáku“. Ty jsou nutná proto, abyste děti připásali bezpečnostním pásem v oblasti pánve a přes klíční kost, ale ne na krku. Zvýšené sezení navíc zabrání podklouznutí dítěte pod pásy.

Text: Anna Berková

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články