Alergie na kravské mléko trápí ty nejmenší

Osypalo se vaše nejmenší poté, co jste mu poprvé dala pár lžiček jogurtu? Moc vás nepotěšíme, zřejmě trpí alergií na kravské mléko. Čeká vás trochu složité období, ale dobrá zpráva je, že netrvá věčně.
Alergie na kravské mléko trápí ty nejmenší
Alergie na mléko? To existuje?!
Alergiemi je v poslední době svět doslova přesycen. Tou na bílkovinu kravského mléka bohužel trpí už naši nejmenší, přesněji řečeno asi 4 procenta miminek, u kterých se objevuje už v prvních měsících života. Není to sice zcela závažné onemocnění, navíc většinou vymizí do pěti let věku dítěte, ale dokáže pěkně potrápit. Omezuje v jídle jak vaše zlatíčko, tak pokud ještě kojíte i vás. A bohužel žádné zázračné léky kromě dietního opatření neexistují.
 
Příznaky jsou různé
Bohužel tento typ je záludný, protože projevy se nemusí dostavit hned, ale třeba až za dva, za tři dny. Určitě své dítě pečlivě sledujte a zbystřete, objeví-li se:
 
kožní projevy (zarudnutí, ekzém, vyrážka, svědění)
 
trávicí potíže (zvracení, průjmy, bolesti bříška, krev a hlen ve stolici)
 
respirační problémy (kašel, zvýšená tvorba hlenu, problémy s dýcháním, dušení)

Chce to dietu
Pokud miminko plně kojíte, bude se dietní opatření týkat vás, protože vše, co sníte, se odrazí v mateřském mléce. Takže se budete do budoucna muset obejít především bez mléčných výrobků. A pokud jste si myslela, že na toho „prevíta“ vyzrajete tak, že budete mléko i smetanu převařovat, tak vás bohužel zklameme. Bílkovina, která alergii způsobuje, je totiž takřka nezničitelná. Mléko i smetanu musíte vynechat i při vaření, vadí opravdu i malá kapička. Přestat budete muset i s jogurty, tvarohy, sýry. „Potíže často způsobují i ořechy a některé druhy ovoce a zeleniny jako jsou třeba rajčata a citrusové plody. Naopak kojícím maminkám prospívá rýže a mrkev“ doplňuje imunoložka Petra Roštoková.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Jestliže už nekojíte, dietu musíte nasadit svému malému. Nevěšte hlavu, není nijak drastická. A malé děti ještě naštěstí tolik nemrmlají, takže s nasazením většinou žádné problémy nejsou. V podstatě platí ta samá omezení – vyhnout se všemu, kde je mléko a pro jistotu nepodávat ani vajíčka.

Nemůžu od kravičky, můžu od kozičky?
Doposud se často kravské mléko a výrobky z něj nahrazovaly tím kozím. Pro některé alergiky to opravdu může být vhodná alternativa bez vedlejších účinků. Bohužel podle posledních výzkumů není ani kozí mléko samospasitelné. K těmto závěrům došly klinické testy Oddělení klinické imunologie a alergologie Onkologického ústavu sv. Alžběty v Bratislavě. „Všechny druhy mléka – ať už kozí, ovčí nebo kravské obsahují více či méně stejné bílkoviny s jednou a tou samou alergizující schopností. A bohužel podle našich testů více než 90 procent alergiků na kravské mléko reaguje i na kozí a ovčí,“ potvrdil výsledky výzkumu alergolog MUDr. Martin Hrubiško, CSc.
 
Moc jsme vás asi nepotěšili, že? Je tu ale ještě pořád šance, že patříte mezi deset procent, kterým kozí výrobky nevadí…

Pozor i na umělou výživu
Nebojte, to není varování nebo fanatické doporučení, že byste měla kojit do pěti let. Bohužel alergie na bílkovinu kravského mléka se také projevuje nadměrnou citlivostí na přípravky umělé kojenecké výživy. Trpí-li vaše maličké touto nepříjemnou komplikaci a vy jste se právě rozhodla přestat kojit, poraďte se o nasazení pokračovacího mléka se svým pediatrem. I když všechny typy umělé výživy jsou přísně kontrolované, každá má jiné složení. Sice by vašemu děťátku ta která značka zdraví určitě neohrozila, ale možná nepříjemná vyrážka za experimenty určitě nestojí. Takže až se budete rozhodovat, které mlíčko koupíte, zajděte pro radu do ordinace.

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články