Akutní průjmová onemocnění: Salmonelóza

Akutní průjmová onemocnění mohou vznikat z různých příčin. Mezi nejčastější patří infekční příčiny a otravy z potravin. Průjmová onemocnění infekčního původu mohou být bakteriální nebo virová.

Pro tato onemocnění je charakteristický náhlý začátek po velmi krátké době od nakažení a průběh bez horečky.

Salmonelózy jsou v současné době u nás nejběžnější průjmová onemocnění dětí a dospělých. Zdrojem nákazy jsou zvířata a ptáci či jejich produkty – maso a vejce. Průběh může být bez příznaků, ale také velmi těžký. Zvláště vnímaví jsou novorozenci a kojenci. Doba od nakažení k vypuknutí prvních příznaků je 8 – 48 hodin, většinou 10 – 12 hodin.

Po nakažení se objevuje podráždění, zvracení, objeví se horečka a zakrátko i vodnaté až zelené stolice. Přitom bývá „škrundání“ a bolesti v břiše. Horečka trvá 1 – 2 dny. Nemocné dítě značně vysiluje. Vylučování salmonel může přetrvávat týdny až měsíce v rekonvalescenci.
Antibiotika se v tomto případě nepodávají. Salmonelózy se přenášejí prakticky výlučně nakaženými potravinami, přímý přenos z člověka na člověka je nepravděpodobný. Proto jsou z pracovního procesu po dobu vylučování salmonel vyloučeny pouze ti, kteří připravují potravinářské výrobky.

Kojení se nepřerušuje, v pauzách mezi kojením se podává rehydratační roztok (1 litr převařené vody, 8 čajových lžiček cukru, 1 lžička soli a 1 šálek neslazeného ovocného džusu-pokud jej nemáme, můžeme jej vynechat). Rehydratační roztok je možno také zakoupit v lékárně ve formě rozpustných sáčků, je vhodný hlavně pro kojence a malé děti, který nahrazuje  ztráty způsobené průjmem. U nekojených dětí se zahajuje podáváním rehydratačního roztoku ihned, poté se podává stejné mléko jako před začátkem onemocnění připravené do rýžového odvaru.

U dlouhotrvajících průjmů je vhodné krmit děti bezlaktózovým mlékem. Podává se mrkev, mrkvový odvar. U starších dětí je doporučována mixovaná strava na bázi brambor, rýže, banánů, kuřecího masa apod.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře