Barevné zoubky

Bojí se váš mrňous jít k zubaři? Když mu slíbíte místo kazu barevnou plombu, kterou si navíc sám vybere, bude rázem po breku.
Barevné zoubky
Vypadá to, jako by dětem v zubech uvízly barevné karamely Sisinky. Ale na rozdíl od těchto sladkých bonbonů, zubaři právem zatracovaných, barevné plomby zoubky chrání. A děti tahle zvláštnost ohromně baví.
 
Prolamují ledy
V dětské stomatologii nejsou barevné plomby úplně žhavou novinkou, a tak neváhejte zeptat se na ně svého dětského zubaře. MUDr. Zdenka Werner z olomoucké Kliniky zubního lékařství má s nimi výborné zkušenosti. „Jakmile nabídnu malému šikovnému pacientovi, ať si sám vybere barvu plomby a vtáhnu ho tak do děje a navíc mu umožním se samostatně rozhodnout, cítím, jak se ledy prolomí a dítko lépe spolupracuje.“
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Ale nejde jen o atraktivitu barev. Zubní výplň GIC-kompomer je totiž co do kvality pro dočasné zoubky to nejlepší. Práce s ní je podle doktorky Werner sice zdlouhavější, než u často používaného, ale méně kvalitního skloionomerního cementu, i cena je vyšší, ale pojišťovny platí stejnou cenu jak za kvalitní GIC-kopomer, tak i za levnější a méně pracnou výplň z cementu. „Postup je takový, že zoubek s kazem odvrtáme, plochu potřeme tekutinou, jemně rozfoukneme a osvítíme a pak aplikujeme barevnou hmotu, vytvarujeme ji a znova osvítíme – tzv. zpolymerujeme. A je hotovo – tedy v případě, že dítko dobře spolupracuje a pomocí odsávačky slin udrží zoubek suchý. Bohužel, pro malé křiklounky, kteří hodně sliní a je třeba je přidržovat, není možné tuto výplň použít a musíme zvolit cement, kterému mokrý zoubek tolik nevadí,“ doplňuje lékařka.
 
Výběr s rozumem
Růžovou nebo modrou? Výběr odstínů kompomerů Twinky-star je samozřejmě větší, a tak než se se svou parádnicí či parádníkem vydáte na zubařské křeslo, udělejte si „předvýběr“, protože mrňousové možná zapomenou, že plombu nemohou měnit podle šatiček či triček.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
„Nám se barvy velice osvědčují. Děti si mohou při čištění zoubků kontrolovat, zda je plomba stále na svém místě, bílou totiž není vidět. Ale jsou i tací, co barevnou plombu nechtějí, protože se stydí, že vůbec nějaké kazy mají. Také se trochu snažíme děti při výběru barev usměrnit, protože není nejvhodnější, aby na předním zoubku byla například zelená výplň, vypadající jako zbytek špenátu z oběda. Přikláním se k tomu, aby barva byla na stoličkách a na předních zubech samozřejmě taky kvalitní výplň, ale bílá. Rozhodně uznávám, že i jako ‚módní doplněk‘ je to skvělý nápad!“ dodává s úsměvem stomatoložka. 
 
Klepněte pro větší obrázekMUDr. Zdenka Werner
 
 
 
 
 
 
 
Text: Andrea Simperová, Hanka Bělohlávková

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články