A neutrhnu mu ručičku?

Tyhle věty známe z filmových scének, kdy čerstvý otec vytřeštěně kouká na rozbaleného novorozence a je celý nesvůj z toho, že mu neopatrnou manipulací ublíží. Neublíží. Mimino vydrží víc, než si myslíme. Když ho tedy umíme správně držet.
A neutrhnu mu ručičku?
Člověk by nevěřil, že tak zdánlivě banální záležitost, jako je zvedání, chování a poponášení děťátka, může být zdrojem vzrušených debat novopečených rodičů a námětem na odborné statě psychologů v knihách. Ve skutečnosti nošení dětí věda je!
 
Podle anglické odbornice na dětské masáže a psychomotoriku Anne Knecht - Boyer způsobem držení od prvního okamžiku života dítěte dáváme potomkovi najevo svou lásku. Chováním a pohupováním zmírňujeme jeho skryté úzkosti, jemným dotýkáním podporujeme jeho hmatově smyslový systém. Doteky vůbec mají „zázračné účinky“.
 
Správným nošením a mazlením dítě povzbudíte, aby správně používalo určité svalové skupiny a zvedlo například hlavu. A ještě něco: všichni kojenci milují, když je kolébáte v náručí; když pak povyrostou, upřednostňují, když je přitisknete na hruď s nohama obkročmo kolem vašeho trupu.
 
Novinářka Jana Žáčková je naše externí spolupracovnice, momentálně na mateřské dovolené s druhorozeným synem Dominikem (9 měsíců). Betynka ji hbitě zapojila jako modelku. 
 
Klepněte pro větší obrázek
Nejpohodlnější držení
Miminko přiviňte bříškem na svoji hruď. Jednou rukou ho chyťte pod zadečkem, druhou mu položte na záda. Hlavu mu nechte volně, aby se mohlo dívat přes vaše ramena. Čas od času si ruce vyměňte, abyste předešli natažení svalů.
 
Klepněte pro větší obrázek
Držení, když ho bolí bříško a trápí větříky
Miminko si položte na ruku, obličejem dolů. Hlavičku by mělo mít volnou, aby s ní mohlo pohybovat nahoru a do strany. Oblíčej dítěte si opřete o předloktí. Ruku, na které miminko leží, jemně masírujte bříško – tím se uvolní plyny v jeho tělíčku. Druhou ruku vložte mezi nohy miminka a uchopte ho pod bříškem. Při tomto držení získáte navíc bonus v tom, že vám miminko nebude řvát přímo do uší.
 
Klepněte pro větší obrázek 
Držení dítěte v sedu
Jednu ruku položte na jeho hruď a jemně ho obejměte. Miminko si posaďte na druhou ruku, která teď pro něj funguje jako sedátko. Při tomto způsobu nošení vás sice budou brzy bolet ruce, ale miminko se může soustředit na zvuky a sledovat okolí. Ideální pozice pro jeho rychlý duševní rozvoj.
 
Klepněte pro větší obrázek 
Vždycky pozor na hlavičku
Miminko ještě nemá tak pevné svaly, aby ji udrželo samo. Když dítě zvedáte, přidržujte mu ji.
 
Text: Jana Trnková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články