Antikoncepce: Bere, nebo chrání plodnost?

Zvykly jsme si být manažerkami svého života. Rozhodujeme si o vzdělání, kariéře i mateřství. Moderní typy antikoncepce nám v tom pomáhají. Jakou šanci otěhotnět má žena, když po letech pilulky, či jinou antikoncepci vysadí?
Antikoncepce: Bere, nebo chrání plodnost?

Pětatřicetiletá Alena přišla do centra reprodukční medicíny, protože se jí během dvou let nepodařilo otěhotnět. Dlouhou dobu užívala antikoncepci, která jí vyřešila trable s nepravidelnou a bolestivou menstruací, a hlavně jí dodávala pocit, že si může mateřství naplánovat po svém. Jenže ouha, pilulky přestala brát a vytoužené miminko nikde. „Vždycky jsem se bála, že si neplánovaným těhotenstvím zkazím život,“ řekla Alena lékaři. „Nikdy by mne nenapadlo, že bych nemohla mít dítě. Nemůžou za to ty pilulky?“

Hormonální bubáci
Podle slov MUDr. Milana Mrázka, PhD., předního odborníka na reprodukční medicínu tento případ není ojedinělý. Hormonální antikoncepce však za neplodnost nemůže. Její užívání jen „zamaskuje“ původní problém tím, že například upraví poruchu menstruačního cyklu, ale skutečná příčina, která brání ženě otěhotnět, zůstává a přijde se na ni, až po vysazení antikoncepce.

Nejvíc škodí pověry
Zkušenosti z praxe MUDr. Mrázka potvrzují i výsledky nedávno zveřejněného průzkumu. Moderní antikoncepční přípravky mají nízký obsah estrogenu a jsou celkově mnohem šetrnější. Podle posledních výzkumů ženy, které užívaly (a poté vysadily) hormonální antikoncepci, otěhotněly za stejnou dobu jako ty, které spoléhaly na nehormonální metody ochrany (např. kondom). V obou případech to trvalo zhruba čtyři měsíce.

„K častým mýtům patří, že po užívání antikoncepce je nutné očistit tělo od hormonů,“ komentuje MUDr. Mrázek. Podle něj se hormony z antikoncepce vyplavují velmi rychle a je možné otěhotnět hned při následující ovulaci. Dále jedním dechem uvádí konkrétní údaje, které svědčí o tom, že spousta žen skutečně otěhotní sotva antikoncepci vysadí. Není proto na škodu si připomenout, že za mnohem vážnější faktory snižující plodnost jsou považovány: vyšší věk, obezita, poruchy příjmu potravy (anorexie, bulimie, podváha) a také endometrióza.

Když nechcete pilulky
V současné době si na popularitě získávají další druhy ochrany, například náplasti a vaginální kroužky. Ani po jejich užívání by se neměla prodloužit doba, kdy může žena otěhotnět. Mnoho nepravdivých zvěstí také koluje o užívání nitroděložních tělísek. V současnosti se nejvíce používá nitroděložní systém Mirena (s postupným uvolňováním malého množství hormonů), a pokud se žena rozhodne mít další dítě, obvykle otěhotní do čtyř měsíců od doby, kdy si nechá tělísko vyjmout.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články