Atopický ekzém: Svědivé trápení

Toto zánětlivé postižení kůže se nejčastěji objevuje v kojeneckém věku. Vyléčit nejde, ale při dodržování určitých pravidel a léčebných opatření můžete jeho průběh udržet pod kontrolou.
Atopický ekzém: Svědivé trápení

Ekzémů existuje celá řada, tomu atopickému se také říká atopická dermatitida, ouročky nebo dětský ekzém. Atopický ekzém bohužel patří k nejnepříjemnějším, neboť se objevuje u dětí již v prvních měsících života a kromě rozsáhlých povrchových změn kůže jej provází úporné svědění.

Jak ekzém poznáte
Atopická dermatitida se v první fázi projevuje jako silné začervenání kůže, často s mokvajícími pupínky a puchýřky, postupně se povrch kůže pokrývá stroupky a šupinkami. Vyrážku provází silné svědění, takže děti jsou velmi neklidné, pláčou, škrábou se a špatně spí. Nejčastější je kojenecká forma nemoci, která se objevuje mezi 2. – 4. měsícem života, a to na tvářích, čele a ve vlasech, poté se může rozšířit na celou hlavičku, na tělo a končetiny. Průběh nemoci nelze odhadnout, ekzém se může postupně zhojit nebo přejde do další fáze (u batolat a dětí předškolního věku). Tato forma atopického ekzému se objevuje v loketních a podkolenních jamkách, na krku, okolo kotníků, zápěstí a na nártech, často také na obličeji a rukách. Ekzém se poprvé může objevit nejen v kojeneckém, ale také až v batolecím věku. S věkem však projevy ekzému většinou ustupují, zmírňují se a může dojít k jejich úplnému vymizení.

Příčiny onemocnění
Příčin je mnoho a jejich zjištění není jednoduché. Na vině je však zejména genetika – vrozené imunologické a biochemické mechanismy. Děti s atopickým ekzémem mají vrozenou zvýšenou citlivost kůže, jejich imunitní systém je nevyvážený, a proto kůže reaguje i na běžné podněty a látky nezvyklým způsobem. Zhoršení může vyvolat i prořezávání zoubků, zapocení, infekční onemocnění, očkování aj., ale stav se zhoršuje také v podzimních a jarních měsících, při onemocnění, při stresu, někdy také po konzumaci některých potravin (čokoláda, vlašské ořechy, konzervované potraviny, kořeněné nebo kyselé pokrmy, aromatické ovoce). Ekzém často bývá prvním signálem sklonu dítěte k alergii, často se následně objeví astma či alergie.

Vhodná léčba
Jakmile se kožní problém objeví, navštivte pediatra, který doporučí vhodnou léčbu. Ani sebeúčinnější lék však nedokáže ekzém odstranit, ale zmírní zánět kůže i svědění a kůži zvláční. V případě těžších forem stav dítěte konzultujte i s kožním lékařem a často i s dalšími odborníky – alergologem či imunologem. U lehkých forem atopického ekzému postačuje pravidelná aplikace krémů, mastí a olejů, které kůži promazávají, zlepšují její stav a zmírňují svědění. Ke zmírnění akutního „živého“ ekzému zpravidla jen promašťování nestačí. Lékař většinou doporučí další léčbu – hormonální prostředky, které mají rychlý protizánětlivý účinek, nebo dokonce užívání léků (antihistaminika, imunosupresiva, antibiotika), které potlačují nadměrné imunitní reakce organismu.

Nově ke slovu přicházejí prostředky, které regulují imunitní odpověď kůže. K dispozici jsou v podobě mastí nebo krémů. Jejich výhodou je, že jsou v léčbě atopického ekzému stejně účinné jako kortikoidy, ale bez zátěže nežádoucími účinky. Dají se tedy aplikovat dlouhodobě. Obvykle je nutné maximálně vyloučit alergeny (domácí zvířata, prach, plyšové hračky apod.) a upravit stravovací režim. Účinné bývají fototerapie, dovolená u moře a procedury v léčivých vodách, které lze absolvovat v lázních, nemocnicích, speciálních zařízeních apod. Po zhojení ekzému v postižených místech kůže trpí tvorbou potu a mazu, zůstává suchá, často dehydratovaná. Nezbytná je proto i nadále zvýšená péče o kůži a intenzivní promazávání.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články