Bříško, bříško, kdo v tobě přebývá?

Jak se žije devět měsíců s domečkem, ve kterém dovádí nový obyvatel planety? Pět nastávajících maminek už o tom ví své.
Bříško, bříško, kdo v tobě přebývá?
Klepněte pro větší obrázek
Zleva: Vendula, Zdenka, Lucie, Iva a Ivica
 
Ivica Rusko, 38 let, 34. týden, 1. dítě, váhový přírůstek: 20 kg
 
Moje heslo: „Maminka v každém věku může být krásná.“ A vzhledem k svému věku jsem podstoupila amniocentézu. Takže vím, že budeme mít kluka a bříšku říkáme Bruno. Sice jsme chtěli holčičku, ale naděje na ni odešla s odběrem plodové vody. Doufejme, že malý nebude ráčkovat – asi by nebyl jako Bruno Rusko nadšen...
 
Jako těhule se cítím fakt dobře. Nejlepší je se něčím zaměstnat a pak si kolikrát ani neuvědomím, že jsem těhotná. Zrovna stavíme domek a nemáme ještě ani schody. Vesele lezu po žebříku a připadám si jako godzila a věřím, že mě šprušle ještě nějaký čas udrží. Nechávám své tělo, ať si samo řekne co a jak.
Dříve než břicho mi do neuvěřitelných rozměrů vyskočila prsa, takže od šestého týdne se mi žádný muž nedívá do očí...
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
S manželem jsme spolu 16 let a je to náš první potomek. Manžela u porodu nechci, jsem pro, aby viděl krásné, umyté děťátko, nesouhlasím s názorem, že si muži váží své ženy více poté, co ji vidí tak trpět.
 
Nemám těhotenské chutě, ale zato jím vše v mega dávkách. Nejím ani těhotenské vitaminy. Myslela jsem si, že těhotná žena je neforemná, nepřitažlivá, flekatá, oteklá koule. A jsem příjemně překvapená...
 
Iva Müllerová, 33 let, 31. týden, 2. dítě, váhový přírůstek: 11 kg
 
Jsem máma již osmileté Klárky a teď si to vyzkouším i s opačným pohlavím, budeme mít chlapečka – bude se jmenovat Adam. Na začátku těhotenství, když mi bylo fakt špatně, jsme měli půjčenou knihu se jmény a tehdy jsem ho oslovovala „Zvonimíre Bedřichu“.
 
Jsem bez potíží, cítím se dobře, na rozdíl od prvního těhotenství, mi břicho vyskočilo hned kolem 6. týdne. Postava se mi nijak výrazně nezměnila, dokonce lidé z mého okolí teprve nyní zjišťují, že jsem těhotná. Ráda nosím a dobře se cítím ve volnějším oblečení, bříško ale neschovávám, ani se s ním nijak nechlubím.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Druhé těhotenství je jiné, už to tak neprožívám, beru to tak nějak normálně. Čím blíž porod je, tím víc se potím a zadýchávám, a taky hůř spím. A už se taky tolik nenajím jako dřív, žaludek musí stranou, Adámek chce prostor. Kůži na břiše poctivě promazávám a ani netrpím na strie. Podle mě je nejdůležitější být v klidu a pohodě, těhotenství si užívat, a ne řešit každou maličkost.
 
Lucie Hromuláková, 27 let, 39. týden, 1. dítě, váhový přírůstek: 14 kg
 
Těhotenství prožívám v klidu – žádné těhotenské nevolnosti. Jsem svobodná a přítel mi říká „soudečku“. Malému říkáme Symbiont nebo Guald (podle seriálu Hvězdná brána). Jméno, které máme vybrané, si necháváme jako překvapení...
 
Prsa se mi nezvětšila, až teď cítím pnutí. Asi do 6. měsíce na mně nebylo nic vidět. Do poslední chvíle jsem chodila do práce. Teď těsně před porodem mi už bříško zavazí, ale domácí práce ještě zvládám. Jen když dlouho stojím, tak mi otékají nohy. Cítím se dobře a připadám si pěkná, ale bříš ko moc nevystavuji. Přítele bych u porodu chtěla, ale bohužel on nechce, a navíc to malej vyřešil za něj, je zadečkem dolů, takže mě se vší pravděpodobností čeká císařský řez.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
A ve 25. týdnu na obyčejné kontrole v poradně se pani doktorka zarazila nad obličejíčkem našeho miminka a poslala nás opět na genetické vyšetření – jedná se o pravostranný rozštěp rtu a já už jen doufám, že to bude „jen“ tohle...
 
Zdenka Pospíšilová, 30 let, 32. týden, 1. dítě, váhový přírůstek: 11 kg
 
Po čtyřech letech „usilovného“ snažení, jsem na začátku února zjistila, že je to konečně tady! Takže za bříško jsem moc vděčná a děkuji za něj každý dne. Rozhodně ho nechci schovávat a nevadí mi ani nabraná kila... Teď už se cítím dobře, ale užila jsem si tři měsíce celodenních nevolností.
 
Podle všeho mám v břiše holčičku – Jolanku. Jednu dobu jsme bříšku říkali „pane Wilsone“, protože to byl taky takový pěkný míč a já s ním pořád mluvila, jako ten hlavní hrdina ve filmu Trosečník. Trochu mě mrzí, že je ještě pořád hlavičkou nahoře, přemlouváme ji každý večer, když mi manžel masíruje a natírá bříško, aby se otočila, ale neposlouchá, nebo prostě ví, proč je to tak.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Těhotenství je u mě spojeno s otékáním nohou, taky mě trochu bolí záda, ale zatím se to dá vydržet. Na Jolanku se všichni moc těšíme a připravujeme. Babičky jsou nadšené a už teď vím, že o hlídání nebude nouze. 
 
Vendula Bryxová, 30 let, 39. týden + 4 dny, 1. dítě, váhový přírůstek : 12 kg
 
V bříšku si hoví podle všech předpokladů kluk. Bude se jmenovat Matýsek (Matěj). Zatím mu Matýsku říkají spíše babičky. My s manželem mu říkáme Momo. Já také Momíčku, a když zlobí tak Momicu. Osobně své bříško ráda ukazuji a myslím si, že by se s ním každá maminka měla náležitě chlubit, protože je to paráda a krása. Těhotenské oblékání volím spíše volnější...
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Cítím se dobře. Tak před měsícem jsem si říkala, že bych si ten pupek klidně nechala.Teď už mě to pochopitelně přechází. Jsem už moc zvědavá jak bude maličký vypadat. Nejvíc se s bříškem pobavíme u televize. Zaberu polohu, která malému asi nejvíc vyhovuje a Momíček začne drandit. Místo na film koukáme na pupek a žasneme nad tím „životem“. Těhotenství, je to nejkrásnější dobrodružství, co jsem kdy zažila! Je to paráda! Matěj se narodil ještě před redakční uzávěrkou, vážil 3750 g, měřil 52 cm.
 
Text: Andrea Simperová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články