Buďte v létě pozorní!

Letní slunce dává sílu, ale dokáže i pěkně vyčerpat. Jak předejít zdravotním potížím našich dětí během nejaktivnější části roku?
Buďte v létě pozorní!
Je letní angína fikce?
Angíny bývají „na programu“ většinou v zimních měsících. Některé předškolní děti však mívají i v létě horečku, „potažený“ jazyk, bolí je v krku. Příznaky jsou prostě stejné. Podle některých pediatrů však o angínu nejde, jedná se o obyčejnou virózu. Jak je to tedy s letními angínami? Existují opravdu, nebo je to jenom fikce?
Monika Zahálková, Praha

MUDr. Milan Kudyn: Letní angína je pojem, který se používá v souvislosti se zvýšeným výskytem klasické angíny (zánětu mandlí – tonsilitis acuta) u dětí v letním období. Průběh a léčba jsou stejné jako u angíny v zimě: antibiotika, klid 7 až 10 dní. Pokud má dítě horečku a příznaky zánětu horních cest dýchacích (viróza), o stanovení diagnózy rozhoduje stav mandlí (hnisavé povlaky). Viróza v letních teplých měsících trvá většinou 3–4 dny a nepotřebuje léčbu antibiotiky. Stačí podávat antipyretika a tekutiny, doporučuji klid na lůžku.

Aby ve vodě neprochladlo
„Mami, já ještě nechci z vody…“ Dítě je celé promodralé, klepe se zimou, ale dostat je z bazénu je přímo nadlidský úkol. Jak dlouho vlastně může malé dítě zůstat v létě ve vodě? Máte recept, jak je co nejrychleji zahřát, aby neonemocnělo, když to přetáhneme?
Lýdie Králová, Sušice

MUDr. Milan Kudyn: Délka pobytu dětí při koupání v přírodě je zcela individuální. Závisí na vrstvě podkožního tuku, stavu otužování organizmu dítěte, stavu slunečního záření v daném okamžiku. Pokud dítě pociťuje chlad, je lepší jeho pobyt ve vodě zkrátit a chodit do vody častěji. Pokud je dítě prochlazené, stačí, když ho zabalíte do ručníku či deky a podáte mu teplý nápoj.

Zlomený klíček
Zlomenina klíční kosti: to je někdy výsledek zbrklosti malých dětí. Nekoukají, kam letí a o prázdninách se několik tý-dnů pečou ve škrobáku. Jak dlouho se taková zlomenina hojí? Je vhodné dávat dítěti vápník?
Ivana Jíchová, Chrudim
 
MUDr. Milan Kudyn: Hojení zlomenin obecně je u dětí rychlejší než u dospělého a většinou probíhá dobře. V případě fraktury klíční kosti se používá takzvaný osmičkový obvaz škrobák. Doba hojení závisí na typu zlomeniny klíčku (naštíplá, úplná zlomenina atp.). Podávání vápníku je vhodné.

Jak moc zatěžovat organizmus?
Zatímco v některých letních táborech jsou děti jako ve vatičce, v jiných si děti skoro ani neodpočinou. Jak se pozná, že jsou pohybové aktivity pro děti příliš náročné a že je jich příliš?
Jana Hoňková, Jaroměř

MUDr. Milan Kudyn: Pohybové aktivity jsou u dětí vítané. Tolerance tělesné zátěže je však zcela individuální. Při neadekvátní zátěži, zejména pokud po ní nenásleduje „relax“ a dostatečný odpočinek, může dojít k vyčerpání organizmu. Z vlastní zkušenosti lékaře letních táborů vím, že dodržování odpočinkového režimu je dětmi vnímáno negativně a často „řádí“ i v noci a moc toho nenaspí. Pokud to trvá třeba 14 dnů, důsledkem je celkové vyčerpání organizmu po návratu domů. Rodiče většinou znají fyzickou kondici dítěte. Pokud jde o dítě konstitučně slabší, je třeba upozornit vedoucího tábora, aby dítěti zvolil méně náročný program či mu umožnil více odpočívat. Na tělesné vyčerpání reaguje dítě dlouhodobým spánkem, nechutenstvím, nesoustředěností a podrážděností – změnou nálady.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články