Častý klient u plastického chirurga? Maminky!

Na plastické chirurgy se stále častěji obrací specifická skupina žen – maminky.  Zvláště ty, kterým se blíží konec rodičovské dovolené a řeší návrat do zaměstnání.
Častý klient u plastického chirurga? Maminky!

Chtějí vypadat zase dobře, touží se opět líbit a sní o bříšku jako před mateřstvím, prsou beze stop po kojení, útlejších bocích bez přebytečného tuku. Podle lékařů je to jako lavina, začne jedna maminka, další týden přijde její kamarádka nebo sousedka, o pár dnů později švagrová… Plastičtí chirurgové kliniky Perfect Clinic mají dokonce aktuální zkušenost s operacemi celé diskusní skupiny z internetu!

„Tyto maminky si o svých problémech vzájemně psaly a probíraly vše na internetu a postupně se téměř všechny ukázaly v mé ordinaci. Pak se osobně poznávaly v čekárně při kontrolách. Zážitky následně zase probraly na netu,“ popisuje situaci z nedávné doby plastický chirurg Jiří Ferra z týmu Kufa - Pros.
 
Zní to neuvěřitelně? Je to realita! Podle lékařů přitom nejde o „zoufalé ženy,“ které už neví, co by se životem udělaly. „Jedná se o spokojené maminy, nejrůznějšího věku, které chtějí trochu poupravit to, co jim po těhotenství zbylo a s čím si neví rady,“ přibližuje typ pacientek Jiří Ferra a dodává: „I když děti zdravě prospívají, rodina prosperuje a život má nový řád, mohou tyto změny své postavy vnímat rušivě a je to něco, co jim ´chybí ke štěstí´. Proto vyhledávají naše ambulance a poradny a následně podstupují kosmetické operace, které jim tuto zbývající puzzle do skládačky štěstí poskytnou.“

Bříško bývá i zdravotní problém
Maminky téměř vždy trápí povolená a vytahaná kůže na břiše, případně v kombinaci s rozestupem břišních svalů, což spraví abdominoplastika (plastická operace břicha). Druhým hlavním problémem jsou změny prsou po kojení. Povislá prsa lékaři upraví modelací, naopak prázdným či velmi malým ňadrům pomohou augmentací neboli zvětšením, ať už tukem nebo silikonovými implantáty. Některé maminky také žádají liposukci problémových partií, které se jim nedaří cvičením zhubnout.

Ale zatímco operace prsou či odsávání tuku řeší výhradně estetický problém ženy, u břicha je to často jinak. „Zdravotní důvody operace lze vidět v případech přetrvávajícího rozestupu přímých svalů břišních. Tam dochází pooperačně i k úpravě držení těla, správnému zatížení páteře a zmizí často i bolesti zad. V tomto případě lze mluvit i o zdravotní indikaci abdominoplastiky,“ vysvětluje Ferra z Perfect Clinic. U těchto případů je možné žádat proplacení operace pojišťovnou. Takto hrazené zákroky provádí několik nemocnic v České republice, například Fakultní nemocnice v Motole, kde tým operatérů tvoří právě lékaři z Perfect Clinic v čele s plastickým chirurgem Romanem Kufou.

„Mimochodem statisticky je celosvětově právě plastická operace břicha vnímána jako operační zákrok s největším počtem spokojených pacientek. Tedy po tomto zákroku cítí nejvíce pacientek subjektivní spokojenost,“ upozorňuje Jiří Ferra.

Kdy po porodu?
Podle lékařů všechny tyto operace má smysl podstoupit až tehdy, když už žena žádné další těhotenství a miminko neplánuje. „Zákroky provádíme nejdříve jeden rok po porodu, v případě úpravy prsou cca 6 měsíců po ukončení kojení, kdy lze stav vzniklý po těhotenství považovat za stabilizovaný a pravděpodobně se již výrazně nezmění. Důležité je načasování zákroků, a pokud je jich potřeba více, tak i jejich správný časový odstup. Je to velmi individuální, vše je případ od případu jiné. Nelze paušálně říci co a kdy, ale určitě musí být rána po první operaci zhojena a minimální odstup mezi dvěma operacemi (operace břicha a prsou) je minimálně 3 měsíce,“ popisuje Ferra.

A co cvičení? Částečně pomůže, ale…
Nabízí se ještě otázka, zda mnoha těmto nedostatkům postavy po dětech nelze předcházet i následně je výrazně zmírnit vhodným cvičením doplněným o správnou životosprávu? Ano, ale jen do určité míry. Vytahanou kůži totiž žádná posilovna už nikdy zcela neodstraní. „Kůže jako taková nemá svalová vlákna, proto nelze povolená prsa nebo povolené břicho vycvičit. V případech, kde cvičení nepomůže, nezbývá, než se s daným stavem smířit, nebo vyhledat pomoc plastického chirurga. Zvážení je na každé ženě,“ uzavírá člen týmu vedoucího lékaře Romana Kufy, Jiří Ferra. Více informací na www.perfectclinic.cz.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články