Bláznivé dortíky

Betynka slaví svátek a přestože k svátku se obvykle dorty nedělají, nás jich několik natolik nadchlo, že jsme se o ně s vámi chtěli podělit. Třeba vám poslouží jako inspirace.

Některé dorty jsou tak kreativně vyvedené, že bychom si na ně my obyčejné hospodyňky asi netroufly, ale některé jsou jen o šikovnosti při konečném zdobení. Jako základ můžete vzít třeba klasický máslový dort nebo čokoládový, pokud vaše děti milují čokoládu, nebo i koupený piškotový korpus, pokud se vám nechce péct, a pak se můžete pustit do zdobícího díla. Kdo z nás neměl ve škole rád modelování - určitě všichni a tak jde jen o to oživit v sobě tuhle zapomenutou dětskou dovednost a pohrát si s marcipánem. V obchodě prodávají různé barvy i velikosti, navíc jsou k dostání i zdobící barvičky, takže vám nic nebrání vytvořit skutečně mistrovské kousky, které vaše děti určitě ocení.

Připomeňme si recept na základní máslový dort:
Ingredience : 180 g změklého másla, 4 vejce, 220 g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 200 g zakysané smetany, 280 g hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku

1/ Troubu předehřejte na 160 ºC, dortovou formu o průměru 22 centimetrů vyložte pečicím papírem.

2/ V míse šlehejte deset minut ručním šlehačem máslo, cukr a vanilkový extrakt. Do pěny pak postupně přidávejte vejce a zakysanou smetanu; dobře zašlehejte a zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem. Lžící naklaďte těsto do formy a pečte 70 minut; pak píchněte do těsta špejlí – když ji vytáhnete čistou, vyjměte z trouby.

3/ Dort nechte 10 minut ve formě, pak ho přesuňte k dochladnutí na mřížku.

3/ Pak můžete dort proříznout a naplnit krémem, nebo do těsta přidat kakao. A poté už následuje finální dotáváření dortu. Tvary vykrajujeme nožem. Marcipán rozválíte, abyste udělali základní potažení dortu, které schová všechny nerovnosti a stane se startovní plochou pro další tvoření. Pak už si můžete s marcipánovými kousky i dalšími zdobícími proprietami vesele hrát. Nechte se inspirovat...

Klepněte pro větší obrázek

Tady názorně vidíte, co všechno dokáže marcipán. Základem tohoto roztomilého dortíku je právě obyčejný korpus s krémem. Ten je pak dozdobený marcipánem. No, není to zázrak?

Klepněte pro větší obrázek

I tady může být základem máslový nebo jakýkoli jiný korupus. Může to být i oblíbený nepečený smetanový dort s piškoty a ovocem. Zdobící fintou jsou tu kolem dokola na krém nalepené čokoládové tyčinky KitKat a nahoře nasypané lentilky. Je to jednoduché a efektní.

Klepněte pro větší obrázek

Opět nic jiného než tradiční dort a spousta marcipánu, která z něj udělala oblíbenou hru Angry Birds. Postavičky naštvaných ptáků a prasátek budou modelovací vyšší dívčí, ale šikovné ruce to určitě zvládnou. Výhodou pro tvoření praku, dřívek a dalších propriet je to, že barevný marcipán se prodává právě v takovýchto válečcích, takže vám to nedá ani moc práce. Srdíčka další maličkosti tvarujete nožem a nebo vykrajovátky, máte-li doma nějaká. Můžete vzít i tvořítka na vánoční cukroví.

Klepněte pro větší obrázek

Základní fintou tohoto efektního dortu jsou potravinářské barvy. Musíte je smíchat s těstem korpusu, tzn. že musíte každé patro péct zvlášť. Navíc si dejte pozor na dávkování barvy, která při pečení trochu změní odstín. Jednotlivá patra pak spojíte bílým krémem a duhové proužky kolem dortu vytvoříte z marcipánu. Tahle dobrota je pracná, ale to překvapení všech, když dort rozříznete, za to stojí.

Klepněte pro větší obrázek

Opět nic jiného než základní piškotový, máslový nebo jakýkoli jiný korpus s krémem (aby byl dort dostatečně vysoký) a nakonec potažení zeleným marcipánem. Figurka a kostky lega jsou tady opět z těsta potaženého marcipánem. Můžete si ale poradit i jinak a kostky vytvarovat třeba z koupených piškotových dezertíků, které už jenom potáhnete a dotvarujete.

Klepněte pro větší obrázek

Ovečku Shaun milují děti i dospělí a dort s ní je doslova k nakousnutí. Nejvíce trpělivosti vás bude stát vymodelování ovečky Shaun na horní stranu dortu. Tady vám pro její chundelatý kožíšek pomohou ozdobné kuličky, které se dají sehnat v supermarketu, takže se nebojte, zvládnete to.

Klepněte pro větší obrázek

Tohle je už opravdu náročný kousek a možná ho raději nechte na cukráři. I když, pokud se pozorně podíváte na obrázek, uvidíte, že si tvůrce vypomáhal třeba čokoládovými bonbóny, do nichž jsou zapíchnuty svíčky apod. I tak je to ale skvost hodný mistra cukráře a pokud takovouhle krásu dokážete vytvořit, pak všeho nechte a otevřte si cukrárnu :-) .

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře