Bříškové veletoče

„Teď právě spí,“ odpovíte, když se vás známí zeptají, co dělá vaše miminko v bříšku. „Tak to asi v noci řádí,“ zazní pochopitelná reakce. 
Bříškové veletoče

Děti v bříšku spánek potřebují. A měly by ho mít co nejvíce, aby nabraly sílu. Má to ovšem jeden háček. Spavci, kteří celý den ve vašem „vaku“ proklimbají a jen občasným protažením dají najevo, že jsou v pohodě, se mají v noci čile k světu. Můžete je kolébat, vyzkoušet polohu horizontální, boční nebo vertikální, hladit je, nebo jim dokonce domlouvat, všechno je marné. Vám už padají víčka únavou, ale váš velmistr se zrovna teď pustil do své šachové partie a s koněm nebo střelcem zkouší, co vydržíte. Ale spíš než jako šachoví přeborníci se tyhle živé děti jeví jako artisté, kteří v šapitó rozjeli svoje cirkusové číslo ve velkém stylu. Jen ten stan je jim při všech těch přemetech, roznožkách a hvězdách trochu malý.

Když řádí, moc se nevyspíte
V prvním trimestru vaše děťátko vlastně nic neomezuje. Je ještě maličké, a tak má v bříšku spoustu místa. Spát v noci můžete tedy naprosto libovolně – klidně i na bříšku – záleží jen na vás, jak vám to je nebo není příjemné.

Ve druhém trimestru se situace mění. Kolem 20. týdne děťátko poprvé povystrčí hlavičku nebo vás šťouchne patičkou, ale je to vlastně jen láskyplné zašimrání. Většinou se ovšem tulí u vaší břišní stěny, a to vás ve spaní nijak neomezuje.

Ve třetím trimestru zpravidla poznáte, máte-li uvnitř lenochoda, nebo zdivočelého koníčka. Dítě je mnohem aktivnější a dává o sobě výrazně vědět – hlavičkováním, kopáním, častým přemisťováním se z místa na místo. Jeho noční směny jsou tak časté, že se vám to až zajídá. Máte-li v bříšku raráška, který má v noci den, moc se asi nevyspíte. V žádné poloze – ať už na zádech, na boku nebo v polosedě se nezklidní. O to víc odpočívejte ve dne a dopřejte si i odpoledního šlofíčka.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články