Bolavé křečové žíly

Nohy těžké, oteklé a žíly naběhlé, takové nepříjemné stavy prožívá mnoho nastávajících maminek. Pokud i vás křečové žíly v těhotenství trápí, snad vám přijde vhod pár rad.
Bolavé křečové žíly

Kompresní punčocháče, chladivý kaštanový gel, pohodlné boty a časté odpočívání, to vás čeká, pokud jste „majitelkami" křečových žil nebo vás v těhotenství trápit začnou. Ano, je to tak, může se docela dobře stát, že jste na křečové žíly nikdy netrpěla a problémy přijdou až v těhotenství. Mohou za to hormonální změny v těle a přibírání na váze.

Co s tím

Jakmile vás začnou nohy trápit, budete cítit napětí až bolestivost, která vás i v noci bude budit a samozřejmě, pokud najednou začnou být žíly viditelnější, upozorněte lékaře. Pravděpodobně vám kromě příslušných léků doporučí kompresní punčocháče, které pořídíte ve zdravotnických potřebách, a s předpisem na ně získáte slevu. Punčocháče nejsou v létě moc příjemné, ale rozhodně je neměňte za silonové ponožky nebo podkolenky, které zpevněným okrajem žíly zaškrcují. Jestliže chcete nosit ponožky, pak bavlněné s volným krajem. Pro nohy s křečovými žilami je důležitý pohyb, stačí pravidelné procházky nebo plavání. Máte-li sedavé zaměstnání, zkuste se co nejčastěji alespoň na chviličku projít nebo jen pod stolem lehce kroužit chodidly. Snažte se nedávat nohu přes nohu. Další vyzkoušená finta, jak na bolest žil vyzrát, je kaštanový gel. Je příjemně chladivý, a navíc má kaštan na žíly a jejich prokrvení blahodárný vliv. V jídelníčku byste měli omezit sůl. Pomáhá také hořčík, jehož užívání konzultujte s lékařem. A ještě jedna rada, podívejte se, v čem chodíte. Měly byste mít boty, které podporují správnou klenbu nohy, a zapomeňte na vysoké podpatky. Bohužel.

Jak přežít noc

Před spaním je důležité nohy pořádně procvičit, protože v noci vás mohou křečové žíly doslova budit. Stačí si jen sednout, lehce nohy zvednout a jednoduše jimi kmitat. Ideální je, pokud si najdete samy cvik, který bude příjemný vám i vašemu rostoucímu bříšku. Pomáhá také krátká sprcha, stačí 5–10 minut, kdy si na nohy budete pouštět střídavě teplou a studenou vodu. Začněte vždy teplou a skončete studenou vodou. Nohy se tak příjemně prokrví. Zvládnout noc bez bolesti můžete i podložením nohou obyčejným polštářem nebo zvednutým roštem, pokud to vaše postel umožňuje. Při větších potížích radí lékaři spát v kompresních punčochách. Není to právě pohodlné, ale co se dá dělat.

Po porodu

Po narození miminka se žíly, pokud jste na ně před těhotenstvím netrpěly, většinou samy opět stáhnou. Pokud se tak nestane, poraďte se s lékařem, který vám dle vašeho zdravotního stavu doporučí buď operaci, nebo jen ambulantní sklerotizaci. Je to zákrok zcela běžný a není třeba se ho bát. Jestliže však plánujete další miminko, zákrok zvažte, a pokud není z pohledu lékaře nutný, odložte jej až po dalším porodu. Křečové žíly se totiž s dalším těhotenstvím mohou objevit znovu.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články