Bříško roste, kůže praská...

Těhotenství dává nastávajícím maminkám prostě zabrat. I když se cítíte lépe než kdykoli předtím a také tak vypadáte, jsou místa na vašem těle, které už lepší časy prostě zažila. Velkou zatěžkávající zkouškou je devět měsíců především pro pokožku.
Bříško roste, kůže praská...
Jak roste život ve vás, vaše kůže doslova úpí s každým kilem navíc. Ztrácí na pružnosti, napíná se a výsledkem jsou praskliny na kůži zvané strie. Strašák naší krásy, který ale bohužel potká plných 80 procent nastávajících maminek. Nicméně, následky nemusí být tak strašné a ve třetině dokonce žádné, jen vědět, co udělat. Betynka to naštěstí ví. Ale pěkně od začátku…

Co jsou to vlastně strie
Zjednodušeně řečeno jsou to kožní prasklinky, které se objevují zejména na bříšku, stehnech, prsou a zadečku. Těhotenské strie nejvíce hrozí v posledním trimestru těhotenství. Kůže už nedokáže držet tempo se zvětšujícím se bříškem a prostě praská. Ztatila tosiž svou původní elasticitu. Tu ale můžeme podpořit, pokud začneme s péčí hned od prvních dní, kdy víme, že čekáme miminko.
 
Jak na ně?
Mazat,mazat, mazat! Zní tom možná jednoduše, ale je to nejúčinnější boj, který můžete proti striím vést. Pro promazávání je možné zvolit specializované přípravky, ale v mnoha případech velmi dobře poslouží jakýkoliv mastný krém. Podstatné je kůži řádně promazávat, aby neztrácela pružnost a byla odolnější. Co nejvíc a co nejčastěji. Pak nedochází tolik k napínání kůže a strie nemají tolik příležitostí se projevit. Na mazání nezapomeňte ani po porodu a věnujte se hlavně bříšku, ňadrům, zadečku a stehnům.
 
Masáž přímo zázračná
Masáže pokožku prokrví a mírným protahováním zabrání její protrhání. Když budete mít čas a náladu, masírujte se třeba i dvakrát denně. Nepotřebujete žádný masérský kurz. Postačí vám tři jednoduché techniky. Zaměřte se na partie, kde je kůže nejvíc zatěžována: prsa, stehna, hýždě a břicho.
 
Hlazení
Naneste na stehna a břicho hydratační krém a jemnými krouživými pohyby rozetřete. Poté položte ruce prsty k sobě na břicho a za mírného tlaku hlaďte bříško směrem zespodu nahoru do stran. Totéž proveďte na stehnech a hýždích, masírujte vždy odspodu nahoru.
 
Štípání
Štípání nemusí být nutně bolestivé, jako kdysi ve školce. Může být i příjemné, pokud jej provede s citem a velmi jemně. Uchopte tedy s citem kůži mezi prsty a několikrát ji lehce vytahujte směrem vpřed a poté pusťte. Tyto poštipy opakujte rychle za sebou po celém bříšku. S touto technikou můžete začít od třetího měsíce těhotenství. Podle některých odborníků byste s touto technikou masáží měla přestat dva týdny před termínem porodu, neboť by mohla vyvolat porodní stahy.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Péče pro každý den aneb válka striím
 
Takže co byste měla dělat každý den?
Při každém sprchování masírujte ohrožená místa kartáčkem s přírodními štětinami.
 
Ráno a večer vmasírujte přípravky proti striím – existují ve formě mléka, gelu nebo krému.
 
Kdo sází na osvědčené postupy, může zkusit čerstvě vyškvařené sádlo (lze do něj přidat pár snítek čerstvého rozmarýnu), které dodá kůži elasticitu i vláčnost a výsledky jsou ohromující. Sádlo je bez vedlejších účinků a ani dermatologové nemají proti této „babské“ radě námitky.
 
Jednou denně se pohlaďte a dvakrát denně poštípejte. ☺

Změny pokožky
Kromě strií se během těhotenství mění i barva pokožky. A to zejména v prvním měsících těhotenství, tedy v době, kdy bříško je ještě v klidu. V některých případech dochází k jemnému zažloutnutí kůže po celém těle. Není ale třeba panikařit, lékař vás má pod kontrolou, takže žádnou chorobu nezanedbá. Jde o hormonální změny. Hodně jezte kyselinu listovou (obsahuje ji zejména špenát, brokolice, růžičková kapusta) a dopřejte si zinek a betakaroten, které kůži vyživí. A než uplyne druhý trimestr, budete mít zase svou barvu…
 
Ztmavly vám prsní bradavky nebo jejich dvorec? Nebojte se, také je to normální. Stejně jako zvýšená pigmentace i na místech, kde byste pihy prostě nečekala. Netrapte se, většina zmizí hned, jak se miminko narodí. Pokud se s nimi nemůžete vyrovnat, navštivte kožního lékaře. Hlavně nepoužívejte žádné zaručené přípravky na zesvětlení, můžete si ublížit!!!

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články