Capáčky – luxusní doplněk, nebo zdravé obutí?

K napsání tohoto článku mě inspiroval rozhovor maminek batolátek, ve věku přibližně jednoho roku. „Už jsi Jendovi koupila bačkůrky? Já Kačce včera, hezké, s kytkami, moc se jí líbily...“ „Já zatím ne, ortoped mně doporučil ještě chvíli počkat, ale nevím, malý už se pomalu staví...“
Capáčky – luxusní doplněk, nebo zdravé obutí?
Jak jste řešily výběr domácí obuvi vy, maminky? Toto je velmi oblíbené téma k diskusi na pískovištích, v čekárnách lékařů i na mnoha internetových diskuzích. Jistě, co lékař (ortoped), či maminka to názor. Jeden radí pevné kotníčkové botičky od prvních pokusů o samostatnou chůzi, další zase s botičkami nespěchat. Rehabilitační sestry se často přiklánějí k chůzi naboso a do toho všeho čteme tolik článků o významu vhodné obuvi pro zdravý vývoj dětské nožičky a prevenci deformací chodidel v dospělém věku. Zorientovat se je těžké...

A jelikož v současné době stále více dětských ortopedů doporučuje maminkám, aby své děti na vhodném povrchu nechaly co nejvíce chodit naboso, či v pohodlné měkké obuvi, která podporuje zapojení svalů nožiček, stávající se v poslední době velmi populární tzv. capáčky. Tyto měkké a lehounké botičky, které by při správném výběru nemělo děťátko na nožičce vůbec cítit, jej neomezují v pohybu, netlačí a fungují jako „druhá kůže“. Většina maminek jistě tento typ botiček dobře zná, ale možná i pro ně budou zajímavé následující informace.
 
Klepněte pro větší obrázek

ROZHODNUJÍ JE NA VÁS – CAPÁČKY ANO ČI NE?

Capáčky již v současné době nechápeme jakožto krásný módní doplněk, který barevně ladí s oblečením miminka v kočárku, i když přiznejme si, pro kterou z maminek není design a módní zpracování, na kterém si firmy velmi zakládají, mnohdy prioritou.

Nošení capáčků má opodstatnění také z pohledu zdravého vývoje nožičky. Chůze dětí naboso je ze zdravotního hlediska jednoznačně prospěšná. Při běžné chůzi, skákání či běhání našich nejmenších naboso jsou svaly neustále v pohotovosti. Drobné nerovnosti povrchu pozitivně stimulují vývin nožičky a podstatně snižují výskyt plochých chodidel a vad ve vývoji nohou v dospělosti. Zdravá chodidla tedy teoreticky nepotřebují podporu botiček! Četné výzkumy biomechaniky chůze batolat potvrdily, že děti v tomto věku nejlépe drží rovnováhu, pokud jsou bosé a botičky tedy slouží pouze jako ochrana, nikoli opora! Proto se dětské chodidlo vyvíjí nejlépe a nejpřirozeněji při chůzi naboso.
 
Klepněte pro větší obrázek

Dětská nožička se z velké části skládá z chrupavek a proto je mnohem jemnější a tvárnější než noha dospělého člověka. Kosti rostou a stále se vyvíjí a to až do cca 18. roku života. Dokonce i jemný tlak – například při koupi špatně padnoucí obuvi, nebo díky nedostatku místa pro pohyb prstů, může způsobit trvalé škody při vývoji dětského chodila. Navíc je třeba brát v úvahu zvýšenou elasticitu dětské nohy, která jde ruku v ruce se sníženou citlivostí chodidel malých dětí.

Pokud má vaše děťátko zdravé nožičky, je tedy přínosem podporovat jej v chůzi naboso. Rodiče se však často opodstatněně obávají, z důvodu nachlazení, poranění atd., nechávat běhat své maličké bez botiček. Capáčky se tedy jeví jako perfektní alternativa. A pro koho jsou určeny?
 
Klepněte pro větší obrázek

Pro batolata, která s chůzí teprve začínají, nožička se vyvíjí a kvalita capáčků/botiček stojí na prvním místě. Pro batolátka, která stále ještě více lozí, než chodí, mají navíc capáčky neocenitelnou výhodu v tom, že při lození nebrání přirozenému pohybu nožiček (tedy nezpůsobují vytáčení chodidel jako klasické kotníčkové bačkůrky) a přitom chrání nožičku před chladem.

Pro děti školkového a školního věku, jako zdravá alternativa bačkůrek a domácích trepek. Hodně maminek se u malých dětí setkává s tím, že si dětičky bačkůrky neustále zouvají, odkládají, ztrácejí, hledají atd. I pro malé odpůrce domácí obuvi jsou tak capáčky ideální, děti je téměř necítí, nebrání jim v pohybu a děti nemají tendenci si je sundávat.
 
Klepněte pro větší obrázek

A samozřejmě také pro dospělé, příznivce pohodlné obuvi nebo chůze naboso. Tento tržní segment se stává stále rozšířenějším, a proto přední módní výrobci obuvi přichází na trh také s tímto typem obuvi určeném pro dospělé.

JAK NAKUPOVAT?

Pokud se vám výše uvedené důvodu jeví dostatečné a o capáčcích začnete uvažovat, zaměřte se nejen na design, ale všímejte si kvality – vždy upřednostňujte přírodní materiály. V capáčcích z umělých materiálů bude nožička uzavřená, zpocená a náchylná ke vzniku plísňových onemocnění! Pečlivě se věnujte také výběru velikosti a s tím souvisejícímu pečlivému změření nožičky. Každý výrobce má svá doporučení a těch se při koupi správné velikosti držte.
 
Klepněte pro větší obrázek

Na českém trhu se v letošním roce poprvé objevují capáčky pro děti i dospělé značky POLOLO. Tato obuv, která se již velmi úspěšně etablovala na západoevropských trzích je vyhledávána příznivci zdravého životního stylu a kvality. Jedná se o unikátní, ručně vyráběné bio kožené capáčky, kde každý pár obuje je originál! Značka POLOLO znamená unikátní kombinaci funkčnosti, přitažlivého designu, ekologie a zároveň luxusní obuvi.

POLOLO = 100% ECO

Filosofie POLOLO spočívá nejen v důrazu na zdraví, kvalitu a design, ale také v minimalizaci vlivu výroby a spotřeby na životní prostřední. Celý výrobní proces (od dopravy kůží, přes způsob jejich vyčinění, až po distribuci) je pečlivě sledován z pohledu ekologie a maximálně šetrného přístupu k našemu životnímu prostředí.
 
Klepněte pro větší obrázek
 
- POLOLO využívá jen vysoce kvalitní a přírodní cestou vyčiněné kůže (vždy bez přítomnosti chrómu)
- Obuv POLOLO je ekologicky šetrně balena a je beze zbytku kompostovatelná

POLOLO je aktivním členem International Association for Natural Textiles (IVN) a její obuv nese certifikaci této asociace „Natural leather“ zaručující dodržení striktních pravidel zákazu použití chrómu při činění kůže.

Vzhledem k použití 100% přírodního materiálu jsou capáčky prodyšné a vhodné také pro děti s citlivou pokožkou nebo atopickým ekzémem. Trepky v dospělém provedení pak zcela určitě ocení lidé trpící plísní či jiným kožním onemocněním chodidel.

Obuv POLOLO naleznete v ČR pouze v e-shopu: www.naturbabyshop.cz

Klepněte pro větší obrázek

...A NA ZÁVĚR PÁR ZAJÍMAVOSTI ZE SVĚTA VÝZKUMU

Dle výzkumů se v současné době rodí více než 99% dětí se zdravými chodidly, přesto výsledky výzkumu u dětí (vzorek více než 8000 jedinců) v předškolním věku ukazují následující: 4 % dětí byla bez nálezu, 90,8 % dětí mělo vadné držení těla, u 5,2 % dětí byl zjištěn kombinovaný nález a 68 % dětí mělo ploché nohy. Z uvedených údajů můžeme usoudit jediné: většina rodičů neumí pro své děti vybrat vhodnou obuv. Věnujte proto výběru bačkůrek a botiček pozornost, poraďte se se svým pediatrem či ortopedem a předcházejte nevratným poškozením chodidel vašich dětí. Vždyť lidská noha je po srdci nejvíce zatěžovaným orgánem a přitom pravděpodobně nejvíce zanedbávanou částí lidského těla.

Použité zdroje:

Obrázky poskytnuté společností POLOLO

Průzkum nohou dětí, který v letech 1997-1998 uskutečnili přední odborníci z VUT Fakulty technologické ve Zlíně, České obuvnické asociace a pracoviště zdravotně nezávadného obouvání a.s. Konty Zlín

Článek: Zdravotně nezávadné obouvání – dětská obuv, autor: J. Šlágr, Česká obuvnická asociace Zlín


Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články