Být tátou je super!

Pokud patříte mezi ty šťastné mámy, které můžou děti klidně svěřit manželovi a užívat si chvíle volna, nemusíte už číst dál. Většina z nás se však často bezdůvodně bojí to jen zkusit.
Být tátou je super!

Dámy – mámy, je čas začít důvěřovat v otcovské schopnosti vašich partnerů a náležitě je ocenit! Mnozí taťkové se dokážou o děti plnohodnotně postarat a přiznejme si, děti milují právě ty chvíle, kdy jsou mimo pozorný dohled mámy. Je to čas nespoutané kreativity a veselé zábavy. Dopřejte jim více společných chvil, ale jak správně tušíte, bez přípravy to nepůjde! 

Svěřit děti tátovi, to leckdy vyžaduje celodenní přípravu. Navařit, aby měli co jíst, uklidit, umýt a nakrmit děti, pro jistotu připravit náhradní oblečení. Když se dostaneme z domu pryč, jsme na pokraji sil. Místo zábavy pak kontrolujeme telefon a řešíme telefonáty typu, kde najdeme sušenky a kam si dala mléko? Vtip je v tom, že tatínkové mají tajný recept, na to, jak to vše zvládnout. Tajemným pomocníkem jsou kakaové sušenky Oreo a jejich veselý rituál Otoč. Olízni. Omlékuj!, který baví děti po celém světě. Chcete mít doma nejlepšího tatínka na světě?

Užívejte si společný čas naplno
Čas, který trávíme s našimi dětmi, je vzácný. Vykašlete se na neustálé poučování, organizování a vychovávání. Uvolněte se a dělejte s dětmi to, co chtějí ony. Dejte jim na výběr a povídejte si, smějte se a bavte se.

Rada pro maminky: Snažte se nemyslet na nepořádek po celém bytě a dovolte dětem chvíle plné nespoutaného divokého smíchu. Odměnou vám bude radost vašich dětí.

I povinnosti můžou být zábava
Občas musí i tatínek pomoci s úklidem či vařením. Proč to brát jako povinnost – udělejte z toho zábavu. Děti milují, když si mohou hrát na dospělé a pokud jim svěříte zodpovědnost, budou na sebe pyšné. Svěřte jim přípravu salátu k večeři nebo vysávání či umývání nádobí. O zábavu určitě nebude nouze.

Rada pro maminky: Svěřte jim povinnost, o které víte, že ji zvládnou. Nevadí, že nádobí nebude dokonale umyté, že zelenina bude po celé kuchyni. Hlavní je, že snědí celý salát a jsou i s tatínkem spokojení.

Uvolněte se, prosím
Z nějakého zvláštního důvodu rozumí tatínkové dětem více než maminky. Dokážou se uvolnit a naladit na dětskou vlnu. Stále v nich je ten malý nezbedný kluk a občas se nechají přemluvit i k drobným lumpárnám, což děti náležitě ocení. Zapomeňte na disciplínu a dospělácká pravidla a bavte se naplno. Zkuste se na chvíli vrátit do dětství!

Tip pro maminky: Alespoň na chvíli zapomeňte na pravidla a schovejte se s nimi do polštářového bunkru anebo vyzkoušejte soutěž – kolikrát dokážete zopakovat Oreo rituál za minutu. Drobečky a vylité mléko na stole jsou povolené!

Smích je povinná výbava
Život s dětmi přináší mnoho situací, které rodiče dokážou pořádně rozhodit. Tatínkové mají na rozdíl od maminek zvláštní dar – nadhled a schopnost zachovat chladnou hlavu. A mají pravdu – když nejde o život, nejde o nic. Smích je nejlepší lék na všechny pohromy.

Tip pro maminky: Zasmějte se, když děti sem tam něco nerady ušpiní či rozbijí. To je život a jsou to přeci jen věci. Hlavně, že je vám spolu fajn.

Čtěte společně v posteli
Lenošení v posteli patří mezi nejoblíbenější zábavu tatínků i dětí. Taťkové si lenošení v posteli představují jinak, ale čtení knížky je dobrým kompromisem, který si určitě rychle oblíbí. Vyměňte si role a nechte číst děti nahlas vám. Jen pozor na to, abyste neusnuli dříve než vaše malá zlatíčka.

Tip pro maminky: Nevadí, že se celá rodina vyvaluje v posteli, jsou to vzácné chvíle rodinné pohody. Přidejte se k nim a usněte klidně dříve než oni – však on to taťka s dětmi zvládne i bez vás!

Hrajte si s nimi
Děti jsou při hře velmi vynalézavé a tátové jim zdatně konkurují. Často při hře zapomenou na čas či povinnosti. Dokážou i neoblíbenou aktivitu převrátit na super zábavnou hru, která děti nadchne. Možností je neomezeně a fantazii se meze rozhodně nekladou.

Tip pro maminky: Nekažte hru a zapojte se také. Oceňte snahu táty, že děti přesvědčil, aby vstaly včas nebo cvičily na klavír a to ještě s radostí.

Zbavte se zlozvyků
Děti po nás přirozeně opakují naše chování, způsoby a bohužel i naše zlozvyky. Tátové to řeší tajnými dohodami s dětmi, aby je neprozradily mamince. Tajemství však nesmí být prozrazeno a to málokteré dítě zvládne.

Tip pro maminky: Přemýšlejte o tom, jak se chováte před dětmi a platí to i pro tatínky. Odpusťte si nadávky za volantem, anebo uštěpačné poznámky o zvědavé sousedce – nikdy nevíte, kdy to děti použijí proti vám.

Buďte sami sebou
Tátové si na nic nehrají, chovají se s dětmi uvolněně. Dětem se to líbí - nechávají emocím volný průběh. Nechte děti diskutovat, argumentovat. Pěstujte v nich zdravé sebevědomí!

Tip pro maminky: Argumenty a diskuze vyžadují více energie a úsilí než příkazy a disciplína.

Buďte hrdí na svoje děti
Tátové jsou vždy hrdí na své děti, i když o tom mluví méně než maminky. Povězte jim, jak jste na ně pyšné, chvalte je a oceňte vždy snahu, i když výsledek není úplně dokonalý. Určitě se příště budou snažit ještě více, jen aby vás potěšili.

Tip pro maminky: Buďte pyšné na své partnery, jak skvěle zvládají starost a děti. Oni i děti potřebují vaše uznání. A to, i když nejsou vždy úplně dokonalí!

Zavolejte jim domů kamarády
Na rozdíl od maminek se tatínkové většinou nebrání dětským návštěvám. Není potřeba speciální důvod pro párty s kamarády. Zapomeňte na složité přípravy – stačí zásoba sušenek Oreo, mléko, pár skleniček a o zábavu je postaráno. Legrace při opakování rituálu Otoč. Olízni. Omlékuj!, nebo stavění věžiček ze sušenek, či obyčejné vychutnávání lahodných kakaových sušenek s vanilkovou náplní děti určitě zabaví.

Tip pro maminky: Do úklidu po párty zapojte děti i jejich kamarády. Určitě vám po párty rádi pomůžou a to už jen proto, aby ji mohly brzy opět zopakovat.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články