Čekám valibuka, nebo drobečka?

Pokud jste počala dítě s dlouhánem, nepřekvapí, když se vám narodí čtyřapůlkilový macek. To ale může potkat i rodiče drobnější konstituce.
Čekám valibuka, nebo drobečka?
„Když jsem Markétku čekala, dělalo si ze mne okolí legraci, že budu mít určitě dvojčata. Nebyla to dvojčata, ale císařským řezem přišla na svět skoro pětikilová dcera Markétka...“ Naše čtenářka tak nastolila otázku: Kdy přestává být vlastně dítě „normálně“ velké? Ve starších odborných knihách se průměrné údaje novorozence pohybují okolo 50 centimetrů a 3 kilogramů. Ale populace roste i tloustne – a novorozené miminko se posunuje k váze okolo pěti kilogramů.

Kdo má velké děti
Velkých dětí, které odborníci nazývají hypertrofické, se rodí pouhých 10 %. To, do jakých rozměrů se náš plod v břiše vyvine, ovlivňuje několik faktorů.
 
Na prvním místě samozřejmě genetická dispozice – pokud je jeden z rodičů vyšší postavy, je tu velká pravděpodobnost, že i dítě bude mohutněji stavěné. A protože genetika je poťouchlá, může se vám o nadměrečné miminko postarat i prapradědeček, který vyčnívá na všech starých fotografiích. Větší děti se také rodí obézním matkám či maminkám, které v těhotenství příliš přiberou.
 
Klepněte pro větší obrázek
 

Je důležité vědět?
Proč se vlastně velikost plodu řeší? Nejde o estetické důvody. Samostatnou kapitolou jsou totiž maminky s cukrovkou, a to nejen s diabetem 1. typu, ale i těhotenskou cukrovkou, která může potkat úplně zdravou a štíhlou ženu právě v těhotenství. Děti nastávajících maminek „cukrovkářek“ kontrolují lékaři intenzivněji jak v těhotenství, tak po narození. Vyhráno není ani po porodu – když se narodí čtyřkilové dítě drobnější ženě, na které těhotenství skoro nebylo vidět, lékař by si měl pohlídat, jestli se u ní přece jen dodatečně cukrovka nerozběhne.
 
Porodní váhu děťátka také ovlivňuje „přenášení“. Mimino s každým dnem „navrch“ nabírá i na hmotnosti.
 
Malé chráníme
Pozor na psychologický efekt „drobeček“! Co je malé či křehké, v nás probouzí automaticky ochranitelské sklony. Děti, které přijdou na svět mohutnější, mívají trošku smůlu. Přitom mimino, které hodinu po narození vypadá spíš jako šestinedělní kojenec, může mít křehčí nervovou soustavu než dvoukilový uzlíček. Navíc jeho cesta na svět je namáhavější nejen pro maminku, ale i pro něj – může např. utrpět zlomeninu klíční kosti. Velkým dětem se navíc stává, že se k nim nezasvěcené okolí jako k velkým chová – očekává od nich víc, než čeho je mrně schopné. Přitom váha a výška dítěte do jednoho roku není do budoucna směrodatná.
 
Text: Jana Trnková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články