Adopce na dálku: Šance změnit lidský osud!

Pokud jen trochu můžete, zkuste pomoci jiným. Někdy stačí jen pár stokorun, kterými můžete doslova změnit život někomu potřebnému.
Adopce na dálku: Šance změnit lidský osud!

Africké děti jsou leckdy na pomoci jiných závislé. Například bez projektu adopce na dálku občanského sdružení Pro-Contact by neměly šanci dostudovat a získat tak životně důležité vzdělání, jenž jim může otevřít dveře do lepšího života.

Zpovídali jsme koordinátorku občanského sdružení Pro-Contact Barboru Štorkovou, která se před pár dny vrátila z měsíčního pobytu v africké Guinei. Díky její práci si adoptivní rodiče mohou být jistí, že jejich finance doputují tam, kam mají. 

Zajímalo by mne, jak jste se k práci koordinátorky občanského sdružení Pro-Contact dostala?
K práci jsem se dostala přes inzerát na internetu – vzhledem k tomu, že Afrika je předmětem mého studia, jsem neváhala, přihlásila se do výběrového řízení a byla přijata.

Co je přesně náplní vaší práce?
Náplň práce je různorodá – základem je fotografování adoptovaných dětí a shromažďování a kontrola dokumentů jako jsou vysvědčení, potvrzení o školní docházce, účty, ale také dopisy od dětí adoptivním rodičům. Zároveň je mým úkolem hledat a projednávat nové možnosti projektu a řešit případné problémy či nedostatky.

Jak děti přijímají pomoc od cizích lidí z daleké Evropy? Jak své adoptivní rodiče vnímají?
Co se pomoci týká, rozhodně je vidět radost z jakéhokoli příspěvku či dárku. Děti, které celý život vyrůstají v tom, že nemají nic, vnímají své adoptivní rodiče jako požehnání. Stále však někteří Afričané tak trochu očekávají, že jim bude západní svět pomáhat, čemuž se ale při vědomí historických souvislostí nelze absolutně divit.

Co se stane s dětmi, které o podporu z nějakého důvodu přijdou? Jak moc důležité je získat v Africe vzdělání?
Děti, které v projektu z nějakého důvodu skončí (přijdou o adoptivního rodiče, odstěhují se apod.) stojí před problémem financování vzdělání a zdravotní péče. V takovém případě záleží na možnostech biologických rodičů, zda může potomek ve studiu pokračovat. Pokud to možné není, dítě fakticky přijde o příležitost zajistit sobě a mnohdy celé rodině dostatečnou životní úroveň. To přímo souvisí s důležitostí vzdělání v Africe. Pokud chcete mít alespoň trochu uspokojivou práci, musíte mít dokončenou školu stejně tak, jako je tomu u nás.

Klepněte pro větší obrázek

Kromě péče o adoptované děti, máte na starost i kontrolu nad dalšími projekty občanského sdružení pro-Contact. Jak se s místními lidmi domlouváte, jaké máte zkušenosti s jejich přístupem k vaší práci. Jak se staví k tomu co pro ně vy a sdružení děláte?
Kromě adopce na dálku se chystá i projekt výstavby školy ve vnitrozemí a zdravotního centra v hlavním městě.

S africkými koordinátory někdy není úplně jednoduché se domluvit, zejména co se přesnosti týká. Vždyť přeci jen v Africe plyne čas jinak než v Čechách. Dorozumíváme se spolu francouzsky, což je v Guinei úřední jazyk. Musím však říct, že drtivá většina místních práci sdružení vítá s nadšením. Několikrát jsem se setkala s tím, že mi biologický rodič či rodinný přítel adoptovaného dítka tiskl ruku a děkoval za všechno, co pro guinejské děti děláme.

Do Afriky se vydáváte vždy dvakrát a to na celý měsíc. Nemá o vás rodina strach, je to poměrně dlouhé odloučení a navíc v zemi, která je našinci považována za přinejmenším exotickou…
Pokud jde o mě a mé výjezdy do Guinei, těžce to snáší především rodiče, jelikož jsem jedináček a ještě k tomu holka. Nicméně neustále se snažím lehce vystrašenému okolí vysvětlovat, že se není čeho bát. Všem slibuji, že se neutopím, nesežere mě lev, případně se pokusím neumřít na nějakou exotickou chorobu. Alespoň tentokrát se mi to podařilo :)

Co vás na této dosti náročné práci baví, naplňuje?
Co mě na práci v neziskové organizaci baví? To jsou hned dvě věci – za prvé je to pocit, že dělám něco, co pomáhá na správném místě. Dřív jsem pracovala v kanceláři pro jednu firmu a neustále jsem si říkala, proč to vlastně dělám, když nejsem nikomu pořádně užitečná (pokud nepočítám nadřízené). Rozhodla jsem se to změnit a namířit své nasazení tam, kde to opravdu potřebují. Krom toho mě neskutečně naplňuje ta zkušenost, kdy se člověk na určitou dobu integruje (nebo se o to alespoň snaží) do absolutně odlišné kultury, kde hlavní roli hrají naprosto rozdílné hodnoty. A pak se na náš svět díváte úplně jinýma očima.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články