Chce po vás dítko zvíře? Buďte připraveni!

Připravili jsme pro vás miniseriál o domácích mazlíčcích. Dozvíte se v něm, které zvíře se hodí pro nejmenší děti, které udělá radost větším a také, jak vyzrát na alergii dítěte, které i přesto úpěnlivě žadoní o malého tvorečka.
Chce po vás dítko zvíře? Buďte připraveni!

V životě téměř každého rodiče totiž přijde den, kdy dítko začne žadonit, že chce zvířátko. Dopřejte mu ho. Není lepší způsob, jak dítě naučit zodpovědnosti, než je právě péče o živého tvora. Vždy ale mějte na paměti několik základních pravidel.

Alergie není překážka
V dnešní době není vůbec výjimečné, že se alergie u dítěte projeví až poté, co se rozhodnete mu zvíře dopřát. V takovém případě musíte hledat pro již zabydlené a dítětem milované zvířátko nový domov a zbytečně si tak přiděláte mnoho starostí a jistě se to neobejde ani bez slz. Není nic jednoduššího než takovému neštěstí zabránit a to tak, že dítě ještě před pořízením zvířecího miláčka vezmete na preventivní alergologické vyšetření. Ono totiž není alergie jako alergie. A i pokud bude výsledek testů pozitivní, neznamená to, že dítěti nemůžete žádné zvíře dopřát. Existuje spousta zvířat vhodných i pro alergiky.

Čím začít?
Pokud je dítě opravdu ještě malé a nenarodilo se do rodiny se zvířátky, vystačí si ze začátku i s akvarijní rybičkou. Pro začátečníky vřele doporučujeme zakoupit bojovnici pestrou (betta splendens). Tento druh spadá pod tzv. labyrintky, to jsou rybky, které mají speciálně vyvinutý orgán určený k dýchání atmosférického kyslíku, tudíž nepotřebují vzduchování. Jsou to velice nenáročné rybky na prostor, takže je můžete chovat v malé nádrži. Vždy mějte na paměti, že kulaté akvárium není vhodné pro žádnou rybku! Ideální je obdélníkové akvárium, o kapacitě alespoň 2-3l, kde zadní stěnu tvoří zrcátko – tzv. bettárium. Zrcátko hraje v akváriu pro bojovnici velkou roli. Samečci tohoto druhu ryb se před zrcátkem dvoří a „útočí“ na svého protivníka v odrazu. Tím roztahují a posilují ploutve a ty jim pak rostou do krásy. Samičky tohoto druhu nejsou tak krásně zbarvené a mají malé ploutve. Nedoporučuji v malém bettárium chovat více jak jednu rybku (odchov bojovnic je složitý a často končí usmrcením jednoho z páru, když si rybky tzv. „nesednou“) a k tomu se nejlépe hodí právě krásně zbarvení samci.

Péče o tak malé akvárium je absolutně nenáročná. Dítě vám může pomáhat s čistěním i krmením. Nikdy nenechávejte dítě rybu překrmit – zbytečně se tak kazí voda a její častá výměna je pak pro rybu stresující. Fantazii se meze nekladou, takže můžete rybce vylepšit akvárium o barevné kamínky, mušličky a jinou dekoraci. Vzhledem k tomu, že tento druh ryb nepotřebuje vzduchovací motorek (tudíž se vyhnete nežádoucímu bublání vody a vrčení motorku, které by dítě mohlo budit), může být akvárium umístěno v pokoji dítěte. Ovšem doporučujeme jej umístit do výšky, kam dítě samo nedosáhne.

Na mazlení a hlazení
Jak dítě roste, roste s ním i jeho touha se zvířátka dotknout a pohladit si ho. V tomto věku se ideálně hodí některý z menších hlodavců. Ať se rozhodnete pro myš, křečka, potkana, pískomila, osmáka nebo třeba morče, nikdy nenechávejte dítě si hrát se zvířetem bez dozoru. Děti v určitém věku vše rádi mačkají a tak se může snadno stát neštěstí. Každý z výše jmenovaných hlodavců má své klady a zápory.

Křečci a křečíci jsou z nich nejméně nároční, co se prostoru pro život týče, ale… Křečci jsou spíše samotářská zvířata, a proto je lepší chovat je jednotlivě. Jak křeček, tak i křečík jsou zvířata s noční aktivitou. To znamená, že přes den spí a v noci „řádí“. Tudíž si nemyslíme, že je vhodné, aby byla ubikace s křečkem umístěna v pokoji, kde dítě spí. Nikdy nenechávejte dítě, aby křečka budilo (zvedalo domeček, kde se má zvířátko cítit v bezpečí), zvíře pak bude nevrlé a může se jednoduše stát, že se bude bránit jediným možným způsobem – kousnutím. Také délka života u křečků není příliš dlouhá – průměrně se dožívají 2-3 let. Ale existuje i názor, kdy krátkověkost je považována za plus, jelikož se může snadno stát, že křeček dítě omrzí…

V příštích dílech miniseriálu o domácích mazlíčcích se podíváme na zoubek a to doslova pískomilům, osmákům, potkanům, myším, morčatům, králíkům a samozřejmě nezapomeneme ani na kočky a psy. A pokud budete chtít poradit s chovem i jiných zvířátek, obraťte se na nás! Rádi vám poradíme! Případné dotazy posílejte na e-mail: lucie.fumfalkova@burdamedia.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články