Atopický ekzém trápí hlavně děti

Patří mezi geneticky podmíněná onemocnění. Častěji se objevuje tam, kde byl již zaznamenán rodinný výskyt následných onemocnění jako astmatu, alergické rýmy, alergického zánětu spojivek, kopřivky, potravinové alergie apod.
Atopický ekzém trápí hlavně děti

U ekzematiků je zvýšené riziko vzniku astmatu a alergické rýmy. Atopický ekzém patří k nejčastějším kožním onemocněním dětí, může se však projevit kdykoliv během života. Atopický ekzém výsledkem patologické imunitní odpovědi organismu, jež vzniká na základě vrozené dispozice. Genetický podklad je jen částečně znám.  Atopický ekzém patří mezi nejčastější kožní onemocnění s výskytem až téměř u 20 % školních dětí. Pokud je atopický ekzém přítomen u obou rodičů, je pravděpodobnost vzniku ekzému u dítěte 81 %, pokud má ekzém jeden z rodičů, potom 56 %.

Příznaky ekzému se objevují většinou do 6 let života dítěte. Průběh onemocnění se rozděluje do tří fází:

Forma kojenecká
Začíná typicky ve 3. měsíci života červenými pupínky až puchýřky s šupinami nebo mokváním na tvářích, bradě, ale může se šířit na trup, končetiny, celou hlavu. Kůže kolem úst, po stranách nosu a na místech, kde naléhají pleny, bývá nezměněna. Ekzém výrazně svědí, děti jsou neklidné a nemohou spát.

Forma dětská
Ekzém se postupně stěhuje z obličeje na místa typická pro tuto fázi, tj. do loketních a podkolenních jamek. Na zápěstí začínají být patrné známky zhrubění a popraskání kůže.

Forma dospělých
U 10 % pacientů může atopický ekzém začít až v dospělosti. Místa postižené kůže jsou stejná jako při dětské formě, ale navíc bývá postižena kůže obličeje a krku, výjimečně dochází k rozsevu ekzémových změn na celý kožní povrch.

Diagnóza a léčba
K určení diagnózy atopického ekzému nejsou k dispozici žádné spolehlivé laboratorní testy, diagnóza se proto stanovuje na základě klinického vyšetření, a to podle přítomnosti nejméně tří velkých a tří malých příznaků.

Při léčbě konkrétních ekzémových změn se neobejdete bez pomoci dermatologa, který volí zevní prostředky léčby podle stadia choroby – mokvající ekzém se obvykle ošetřuje obklady, akutní nemokvavé projevy nejlépe ustupují po použití místních léků, které mají silný protizánětlivý účinek. To jsou buď kortikosteroidy, nebo imunomodulační léky.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články