Bez pocitu žízně

Těhotenství klade na organizmus ženy obrovské nároky. Zdárnému průběhu napomůže nejen cvičení, spánek a pohoda, ale také správná a pestrá strava s dostatkem tekutin...
Bez pocitu žízně
Co je pro mě vhodné a čemu se mám raději vyhnout? Jaké bylinkové čaje si mohu dopřát? Na tyto a jiné otázky kolem pitného režimu najdete odpovědi dále.

Kolik vypít?
Dostatek vhodných tekutin zajišťuje látkovou výměnu a dobrou funkci ledvin, a tím i vylučování toxických látek, které v organizmu vznikají. Nedostatek vody způsobuje bolesti hlavy, únavu, malátnost a pokles duševní a fyzické výkonnosti. Se špatným pitným režimem souvisí i vznik zácpy. Těhotná žena by měla denně vypít minimálně 2 litry tekutin. Je třeba pít v průběhu celého dne tak, aby organizmus dostával tekutiny průběžně a v dostatečném množství. Pravidelným přísunem tekutin žena zabrání pocitu žízně, který je již počátečním příznakem dehydratace.

A co pít?
I když nejzdravějším nápojem je čistá voda, těhotná žena si může bez obav dopřávat pestřejší skladbu nápojů. Obecně lze říci, že pitná voda z veřejných vodovodů má u nás velmi dobrou kvalitu, ale je pravdou, že ne všude a vždy plně vyhovuje její chuť. Vhodné jsou balené kojenecké a pramenité vody. K občasné konzumaci lze doporučit i minerální vody se slabou mineralizací (například Dobrá voda, Rajec Aquila, Toma, Bonaqua). Pokud žena trpí zvracením, průjmy, případně se zvýšeně potí, v pitném režimu by měly být zahrnuty i vody s vyšší mineralizací (například Mattoni, Korunní, Magnesia, Poděbradka, Hanácká kyselka). K vhodným nápojům patří i vodou ředěné ovocné a zeleninové šťávy, neslazené a ne moc silné čaje, vhodný je zelený čaj.

Více než nápoj
Protože ne vždy se daří přijímat všechny nezbytné látky, zejména vápník, železo, zinek, jód a kyselinu listovou běžnou stravou, je možné zajistit jejich přívod speciálními sušenými mléčnými nápoji určenými pro těhotné a kojící ženy. Tyto sytící nápoje obsahují všechny důležité látky v optimálním poměru, posilují imunitní systém, podporují krvetvorbu, přispívají k zdravému vývoji plodu a navíc i skvěle chutnají. Tyto nápoje lze koupit v lékárně.

Káva − ano či ne?
V těhotenství je důležité omezit i pití kávy. Nebylo sice vědecky prokázáno, že by káva měla negativní vliv na vývoj plodu, ale obsažený kofein může zvyšovat srdeční frekvenci plodu i matky. Pokud jste byly na kávu zvyklé a těžko se bez ní obejdete, jeden šálek kávy denně by vám neměl uškodit. Je ale možné alternativně použít kávu bez kofeinu nebo širokou nabídku obilné kávy z melty, špaldy a podobně.

Vyhýbejte se
Mezi nápoje, které by těhotná žena pít neměla, patří sladké limonády, kolové nápoje či nápoje obsahující chinin (například tonik), energetické nápoje, nektary a podobně. Tyto nápoje jsou v podstatě roztokem cukru, kyseliny citronové, umělých příchutí a barviv. Někdy se přidává i celá řada dalších látek, například fosforečnany. Všechny uvedené přísady jsou pro organizmus těhotné ženy velkou zátěží.

BYLINKY NA POMOC
Uvedené léčivé bylinky lze bezpečně užívat i během těhotenství, zvláště pokud máte nějaké zdravotní problémy. Ranní nevolnosti jsou nejčastějším a nejnepříjemnějším problémem spojeným s prvním trimestrem. Vhodnou bylinkou na jejich zmírnění je květ heřmánku, který navíc uklidňuje a působí sedativně. Lahodný meduňkový čaj je doporučován i pro těhotné ženy. Užívá se na uvolnění a zklidnění nervového systému, je skvělým prostředkem proti bolestem hlavy, depresi a nespavosti, navíc účinně zklidňuje alergické reakce. Pokud meduňku smícháme s kopřivou, získáme účinný čaj pro ženy, které v těhotenství trpí alergiemi. Ale i samotný kopřivový čaj je vynikající − má velký obsah vápníku, železa a dalších minerálů a vitaminů. Je doporučován zejména ženám, které trpí chronickou únavou, působí i jako mírné diuretikum a pomáhá tak odvodňovat organizmus. V knize Přírodní léčba pro ženy autorů Josefa Jonáše a Rosemary Gladstar jsou za nejlepší bylinu pro těhotné ženy považovány listy maliníku. Pokud se čaj z nich pije pravidelně v posledních týdnech těhotenství, zkracuje a ulehčuje porod. Nedoporučuje se však užívat v časném období těhotenství. Maliník dodává tělu cenné látky, tonizuje a posiluje svaly pánve, podporuje peristaltiku střev. Podle potřeby buď dělohu stimuluje, nebo uvolňuje. Nemá vedlejší účinky a doporučuje se pít jeden šálek čaje denně.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články