Bojíte se porodu? Neraďte se s kamarádkami, ale s dulou

Obavy před porodem jsou normální a potkávají prvorodičku stejně jako „zaslouženou“ maminku. Lze se jim ale skoro vyhnout. Stačí se poradit s někým zkušeným. Oddanou pomocnicí vám před i při porodu může být dula.
Bojíte se porodu? Neraďte se s kamarádkami, ale s dulou
Historek, které o porodech kolují, jsou tisíce. A bohužel většina z nich je o strastech rodících žen. Samozřejmě, že porod není procházka růžovou zahradou, jenže tím, že budeme někomu vyprávět o strastech tří dnů, kdy přicházelo miminko na svět, nikomu nepomůžeme. Ba naopak.

„Jako vyjukaná prvorodička jsem chtěla zjistit, „JAKÉ TO ASI BUDE“. A musím říct, že to nebylo moc rozumné. Nebo spíš jsem měla zjišťovat informace jinak než mezi kamarádkami, které už to měly za sebou. Jakmile jsem se totiž začala ptát, následovala jedno šílené vyprávění za druhým. A všechny měly mnoho společného – nepříliš ochotný personál, ukrutné bolesti, minimum soukromí… Kdyby na konci vyprávění nebylo štěstí z příchodu miminka na svět, tak by to znělo spíš jako vyprávění z hororu. Nakonec jsem byla tak vystrašená, že zhruba měsíc před porodem měla záchvaty paniky a nakonec porodila Martičku dva týdny před termínem. Důkaz na to nemám, ale jsem si víceméně jistá, že jsem si to vyvolala sama samou hrůzou. Když jsem otěhotněla podruhé, tak už jsem byla sice zkušenější, ale stejně jsem si přibrala na pomoc dulu. A díky ní pro mě bylo narození druhého miminka úplnou pohodou. Na dulu nedám dopustit,“ svěřuje své zkušenosti Lucie Kubíková z Prahy.

Dududu… dula!
Pojem „dula” jste už určitě někde slyšely. Vznikl z řeckého slova s významem pomocnice. Dnes se používá i pro označení ženy, která pomáhá jiným ženám před a během porodu. Pokud si to rodička přeje, dula ji psychicky podporuje, masíruje ji a může jí též fyzicky pomáhat. Dula takto doplňuje práci porodních asistentek a lékařů. Nezasahuje do jejich kompetencí, ale spolupracuje s nimi. Proto nelze dulu zaměňovat s porodní asistentkou, nemá totiž potřebné zdravotní vzdělání, tudíž nemá ani pravomoc činit lékařská rozhodnutí. Přesto zná fyziologii porodu a snaží se porozumět emocionálním potřebám rodící ženy jako svébytné bytosti.

Profese duly u nás vznikla v roce 2001, ve světě ale duly fungují déle. U nás jsou registrované v České asociaci dul (ČAD) nebo ve sdružení České duly.

Co můžeme od duly očekávat
Tak v první řadě to, že bude naší průvodkyní a pomocnicí. V přeneseném slova smyslu je pro těhulky dula taková zkušenější kamarádka a pomoc v jedné osobě. Dula vás nikdy neodbude, nebude bagatelizovat vaše potíže či bolesti, vždy podá pomocnou ruku. Bude mít na vás vždy čas i pochopení. Je na to studovaná a za své služby také placená. Co tedy můžete očekávat?

• psychickou podporu ženy v průběhu těhotenství, porodu a šestinedělí

• pomoc s přípravou porodního plánu (dává dohromady seznam požadavků a přání rodičky, které by chtěla dodržet při svém porodu), souvislý doprovod během porodu

• doporučení týkající se životosprávy v těhotenství

• pomoc při volbě polohy a dalších nefarmakologických úlevových prostředků, jako jsou třeba masáže během porodu

• usnadnění komunikace mezi rodičkou či rodiči a zdravotníky
 
• podporu pro partnera a rodinu

• informace a podporu při zahájení kojení
 
• podporu rodině v šestinedělí, předávání zkušeností s péčí o dítě

• některé duly navíc nabízejí masáže, kurzy masáží kojenců, břišní tance pro těhotné, kurz nošení dětí v šátku a půjčování pomůcek jako třeba kojenecká váha, literatura a instruktážní videokazety
 
Klepněte pro větší obrázek

Jak si vybrat dulu
Vybrat si tu pravou dulu, ovšem může být i oříšek. Ne všechny ženy, které se označením dula honosí, se tak i chovají. Když si vybíráte dulu, je dobré pročíst si její webové stránky, zjistit, jaké má zkušenosti, kde rodila, zda je mobilní, jaké služby je ochotna poskytnout nad rámec obecných služeb. Měly byste si dopředu zjistit ceník služeb, abyste při konečném vyúčtování nebyly překvapené. „Při výběru duly se informujte také o tom, jakým typem vzdělávání prošla a nezapomeňte ani na reference jiných maminek. Nejdůležitější je ale první schůzka, první osobní kontakt a vzájemné sympatie. Koneckonců bude s vámi v nejkrásnější ale také velmi náročné chvíle vašeho života, tak ať se nemusíte přemáhat ještě kvůli protivné dule,“ radí jak postupovat při výběru psycholog Jeroným Klimeš.

Každá legrace něco stojí
Ne, že by služby duly byly pro smích. Naopak je to velmi záslužná činnost, ale zadarmo se neposkytuje a pojišťovna vám jí také neproplatí. Každá dula si určuje ceny za své služby sama. Průměrné částky se pak pohybují od 150 Kč za telefonickou konzultaci, 300 – 500 Kč za jedno setkání před porodem a 500 za tvorbu předporodního plánu. Některé duly mají v nabídce služeb celé balíčky. Tak kupříkladu porodní balíček služeb zahrnující porodní pohotovost, telefonické konzultace, doprovod k porodu, jednu poporodní návštěvu a telefonické konzultace v šestinedělí stojí kolem 5 000 korun.

Text: Eliška Zikmundová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články