Bez bolesti aneb Jaké je to s epidurálem

Porod prostě bolí. Některou maminku méně, jinou více, to záleží na tom, jak bolest vnímá a snáší. „Epidurál“ bolest zmírní na minimum.
Bez bolesti aneb Jaké je to s epidurálem
Senzace! Porod jsem si užila v pohodě. Samozřejmě, že jsem cítila tlak, a sem tam i něco silnějšího, ale rozhodně jsem netrpěla, a tak jsem měla i dost síly tlačit. Během těhotenství jsem sice uvažovala, že bych všechna analgetika odmítla a porvala se s bolestí jako neohrožená žena, ale když mě chytly první porodní bolesti, bylo jasno: Až dojde na věc, chci epidurál,“ vypráví Jiřina, maminka půlroční Ivetky. „Podruhé už váhat nebudu, a když nenastanou komplikace, jdu do toho.“
 
Příběh čtenářky Jiřiny je typický pro spoustu maminek. Pro epidurální analgezii se jich už před příchodem do porodnice nebo během první doby porodní rozhodne skoro 50 %, ve velkých porodnických zařízeních je to ještě více.

Když ho chcete
Pokud nastala ta správná chvíle – porodní branku máte otevřenu na 3 až 4 cm (jste-li prvorodička) nebo alespoň na 2 až 3 cm (rodíte-li podruhé, potřetí...) a pokud aplikaci nebrání zdravotní důvody vaše nebo vašeho miminka, pak je možné epidurál podat. Zavedení trvá pět až deset minut a provádí jej výhradně zkušený anesteziolog. Porodní asistentka vám pomůže položit se na levý bok (někdy se zavádí katetr vsedě) a zakulatit záda do tzv. kočičího hřbetu. Dezinfekcí očistí a rouškami ohraničí okolí místa vpichu. Pak se málo citelnými injkcemi „umrtví“ kůže a podkoží v místě aplikace anestetika. Poté se už bezbolestně (budete cítit jen tlak) zavede do epidurálního prostoru (to je místo v oblasti páteře, vně obalů míchy) speciální jehlou tenká hadička (katetr), kterou putuje anestetikum. Hadičku vám pak zafixují na zádech a rameni, kde nebrání v pohybu ani při alternativních polohách.

Zdravotní důvody
O možnosti podání či nepodání epidurálu také rozhoduje porodník na základě zdravotního stavu rodičky i plodu, přičemž posuzuje všechny okolnosti porodu.
Doporučí jej, když maminka trpí srdečně-cévním onemocněním, epilepsií, cukrovkou a některými jinými chorobami, nebo když je miminko otočeno koncem pánevním napřed, když chce na svět předčasně anebo jde naopak o porod po termínu, když se samovolně rodí dvojčata, když selhává placenta a dítě trpí poruchou výživy a podobně. Porodník také sám nabídne tuto úlevovou metodu, když ženě hrozí fyzické i duševní vyčerpání.
Nepodá jej v situaci, když je žena alergická na konkrétní lokální anestetikum, když se v místě vpichu objevuje infekce kůže, vyrážka, případně souvislé tetování, když matka trpí špatnou srážlivostí krve nebo krvácí z neznámého důvodu, když dítě trpí nedostatkem kyslíku, nebo jde o překotný porod, a také tehdy, když si tuto analgezii rodička vysloveně nepřeje.

Proč se nebát
Dosavadní praxe ukázala, že je to nejúčinnější farmakologická úlevová metoda při porodu. Protože má lokální účinky, je z hlediska vlivu na matku a dítě bezpečná. Lze ji využít tak dlouho, jak je třeba, protože je možné ji díky zavedenému katetru přidávat. V případě, že je nutné provést porodnickou operaci, je jednoduché tuto analgezii rozšířit na epidurální anestezii. Neomezuje v pohybu ani ve výběru porodní polohy (s výjimkou porodu do vody, kdy hrozí riziko infekce, která se může do těla matky dostat podél katetru). Zvyšuje prokrvení pánve a uvolňuje svalstvo porodních cest. Příznivě ovlivňuje celý porod, tedy samozřejmě také psychiku rodičky. Jen asi dvě procenta žen si po epidurálu stěžuje na dočasné bolesti hlavy, některé maminky také někdy uvádějí problémy s močením, které se však během několika hodin po porodu upravují. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články