Bezpečná jízda na kole

Cyklistika patří mezi nejoblíbenější rodinné sporty. Dnes je na trhu mnoho doplňků, které umožňují přepravu dětí již od útlého věku. Důležité je poskytnout dítěti při přepravě co největší komfort a hlavně zajistit jeho bezpečí.
Bezpečná jízda na kole
Aby byla jízda pro děti i rodiče zábavná a bezpečná, je nutný správný výběr cyklistických pomůcek.
 
Přilba pro děti
Mezi základní ochranné pomůcky cyklisty patří přilba, zákon u nás ukládá povinnost používat přilbu do 18 let věku. Vzhledem k tomu, že statistiky ukazují, že asi 70 procent cyklistů utrpí při silniční nehodě úraz hlavy, uvažuje se v posledních letech o povinném používání přilby bez omezení věku. Není tedy od věci jít svým dětem příkladem, a pokud přilbu používá celá rodina, stává se pro děti její nošení samozřejmostí. Nabídka je opravdu pestrá, na trhu jsou přilby různých tvarů s oblíbenými dětskými motivy, a tak se helma může stát i modním doplňkem.
 
Jak vybírat
Vybrat správnou přilbu není jednoduché. Jednotlivé modely mají odlišně tvarovanou skořepinu a ne každému dítěti ten či onen model dobře padne. Proto je potřeba dítěti vyzkoušet několik typů a teprve poté vybrat tu pravou, která opravdu sedne. Helma musí hlavu obepnout a nesmí nikde tlačit, ale ani být příliš volná, zkrátka akorát. Velikosti přileb jsou udávány podle obvodu hlavy, levnější typy se vyrábějí v univerzálních velikostech, u dražších modelů máte možnost výběru z několika velikostí. Zejména u malých dětí se rodiče často dopouštějí té chyby, že dětem kupují přilbu větší, aby jim dlouho vydržela. Toto řešení není dobré proto, že dítěti pak helma nesedí řádně na hlavě a neplní tedy svou ochrannou funkci a při jízdě pak může dítěti spadnout i do čela a bránit tak ve výhledu, což je velmi nebezpečné. Před nasazením přilby na hlavu dítěte povolte upínací mechanizmus na maximum. Pro správné usazení na hlavě je nutné „nandat“ přilbu na hlavu ve vodorovné pozici, aby nešla do týlu a neodkrývala tak čelo. Dále je třeba stáhnout upínací mechanizmus přesně na obvod hlavy, nastavit a správně utáhnout upínací pásky. Správné usazení přilby na hlavě nepodceňujte.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Cyklosedačky
Cyklosedačky lze umístit na kolo vpředu i vzadu. S ohledem na bezpečnou jízdu záleží výběr na stáří a hmotnosti dítěte.
 
Přední sedačka
Přední sedačky jsou vhodné pro menší děti, podmínkou je, že již bezpečně samy drží hlavičku (tedy asi od 8 až 10 měsíců až do tří let). Podstatné je, jak je sedačka konstruována, tedy jaká je její maximální nosnost, ve většině případů je to 15 kg. Nespornou předností toho typu je přímý kontakt s dítětem, při jízdě si s ním můžete povídat a jízda na kole ho více baví. Bohužel při pádu se tato sedačka jeví jako méně bezpečná.
 
Zadní sedačka
Pro větší děti (cca 9 až 22 kg) jsou určeny sedačky na kolo za jezdce. Umožňují sice přepravu větších dětí, ztrácejí však výhodu snadného kontaktu s dítětem. Dítě v nich usazené je však více chráněno proti nárazům větru a v případě pádu je méně ohroženo, než je tomu u sedaček umístěných vpředu.
 
Správný výběr
„Sedaček je na trhu mnoho, ale zdaleka ne všechny jsou pro bezpečnou přepravu dětí vyhovující a ne všechny se dají namontovat na různé typy kol,“ tvrdí Martin Verner ze specializovaného obchodu cyklistických a lyžařských potřeb pro děti Skibi Kids Shop (OC DBK, Budějovická ul., Praha 4, www.skibi.cz).
 
Před nákupem dejte pozor na kompatibilitu upínacího mechanizmu sedačky s kolem. Nejběžnější je uchycení na rámovou trubku. Vyzkoušejte, zda je upínací mechanizmus kompatibilní s průměrem rámové trubky a zda uchycení nevadí návarky na vedení lanka, samotná lanka či brzdy. Vhodné je vybrat tzv. samonosnou sedačku, kdy je ke kolu stabilně přidělán pouze upínací mechanizmus a sedačku na kolo dáte jen v případě, že se chcete projet s dítětem.
 
Dobré je koupit sedačku, která je jistým způsobem odpružená, zmírňuje nárazy a zvyšuje tak jízdní komfort.

Při výběru sedačky se zaměřte i na maximální nosnost sedačky, nastavení rozsahu opěrek nohou a upínacích bezpečnostních pásů. Musí být nejméně tříbodový a se zajištěním proti nechtěnému rozepnutí. Ceny dětských cyklosedaček: od 1500 Kč do 3000 Kč.
 
Vozíky za kolo
Nejbezpečnějším a nejkomfortnějším způsobem přepravy miminek a batolat je přívěsný vozík za kolo. Během chvilky ho lze přeměnit na sportovní kočárek, vozík na jogging a in-line brusle. Samotné připojení vozíku za kolo je jednoduché, stačí jen na zadní stavbu kola namontovat speciální adaptér. Vozíky se vyrábějí ve variantách pro 1 či 2 děti a díky přídavné bezpečnostní sedačce umožňují převážet i novorozence. Vozíky nabízejí i skladovací prostor, který bez problémů pojme menší zavazadlo a hračky vašeho dítěte. Ceny vozíků za kolo se pohybují v rozmezí 10 000 Kč až 20 000 Kč.
 
Cyklodoplňky
K základním doplňkům malého cyklisty patří cyklistické rukavice. Začátečníky je dobré vybavit i chrániči kolen a loktů. Hodit se bude cykloláhev, či dokonce dětský batoh s pitným vakem.
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články