Bez kyseliny listové ani ránu. Proč je v těhotenství důležitá?

Když se někde zmíníte, že chcete miminko, kamarádky vám stoprocentně doporučí kyselinu listovou. Možná i váš gynekolog. Stejný scénář se pak bude opakovat i v prvním trimestru. Proč všichni nedají na kyselinu listovou dopustit?
Bez kyseliny listové ani ránu. Proč je v těhotenství důležitá?

Důvod je prostý. Je to totiž, jako byste chtěla postavit dům bez cihel. Vitamin ze skupiny B je nezbytný pro obnovu a růst buněk, zároveň také zajišťuje správný vývoj plodu, je důležitý pro růst orgánů a tkání, červených krvinek, které dodávají orgánům kyslík.

Pokud kyselinu listovou žena užívá už rok před otěhotněním, je prokázáno, že výrazně snižuje riziko potratu, vrozených vývojových vad, poruch růstu plodu. Stejně tak je její dostatečný příjem důležitý i v prvním trimestru těhotenství, kdy se formují všechny orgány i kostra. Jenže v tom právě někdy bývá zádrhel. Protože zatímco v období mimo těhotenství spotřebu kyseliny listové z běžné stravy pokryjete, v těhotenství už je to složitější. Jestliže vás automaticky napadne, že navýšíte porce potravin, v nichž je kyselina listová obsažená, tak si sice pomůžete, ale jen trochu, protože podle gynekoložky Radky Gregorové je vstřebatelnost kyseliny listové přijímané z potravin jen padesátiprocentní. Navíc při skladování a tepelné úpravě může docházet až k 95% úbytku této potřebné látky. 

Těhotné a kojící ženy - jaké látky, vitamíny a minerály jsou potřebné?

Těhotné a kojící ženy - jaké látky, vitamíny a minerály jsou potřebné?

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články