Bude to…

K čemu je dobré vědět pohlaví potomka ještě před jeho narozením? Většina nedočkavých rodičů hájí svou zvědavost barvou pořizované výbavičky. Ale když už se chcete připravit o porodní překvapení, poradíme, jak tuto informaci ještě využít.
Bude to…

Až vás pustí růžové nebo modré šílenství a výbavička bude pohromadě, přijde vám možná vhod pár informací o tom, co můžete od své novorozené holčičky či právě narozeného chlapečka čekat a jak se na ni/něj co nejrychleji a nejlépe naladit. Ačkoli se zdá, že se všechna miminka v prvních dnech a týdnech po narození chovají stejně a potřebují i stejnou péči od svých nejbližších, ve skutečnosti to tak úplně není. Nejen těla, ale i mozky žen a mužů se zásadně liší už takto časně, dokonce známky rozdílného chování prokazují plody různého pohlaví už v matčině břiše a během porodu.

Péče o tělo

Že bude trošku jiná u chlapečků než u holčiček, je nasnadě, protože to vyplývá ze samotného uspořádání genitálií. O detailech miminkovské hygieny vás poučí sestřičky v porodnici nebo vaše porodní asistentka, ale rozhodně nezapomeňte odmítnout léty tradované nesmysly, že chlapečkům je třeba přetahovat předkožku už od narození a že stydké pysky holčiček se čistí samy. Oba tyto mýty dokážou miminkům velice znepříjemnit život.

Genitálie drobečků obou pohlaví vás však mohou překvapit svými projevy. Už novorozenci totiž prožívají hormonální bouři. Kolem čtvrtého dne nebo i později po narození se u holčiček i u kluků mohou zduřit prsní žlázy, což vypadá, jako by jim rostla prsa, a navíc holčičkám dokonce může ukápnout i kapička mléčného výměšku.

Nelekejte se, když si všimnete, že má holčička i zduřelá zevní rodidla, případně z nich vytéká hlen, který může být přechodně i zbarven krví. Je to fyziologický (normální) jev, který souvisí jak s poklesem mateřských hormonů v těle novorozence, tak i s jeho vlastní tvorbou hormonů, a obvykle nejpozději do konce šestinedělí zmizí.

U chlapečka zase počítejte s občasnými malými erekcemi, které způsobuje mužský hormon testosteron. Po narození jej má zhruba tolik jako dvanáctiletý kluk, protože jej tolik potřeboval ještě před narozením k dovyvinutí mužských znaků. Během měsíců však hladina testosteronu klesne asi na pětinu.

Péče o duši

Zatímco rozdíly mezi mužským a ženským mozkem dospělých jsou nepřehlédnutelné, u nejmenších miminek si toho všimnou jen velmi pozorní nebo připravení rodiče. Když ale využijete tyto poznatky k přípravě na svoje miminko, lépe se spolu sladíte. Ne-li už před porodem, pak těsně po něm určitě. O rozdílech mezi novorozenci i staršími dětmi obou pohlaví píše například psychoterapeutka Gisela Preuschoff v knížce Výchova dívek (Portál).

5× HOLKA VS. KLUK - odlišnosti, o kterých je dobré vědět

1. Během těhotenství má tělesný vývoj holčiček až třítýdenní náskok před klučičím, a to zejména pokud se poměřují kosti. Po narození jsou malé ženy napřed už zhruba o pět týdnů a do puberty naberou chlapci skluz až dva roky. Ale pak to doženou.

2. Porod chlapečka trvá obvykle déle než porod holčičky. Prodloužený bývá průměrně dokonce o hodinu a půl. Nabízí se vysvětlení, že chlapečci jsou v této fázi vývoje méně průbojní, ale důvodem může být i jejich v průměru až o 5 % větší porodní hmotnost než u dívek.

3. Doteky a mazlení přijímají mnohem vstřícněji holčičky. Mohou za to receptory dotyku, které jsou u žen až desetkrát citlivější než u mužů. To ale neznamená, že byste měli kluky o mazlení a chování v náruči ošidit. Spíš jim bude trvat déle, než si to vychutnají.

4. Komunikaci ovládají ženy lépe už od prvního vykouknutí na svět. Protože holčičky raději pozorují lidské obličeje (zatímco chlapečky upoutají víc neživé předměty), udržují se ‚svými lidmi‘ delší oční kontakt než chlapci, a tím vyžadují, aby jim věnovali víc času a pozornosti – aby se na ně smáli, dělali grimasy, mluvili na ně apod. A to se také v praxi děje – z poznatků dětských psychologů vyplývá, že rodiče mluví na své dcery častěji než na syny. Přirozeně tak podporují jejich talent komunikovat. Je prokázáno, že u holčiček se levá mozková hemisféra, kde leží řečové centrum, aktivuje dříve. Proto i v necelém roce a půl rozumí polovina dívek až dvěma stovkám slov, zatímco polovina všech chlapců jen 130 slovům. Aktivně pak zvládne polovina dívek 56 slov, ale stejně staří chlapci jen 28 slov.

5. Zuby rostou dřív holčičkám, ale to je spojené s jejich celkovým rychlejším růstem v prvních měsících života.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články